Vágólapra másolva!
Női ökölvívó Európa-bajnokság lesz Magyarországon májusban. Kilenc ország is pályázott a 2003-as női Eb megrendezésének jogára, a magyar szövetség mellett szólt minden bizonnyal, hogy az utóbbi években számos rangos nemzetközi tornát szervezett sikerrel.
Szeptember 11-én indul a junior csapat

Tizenkét junior ökölvívó vesz részt a havannai világbajnokságon. Szántó Imre szövetségi kapitány szerint öt-hatnak van esélye arra, hogy érmet szerezzen. A csapat utazását szervezők nem babonásak, szeptember 11-én indul a küldöttség.
A névsor: Bedák P. (48 kg), Ráth (51), Bedák Zs. (54), Szabó (57), Dudás (60), Kállai (63,5), Kovács (67), Nyári (71), Zsálek (75), Kóczián (81), Székesvári (91), Fazekas (plusz 91).



Magyarországon a kilencvenes évek közepe óta terjed rendületlenül, általában valamilyen egzotikusabb sportból - kick-boksz, karate - igazolnak át a nők. Hozzáértők szerint az ő technikai tudásuk általában még nem olyan kiforrott, nem is csoda, hiszen többségük csak néhány éve veri ily módon az ellenfeleit, viszont gyakran a férfiaknál is szenvedélyesebben harcolnak.

"Sokkal agresszívebbek, mint a férfiak" - mondta Rácz Félix, a legnagyobb hazai profiklub, a Felix Promotion vezetője. "Talán azért is, mert még nincs akkora tapasztalatuk. Szélesebben ütnek, de ez lehet attól is, hogy a mellvédő kissé akadályozza őket." Van, aki úgy véli, hogy a nőknek, mivel eleve lágyabbak a mozdulataik, nincsenek kellően befejezve az ütéseik, nem olyan dinamikusak, mint a férfiaké. "De néha nagyon látványos a nők harca" - mondta Rácz ", főképpen, ha a hosszú hajuk kibomlik a pofonoktól."

Kérdés, hogy nem veszélyes-e a nőknek ez a sport. "Nem ártalmasabb, mint a férfiaknak" - válaszolta Jákó Péter, a nemzetközi szövetség (AIBA) orvosi bizottságának elnöke. "A tavalyi világbajnokságon láttam, hogy nagyon szépen, tisztán küzdöttek a versenyzők, nem is emlékszem kiütésre, sérülésre. Nincs is tudományosan megalapozott érv a női ökölvívás ellen."

Vannak bokszolónők, akik szerint a mellvédő nem fontos, csak zavar, és különben sem célozzák egymás mellét, hiszen az nem kiütési pont. "Tévhitnek tűnik, hogy az ütéstől elrákosodhat a mell" - folytatta Jákó Péter ", nincs erre semmilyen tudományos bizonyíték. Az AIBA orvosi bizottsága éppen ezért amellett van, hogy ne kötelező, hanem választható legyen a mellvédő."

Kinek tetszik, kinek nem, egyre elterjedtebb a női boksz, van már tisztességes versenynaptára is, a legközelebbi Európa-bajnokság házigazdája Pécs lesz jövő májusban. Kilenc ország pályázott, a magyar szövetség kiválasztása mellett szólhatott az is, hogy az elmúlt években volt már felnőtt és kadett világbajnokság, junior Eb Magyarországon, biztosan jól elfér majd itt egy női Eb is, arról nem is beszélve, hogy Pécs sikeresen rendezte meg nemrégen a Boszorkány-kupát is.

Kósa Tamás