Vágólapra másolva!
Az amerikai bokszlegenda, akit az elmúlt évszázadban sportága legnagyobb alakjának választottak, 21 évvel ezelőtt vonult vissza. Pályafutása különösen kezdődött: a Cassius Clay néven született klasszisnak 12 éves korában ellopták a kerékpárját, ő pedig a rendőrnek azt mondta, szétveri az elkövető fejét. A rendfenntartó erre azt javasolta neki, menjen el bokszolni.

Hat évvel később, 18 évesen Rómában olimpiai bajnok lett félnehézsúlyban. A döntőben a lengyel Zbigniew Pietrzykowskit győzte le pontozással. Ez volt az utolsó mérkőzése az amatőrök között, ahol összesen 108 meccset vívott s 100-at nyert meg.

A profik között 1960. október 29-én mutatkozott be, pontozással nyert honfitársa, Tunney Hunsaker ellen. Első nehézsúlyú világbajnoki címét 1964. február 25-én nyerte, amikor a 8. menetben kiütötte a legyőzhetetlennek tartott Sonny Listont. A találkozó másnapján áttért az iszlám hitre, felvette a Muhammad Ali nevet. A Liston elleni párharc visszavágóján Ali ismét KO-val győzött.

A legemlékezetesebb párharcokat Joe Frazier-vel vívta: három meccsükből kettőt megnyert, 1975. október 1-jén minden idők egyik legnagyobb csatájában, a "manilai thrillerben" a 14. menetben technikai KO-val verte meg riválisát. 61 profi összecsapásából 56-ot megnyert (37 KO). Összesen 25 világbajnoki címmeccset vívott, a mérlege: 23 siker (15 KO), 2 vereség. Visszavonulása után két évvel Parkinson-kórt állapítottak meg nála.

"Régen én voltam a legnagyobb, a legerősebb, most beteg öregember vagyok. Egyszer úgyis meg kell halni, elégedetten és boldogan távozom, hogy a mennyországban hasonlóan éljek tovább" - mondta az ünnepelt.

Korábban: