Rasovszky Kristóf újabb csodára készül a párizsi olimpián

2023.11.20. 22:21

Az egyaránt Veszprémben készülő három nyíltvízi úszó, az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf, a kétszeres vb-ezüstérmes Betlehem Dávid és a junior Európa-bajnok Sárkány Zalán megcélozta a jövő évi párizsi olimpiát.

Michael Phelps korábbi edzőjével készül Sárkány Zalán

A 20 esztendős Sárkány az Egyesült Államokban tanul az Arizona State Egyetemen, ahol Michael Phelps korábbi edzőjével, a legendás Bob Bowmannél edz. A Kőbánya SC úszója az amerikai felkészüléséről elárulta, hogy Bowman nemcsak egy-egy kiemelkedő tanítványára fektet nagy hangsúlyt, hanem próbál minél több versenyzőnek segíteni, főleg technikailag. Örül annak, hogy ő is ezek között a sportolók között lehet. Ennek ellenére az elmúlt fél évben halasztott, így a veszprémi nyíltvízi specialistákkal, Rasovszky Kristóffal és Betlehem Dáviddal készül, legközelebb pedig a decemberben a Győr Openen ugrik medencébe 1500 méter gyorson, amelyen komoly célokat tűzött ki maga elé.

Betlehem Dávid is Sárkány Zalánnal készülForrás: MTI/Derencsényi István

"Az olimpiai A szint, az lenne a csúcs, ami a céljaim között szerepel. Nyilván nagyon sokat segítenek a társaim mind edzéseken, mind versenyeken" - mondta az M1 aktuális csatorna megkeresésére Sárkány, aki 15 perc alá szeretne menni ezen a távon.

Saját bevallása szerint 800 méteren kevesebb esélye van a párizsi indulásra, 400 méteren pedig a világkupa teljesítménye alapján akár még lehetősége is lenne a szint teljesítésére. A fiatal úszó szerint technikailag és fordulásban sokat fejlődött a tengerentúlon, Magyarországon pedig állóképességben és mentálisan is jó alapot kapott Szokolai Lászlótól.

A veszprémi edzőről a nyílt vízen csapattal kétszeres világbajnoki ezüstérmes Betlehem Dávid is elismerően nyilatkozott, elmondása szerint a szakember nem kivételezik az eredményesebb úszókkal és partnerként tekint rájuk az edzéseken. Sárkány mellett Betlehem is kipróbálta magát a medencés számokban, ahol egyre jobb eredményeket produkált.

Nem mondanám, hogy elengedném a nyílt vizet, inkább azt, hogy kezdek megérni a medencében" - mondta a szintén 20 éves Betlehem, majd hozzátette, abban reménykedik, hogy az érettebb mentalitását át tudja vinni a nyílt vízre is, és akkor felléphet a világ élvonalába.

A jövő évi ötkarikás játékok kapcsán elmondta, Veszprémben azzal cukkolják, hogy az első olimpiáját mindenki elfuserálta a csapatban, de abban bízik, nála ez nem következik be.

"Szeretnék jól felkészülni, hogy amikor bemondják, még két perc van a rajtig, akkor nyugodt tudok maradni. Ha bízni tudok magamban, akkor úgy gondolom, bármit elérhetek, amit szeretnék" - mondta Betlehem.

Rasovszky Kristóf újabb olimpiai éremért utazik Párizsba

A nyílt vízen olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf - aki már az idei fukuokai vb-n teljesítette az olimpiai szintet - elárulta, hogy ismét éremért utazik az ötkarikás játékokra.

Szeretnék újra a dobogón lenni, ezt nem titkolom, aztán majd meglátjuk, hogy ebből arany, ezüst vagy bronz lesz" - fogalmazott, majd kiemelte, hogy sok jelentkező akad erre a három éremre: német, olasz és francia riválisai mellett csapattársát, Betlehemet is az esélyesek között említette. Elmondása szerint további versenyzők is meglepetést okozhatnak, így nehéz előre megjósolni, mi fog történni.

Rasovszky Kristóf a párizsi olimpián is érmet szeretne nyerniForrás: MTI/Derencsényi István

Szeretnék még jobb formában lenni, mint idén voltam és úgy kijönni majd a vízből, hogy azt mondhassam, én megtettem mindent. Ha ezt sikerül megcsinálni, akkor azt gondolom, rossz eredmény ebből már nem jöhet ki" - jelentette ki a 27 éves úszó, aki arra is rávilágított, hogy mindhárman különböző karakterek, így sok mindent tanulhatnak egymástól.

Ajánlataink