Példátlan körülmények között lett Európa-bajnok a magyar férfi párbajtőrcsapat

2023.06.30. 19:20

Egészen elképesztő közjáték szakította meg a Magyarország-Svájc férfi párbajtőrcsapat-döntőt a krakkói központú Európa Játékokon. A vívásban Európa-bajnokságnak számító csapatversenyben végül a mieink bírták jobban idegekkel a hajrát, és 2010 után újra aranyérmet nyertek a szakágban.

A Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor összeállítású együttes a dánokat, a spanyolokat és az Eb-címvédő olaszokat legyőzve jutott el a döntőig, ahol a svájciakkal mérkőzött meg. A 2019-ben világbajnok, 2021-ben olimpiai ezüstérmes Siklósi a finálét megelőzően úgy vélekedett, hogy negyeddöntős és elődöntős sikerükkel lekerült a vállukról a teher, így felszabadultan vívhatnak, és azt mondta, szeretnék megnyerni az Eb-t, már csak azért is, mert az nagyon sok pontot hozna az olimpiai kvalifikációs összesítésbe.

A finálé rendkívül izgalmasan alakult és a magyarok végül 28-26-os eredménnyel harcolták ki az első helyet.

A 9 asszóból álló döntőt a hetedik pár vívóidejének közepén váratlanul megszakította a zsűri. Eleinte az volt a gyanú, hogy nem megfelelően mérték a vívóidőt, majd kiderült, hogy az elődöntőben a svájciakkal szemben alulmaradó franciák óvtak, mert úgy gondolták, hogy a helvétek szabálytalanul cseréltek vívót az utolsó asszóra (aki egyébként 9-4-re kikapott). Amint azt Csampa Zsolt a hazai szövetség elnöke az MTI-nek elmondta, a svájciaknál nem szerepelhetett volna Alexis Bayard, akit a hivatalos versenyorvos az elődöntőben sérülés miatt visszaléptetett. Emiatt a franciák óvtak, de a mérkőzés mintegy közel húszperces állás után mégis folytatódott. Bayard 4-3-ra nyerte a furcsa asszót, így Siklósi és Heinzer döntő meccse 23-21-nél kezdődött.

Koch Máté (j) a svájci Max Heinzer ellen vív a férfi párbajtőr csapatverseny döntőjében az Európa Játékokon a krakkói Tauron ArénábanForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A csapatban világbajnok és háromszoros Eb-aranyérmes rutinos svájci egyenlített, de 25-25 után Siklósi - aki már nem először mutatott be hasonló bravúrt - a rendkívül nehéz helyzetben a hátralévő fél percben háromszor is megszúrta ellenfelét. A harmadik után letépte fejéről a maszkját, és üvöltve ünnepelt, mert tudta, hogy megvan a meccs. A svájci adott még egy tust, de ennek már nem volt jelentősége.

Ezt megelőzően, legutóbb 2010-ban, Lipcsében győzött Eb-n a magyar párbajtőrcsapat, akkor a Boczkó Gábor, Imre Géza, Somfai Péter, Pádár Tamás összeállítású együttes lett első.

A férfi párbajtőrözők a magyar EJ-küldöttség 24. érmét, a hetedik aranyat nyerték. A magyar vívóküldöttségnek ez már a hatodik érme, de csupán az első aranyérme volt.

Eredmények (24 csapat):
a 16 között:
Magyarország-Dánia 45-32
negyeddöntő:
Franciaország-Csehország 45-26
Svájc-Lengyelország 28-23
Magyarország-Spanyolország 37-32
Olaszország-Ukrajna 43-28
elődöntő:
Magyarország-Olaszország 45-35
Svájc-Franciaország 45-43
a 3. helyért:
Olaszország-Franciaország 39-37
döntő:
Magyarország-Svájc 28-26
A végeredmény:1. Magyarország (Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely, Andrásfi Tibor), 2. Svájc (Alexis Bayard, Theo Brochard, Hadrien Favre, Max Heinzer), 3. Olaszország (Gabriele Cimini, Davide Di Veroli, Andrea Santarelli, Federico Vismara)

Ajánlataink