Vágólapra másolva!

Vége a sok handabandázásnak, a parttalan fenyegetésáradatnak („Összetöröm Lewis koponyáját!”), s a mérkőzésszervezőknek sem kell már attól tartaniuk, hogy nem jön létre az évszázad bokszmeccse. Létrejött, méghozzá vasárnapra virradó éjjel a Tennesse állambeli Memphisben, s a nyolcadik menetben, 2 perc 25 másodperc elteltével a brit Lennox Lewis kiütötte kihívóját, az amerikai Mike Tysont. Ezzel a 36 éves Lewis a súlycsoport vitathatatlan („undisputed” világbajnoka, függetlenül attól, ki melyik szervezet ökölvívója. De talán az eredménynél is lényegesebb fejlemény, hogy a küzdelem befejeztével a viharvert ábrázatú Tyson bocsánatot kért Lewistól azért, amiért a meccset megelőző hónapokban sportszerűtlenül viselkedett vele szemben. (Januárban még bele is harapott a combjába…)

Tyson pályafutásának ez volt az első olyan összecsapása, amelynek esélytelenként vágott neki (a Las Vegas-i bukmékereknél 2.1 arányban Lewis volt a favorit), s már a nyitó gongszó után kiderült, hogy miért. Az ellenfelénél 15 centivel magasabb, hét kilóval súlyosabb és jóval hosszabb karú brit tankönyvbe illő jobbegyenesekkel tartotta távol a 35 éves Tysont, aki sajátságos védekezési módot választott: fejével hárította az ütéseket. „Vas Miska” taktikája – ha ezt egyáltalán taktikának lehet nevezni – meglehetősen egysíkú volt: valahogy beugrani Lewis karjai közé, s egyetlen, megsemmisítő ütéssel leteríteni az IBF és a WBC, a két legjelentősebb világszövetség bajnokát.

Lewis leiskolázta Tysont

Mindebből azonban szinte semmi sem valósult meg, Lewis mind a nyolc menetet -.eddig tartott ugyanis a meccs – fölényesen megnyerte, 328 ütéséből 193 célba ért, míg Tyson 211-szer próbálkozott, s mindössze 49 ütése volt pontos.
Nyomasztó fölény.
Időnként olyan benyomása volt az embernek, mintha egy tapasztalt profi bunyózna egy amatőrrel, egy nyeretlen kétévessel.
Lewis mérlege ezzel most 40 győzelem, 2 vereség, 1 döntetlen, a győzelmek közül 31 k.o.-val. Tyson eredménylistája: 49 győzelem, 4 vereség, 2 döntetlen vagy no contest.
A mérkőzésnek otthont adó sportcsarnokban, a Pyramid Arenában számos hely üresen maradt – kicsit drágán adták a belépőket, 2400 dolláros szék is volt -, de azért 15,327-en mégiscsak kíváncsiak voltak a város történetének legrangosabb sporteseményére. Memphis – pontosabban a sportcsarnok tulajdonosa – 12 millió dollárért vásárolta meg a mérkőzés lebonyolításának jogát.
Sokáig félő volt, hogy az összecsapás létre sem jön, emlékezzünk csak arra a bizonyos januári sajtóértekezletre, amely tömegbunyóba torkollt, melynek során Tyson beleharapott Lewis combjába. (A harapásért tyson 335 000 dollár fájdalomdíjat fizetett Lewisnak.)
A felkészülés során tysont valósággal el kellett rabolni, és Mauiba szállítani, ahol – a hawaii-szigetek egyikén – a külvilágtól elzárva gyakjorolt a meccsre, ejkként kizárva mindenféle balhé lehetőségét. Tyson eredetileg még két “ürgével” szeretett volna bokszolni a Lewis-meccs előtt, ám miután 160 menetet szpárringolt, úgy ítélte meg, felkészült a derbire.
Gyorsan kiderült: tévedett.

Húsz-húszmilliós gázsi

A meccsért egyébként mindketten húszmillió dollárt kaptak, amire futja is, mert a számítások szerint százmillió dolláros hasznot generált az összecsatás. Csupán a pay-per-view, azaz fizető tévéközvetítésre több, mint egymillióan jelentkeztek, az pedig egyenként ötven, összesen ötvenmillió dollárt hozott a konyhára.
Az eredményhirdetés után Lewis visszafogott volt. “Nem történt semmi más, mint hogy teljesítettem a küldetésem: bebizonyítottam azt, hogy én vagyok a világ legjobb ökölvívója. Tyson derekasan küzdött, de nem volt ellenszere. Megmondom őszintén, biztos voltam benne, hogy nem folyamodik semmiféle szabálytalansághoz, ennek ellenére mindvégig igyekeztem távol tartani magamtől. Sohasem lehet tudni…”
Emmanuel Steward, Lewis edzője már fellengzősebben beszélt: “Az első percben kiderült, hogy Tyson a mi elképzelésünk szerint bokszol, s én már akkor tudtam, csak idő kérdése, hogy Lennox kiüti őt. A menetek közötti szünetekben mondogattam lennoxnak, gyorsan vessen véget a küzdelemnek, ám ő nyugalomra intett mondván, még nem jött el az idő. Aztán a nyolcadik menetben eljött…”
Addigra Tyson mindkét szemöldöke felrepedt, s orrából is szivárgott a vár. A végzetes jobbegyenest egy balkezessel készítette elő Lewis, amellyel szinte beterelte a már úgyszólván védekezésképtelen ellenfelét az ütősíkba, majd jobbal lataglózta Tysont. Az amerikait arcon találta az ütés, megperdítette, s a földre küldte. Tyson a hátán landolt, s amikor Eddie Cotton mérkőzésvezető nyolcnál tartott a számolásban, féltérdre is emelkedett, de a bíró úgy ítélte meg a helyzetet, hogy Tyson nincs igazán birtokában képességeinek.
Nem is volt.

Tyson behódolt

Érdekes – és Tysontól teljesen szokatlan – módon a vesztes még a ringben elismerte ellenfele győzelmének jogosságát. “Lennox megérdemelten győzött, egyszerűen túl nagy és túl erős ahhoz, hogy legyőzzem. Ennek ellenére igényt tartok a visszavágóra, ami benne is van a szerződésünkben”, mondta Tyson, miközben – sokan azt hitték, káprázik a szemük – gyengéden letörölt egy vérfoltot a brit arcáról…
A revansmeccsnek azonban nincs igazán esélye és értelme.
“Őszintén szólva nem tudom, kinek adhatnánk el a visszavágót. Mindenki láthatta, mennyivel jobb bokszoló Lennox Tysonnál, senki sem lenne kíváncsi arra, hogy még jobban összeveri ellenfelét, mint most…”
Stewardnak tökéletesen igaza van. Tyson utolsó jó meccsét 11 éve, 1991-ben vívta, amikor Donovan “Razor” Ruddock ellen megvédte világbajnoki címét. Utána következett tokióban a Buster Douglas-meccs, amelyen a boksztörténelem legnagyobb meglepetése született: Douglas kiütötte Tysont. Azóta csupán a két, Evander Holyfield elleni összecsapás számított komolynak tyson praxisában, de mindkettőt elveszítette. A többi ellenfél pedig – Sheldon, Nielsen, Golota és a többiek – nem tartozott a “komoly” kategóriába. Tyson 1996 ó6a, azaz hat éve írd és mondd 18 menetet bokszolt! A tétlenségtől elveszítette ringbiztonságát, Lewis ellen sokszor azt sem tudta, hol van a szorítóban.
Könnyen lehet, hogy ez volt minden idők legellentmondásosabb bokszolójának hattyúdala.
Lewisnak viszont gyakorlatilag nem maradt ellenfele. Igaz ugyan, hogy Chrys Bird ellen kötelező IBF-címvédő meccset kell vívnia, ám Byrd nem komoly bokszoló. Európa egy Vitalij Klicsko elleni mérkőzésre vevő lenne – Amerika aligha -, rajta kívül esetleg a 40 éves Evander Holyfield jöhet még számításba, Haseem Rahmant a múltkor megsemmisítette Lewis.
Nem beszélve arról, hogy a bajnok 36 éves, bár mostani produkciója azt mutatja, nyugodtan folytathatná.

Ch. Gáll András
SZTÁR Sport