Újabb drámai részlet: ezért halhatott meg Suhajda Szilárd

2023.06.14. 20:15

A tragikus sorsú magyar hegymászó, Suhajda Szilárd betegséggel küszködött a Mount Everest megmászásakor, és talán túlélhette volna a borzalmas halálzónát, ha másként döntött volna. Többek között erről is beszélt dr. Neszmélyi Emil hegymászó, aki maga kétszer mászta már meg a világ legmagasabb hegyét, ráadásul egyszer a látását is elvesztette közben.

A Himaláját két oldalról is első magyarként megmászó dr. Neszmélyi Emil volt a Frizbi TV Youtube-csatorna pénteki adásának vendége, ahol többek között saját tapasztalatairól és a tragikus sorsú Suhajda Szilárdról is beszélt.
Az ilyen hegyeken a cél a túlélés, a csúcs az a bónusz, de mindenkit hazavárnak és tudni kell, hogy mit vállalunk – mondja a hegymászó, aki szerint a hegy megmászása az alkalmazkodásról szól, és szerinte ebben semmi hősiesség nincs.

Neszmélyi egyébként nagyon felkészült sportolónak tartotta a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárdot, aki oxigénpalack nélkül akarta elérni a világ legmagasabb csúcsát. Neszmélyi szerint ez egyedül Suhajda döntése volt, elmondása szerint pedig soha nem változtatta volna meg a választását.

Azt olvastam, mintha nem lett volna teljesen rendben az egészsége, de szerintem nem észlelte, hogy baj van, vagy túlértékelte a képességeit. Nyolcezer méter fölött könnyű rossz döntést hozni. De az minősítse ezt a tragédiát, aki már járt ott – mondta az expedíciós teljesítménysportoló, aki elárulta, azt is, hogy a saját csúcstámadásakor három hétre elvesztette a látását, de maradandóan nem károsodott az egészsége.

Az interjú péntek este 19 órától lesz látható a Frizbi TV Youtube-csatornáján.

Ajánlataink