Vágólapra másolva!
Nem mindennapi bokszcsata színhelye lesz a Madison Square Garden magyar idő szerint vasárnap hajnalban. A Puerto Ricó-i Felix Trinidad lép a kötelek közé az amerikai Bernard Hopkins ellen, középsúlyú címegyesítő mérkőzésen.

A 40 győzelemmel álló Trinidad és a 39 győzelmet aratott Hopkins az úgynevezett undisputed champion - vitán felül álló bajnok - címért csap össze. A találkozó elôtt megkérdezték a súlycsoport korábbi legendás bajnokait, hogyan látják az esélyeket. Jake LaMotta, a "dühöngô bika", Martin Scorsese filmjének főhőse 1949-ben Edith Piaf nagy szerelme, Marcel Cerdan ellen 1949-ben szerezte meg a vb-övet, s Sugar Ray Robinsonnal szemben veztette azt el.

"Trinidad nyeri a meccset, mert mozgékonyabb és gyorsabb ellenfelénél" - nyilatkozta a bajnok, aki azért hozzátette, nem ismeri nagyon egyik stílusát sem, s azért tartja jobbnak Trinidadet, mert saját pályafutása során is a hasonló stílusú bokszolók okozták neki a legtöbb gondot.

Gene Fullmer 1957-ben Ray Robinsontól hódította el a címet, s ugyancsak vele szemben vesztette el ugyanabban az évben. Carmen Basiliót 1959-ben verte az övért, Dick Tiger vette el tőle 1962-ben. Az amerikai nem tippelt egyik bokszolóra sem.

Thomas Hearns 1987-ben Juan Roldan ellen a legfiatalabbként nyerte el a középsúlyú címet, egy évvel később Iran Barkley hódította el tőle. A "Hitman" becenévre hallgató amerikai mindkét bokszolót jól ismeri: "Hopkins egy jó harcos, Trinidad pedig egy nagyszerű bunyós, ezért szerintem ő nyeri a meccset."

Emile Griffith kétszer (Dick Tigerrel és Nino Benvenutival szemben) hódította el a vb-címet, mindkét alkalommal Benvenutival szemben vesztette el. "A stílusa és az ütései alapján Trinidadet tartom esélyesnek" - mondja.

Joey Giardello - Dick Tigert verte, s tőle kapott ki a vb-övért folytatott küzdelmekben - Hopkins mellett voksolt, nem utolsósorban azért, mert ő is Philadelphiában tanult meg bokszolni. A 70 éves Giardello véleménye: "Hopkinsnak gyorsabbnak kellene lennie, s folyamatosan ütnie, főleg pontosan,lehetőleg állkapocsra."

Szeptember 29. New York
Felix Trinidad (40-0) - Bernard Hopkins (39-2-1)
vb-címegyesítő mérkőzés
Ricardo Lopez (49-0-1) - Zolani Petelo (17-2-2)
IBF kislégsúly, címmeccs
Nelson Dieppa (20-2-1) - Falaan Sakkeerin (40-2-2)
(WBO kislégsúly, címmeccs)
Byron Mitchell (23-1-1) - Manny Siaca (15-3)
(WBA nagyközépsúly, címmeccs)

Miami
Joel Casamayor (24-0) - Joe Morales (17-5)
(WBA kis-könnyűsúly címmeccs)
Acelino Freitas (29-0) - Alfred Kotey (22-6)