Németh Nándor olimpiai szintidőt úszott, Kapás Boglárka és Jakabos Zsuzsanna is továbbjutott

2023.07.26. 07:33

A szerda délelőtti előfutamokból három magyar, Németh Nándor, Kapás Boglárka és Jakabos Zsuzsanna is továbbjutott a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyeinek negyedik napján.

A szerdai előfutamokat a magyarok közül Komoróczy Lora Fanni nyitotta, 50 méter háton a 17 éves versenyző a szám tavalyi junior világbajnokaként 28.29 másodperccel - 21 századra megközelítve egyéni legjobbját - zárt, mindössze öt századdal maradt le a továbbjutástól, így a 17. lett.

"Ez a második legjobb időm reggel, de így sem vagyok elégedett. Sajnos ez a szokásos, pár századdal csúsztam csak le" - értékelt a tinédzser magyar úszó, aki tavaly a Duna Arénában két századdal maradt le a továbbjutástól.

Férfi 100 méter gyorson 12 előfutamot rendeztek, Németh Nándor az utolsó előttiben, Szabó Szebasztián az utolsóban kapott helyet. Németh - aki tavaly a Duna Arénában az elődöntő szétúszásában országos csúcsot úszott, amit viszont Milák Kristóf a római Európa-bajnokságon megjavított - 48.21 másodperccel összesítésben a 14. helyen továbbjutott, és teljesítette a párizsi olimpia szintidejét (48.34) is.

Németh Nándor teljesítette a párizsi olimpia szintidejétForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ebben a számban szerintem ez lesz az egyik legnehezebb középdöntő, amit valaha úsztam. Fel kell kötnöm a gatyámat, de állok elébe. Nehéz lesz az biztos, de sose kértem, hogy könnyű legyen" - nyilatkozta a 23 éves Németh, aki 2021-ben a tokiói olimpián nyolcadik, a tavalyi vb-n hatodik lett 100 méter gyorson. A szám elődöntőjét magyar idő szerint 13.26 órakor rendezik.

Szabó 48.36 másodperces idővel csapott célba, így 2 századdal, de kicsúszott az elődöntőből, és a 17. lett, ugyanakkor elmondta, jó ez így, hiszen továbbra is az 50 méter gyorsra koncentrál. "A két nap múlva sorra kerülő ötven gyors előtt még jól esett egy ilyen úszás, jól is sikerült összerakni szerencsére" - fogalmazott a győriek kiválósága.

Férfi 200 méter vegyesen Telegdy Ádám 2:01.82 perces teljesítménnyel a 26. lett. Őt felesége, Kapás Boglárka, valamint Jakabos Zsuzsanna követte 200 méter pillangón, előbbi 2019-ben Kvangdzsuban világbajnoki címet nyert ebben a számban. A két magyar közel azonos idővel (Kapás: 2:10.18, Jakabos: 2:10.73) a 13. és a 14. helyen jutott tovább.

Jakabos Zsuzsanna is továbbjutottForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy voltam vele, hogy egy úszásom van és szerettem volna jobbat menni, mint egész évben, mert egyszerűen borzasztóan ment idén. Szerencsére jobb lett, de nem jó érzés, hogy reggel is nyomnom kell ahhoz, hogy továbbjussak, viszont meg kell becsülni, ami van" - mondta a kilencedik világbajnokságán szereplő Jakabos.

"A cél természetesen először a továbbjutás volt, de nem esett jól, nagyon érzem, hogy semmilyen más számban nem úsztam még bemelegítésképp. Sokszor előfordul, hogy délutánra, mintha kicserélnének, ezért bizakodó vagyok" - nyilatkozta Kapás. A szám elődöntőjét magyar idő szerint 14.16-kor rendezik.
A délelőtti program a 4x100 méteres vegyes vegyesváltók selejtezőjével zárult, a Székely Áron, Sebestyén Dalma, Komoróczy Lora Fanni, Mészáros Dániel összeállítású magyar staféta 3:56.82 perces idővel a 21. helyen végzett, ezzel nem jutott döntőbe.

Ajánlataink