Olimpiai kvótát szerzett a fiatal magyar sportlövő

2023.08.17. 16:20

Fábián Sára Ráhel a negyedik helyen végzett, ezzel párizsi kvótát szerzett női légpisztolyban csütörtökön a bakui olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon.

A 21 éves lövő az alapversenyből 578 körös eredménnyel a hetedik helyen jutott be a döntőbe, melyben négy párizsi hely talált gazdára. A kvóták sorsa, legalábbis a négyből háromé gyorsan, már a finálé kezdetének pillanatában eldőlt, miután az iráni Golnus Sebhatollahi nem lépett lőállásba. Azt ugyanis már az alap után lehetett tudni, hogy a fináléba két olyan pisztolyos - a görög Anna Korakaki és a német Doreen Vennekamp - jutott be, akinek van már kvótája, viszont Fábiánnak a többiek közül elég lesz egyet megelőznie a négy párizsi hely egyikéért, mivel egy nemzetből csak egy lövő nyerhet kvótát a vb-n és a nyolc között két kínai pisztolyos szerepelt.

Az iráni visszalépésével így a magyar tehetség begyűjtötte az országnak járó kvótát és ilyen szempontból teher nélkül kezdhette karrierje első felnőtt világbajnoki döntőjét, melyben sokáig egészen kimagasló produkciót nyújtott. Az első öt lövés után (50,6 kör) a harmadik, a második ötöst követően (101,5 kör) pedig a második helyen állt, majd újabb két lövéssel később (121,8 kör) már az élen volt. A szabályok szerint ekkor esett volna ki az első lövő a mezőnyből, ám az iráni kiválása miatt már megvolt a nyolcadik helyezett.

Fábián Sára Ráhel olimpiai kvótát szerzettForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Huang Wei

A folytatásban két lövésenként haladtak, s a magyar lövő a 14. után (140,8 kör) a második volt, majd az újabb két sorozatban (159,5 kör) visszacsúszott a negyedik helyre. Fábián a folytatásban javított és a második helyre küzdötte fel magát, de a 19. és 20 lövésével a negyedik helyre csúszott, így 198,9 körrel fejezte be a versenyt, amit a kínai Csiang Zsan-hszin nyert meg Korakaki előtt.

Az Egyetemi Világjátékokon két hete mindkét egyéni pisztolyos számban (lég és sport) és a légpisztolyos csapattal is ezüstérmes Fábián így is egy éremmel és egy kvótával zárta a napot, mivel az egyéniben tizedik Major Veronikával és 26. Jákó Miriammal együtt második lett a csapatversenyben.

női légpisztoly:
1. Csiang Zsan-hszin (Kína) 239,8 kör
2. Anna Korakaki (Görögország) 238,3
3. Li Hszüe (Kína) 218,9
4. FÁBIÁN SÁRA RÁHEL 198,9
...10 Major Veronika 576 (alaperedmény)
...26. Jákó Miriam 572

csapat:
1. Kína 1728 kör
2. MAGYARORSZÁG (FÁBIÁN, MAJOR, JÁKÓ) 1726
3. Irán 1724

Ajánlataink