Vágólapra másolva!
Dudás Tibor diadalmenete a negyeddöntőben sem szakadt meg a Santiago de Cuba-i 12. junior ökölvívó-világbajnokságon. A KSI 18 éves könnyűsúlyú bunyósa szerdán infarktusos meccsen 19:17 arányú pontozással verte az ukrán Gorlasovot, s ezzel megszerezte a magyar csapat egyetlen érmét. Melynek ötvözete akár még nemesebb is lehet a bronznál, amennyiben Dudás az elődöntőben legyőzi a hazaiak öklözőjét. Az azonban szomorú tény: ez még senkinek sem sikerült eddig ezen a világbajnokságon.

Ch. Gáll András jelenti Santiago de Cubából

Mármint kubai bokszoló legyőzése: a szigetországiaknak ugyanis - a nemzetközi események történetében talán példátlan módon - mind a tizenkét képviselője ott van az elődöntőkben.

De most Dudásról írjunk, mert van mit! Svasznek Jenő és Fehér Mihály tanítványa ugyanolyan taktikusan kezdett az ukrán ellen, mint korábbi két meccsén, és az első menet végén két ponttal vezetett. A másodikban viszont nagyon rákapcsolt Gorlasov, s 11:10-re fordított. Ekkor Dudás sokat fogott, mintha lelassult volna, s félni kezdtünk. De feleslegesen! A különlegesen intelligens bunyósként ismert magyar srác egy pillanat alatt váltott, megérezte, hogy a sorozatos fogások miatt meginthetik, s ettől kezdve inkább odatolta a fejét ellenfele vállgödrébe, amikor egyet szusszanni akart, a köztes időszakokban pedig kristálytiszta balhorgokkal és jobbegyenesekkel gyűjtögette a pontokat. A negyedik menet végén már három ponttal vezetett a különben bivalyerős ukrán ellen, s bár a gongszó pillanatában a pontozók még benyomtak egy ütést Gorlasovnak, Dudás 19:17-re megnyerte a meccset. Szerintünk nagyobb volt a különbség, de kit érdekel, amikor megvan már az érem, a magyar küldöttség egyetlen medálja Santiagóban.

"Ez volt eddigi legnehezebb meccsem, de egy pillanatig sem éreztem, hogy kikaphatok" - közölte az immár védjegyéve vált hamiskás mosoly kíséretében a KSI kétszeres diákolimpiai, serdülő és junior magyar bajnoka, a 2000-es athéni kadett Eb ezüstérmese, junior Eb-bronzérmes. "Úgy érzem, Sarrias sem legyőzhetetlen, szerintem ő a viszonylag gyengébb kubaiak közé tartozik. Semleges szorítóban akár fogadni is mernék a győzelmemre, de itt, Kubában..."

Hát igen, itt, Kubában más a helyzet, eddig még egyetlen külföldit sem hoztak ki győztesnek hazai öklöző ellen. 81 kilóban Kóczián Józsefnek egyetlen mérkőzés adatott meg ezen a vébén, igaz, ha azt megnyerte volna, már érmes. Nem nyerte, nem is volt esélye, pedig édesapja és egyesületi edzője, Farkas József is kiutazott Santiagóba, költséget és fáradságot nem kímélve. Farkas ott is állt a szorítósarokban, de szegény csak azt láthatta, hogy védencét először jól gyomron vágja az ukrán Zavalnyuk, amitől az UTE bunyósára rászámolnak, majd jött meg egy mateklecke, s az első menetet lezáró gong. A második két percre ki sem ment Kóczián, mert Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke jelezte: nincs értelme a további, kilátástalan küzdelemnek.

"A korán bekapott gyomros megfogott, igaz, a második számolás nem volt jogos" - panaszolta Kóczián. "Szerettem volna végigbokszolni a meccset, ha már nyolcezer kilométert utaztuk érte. Persze tudom, hogy az egészségem megvédése érdekében léptettek vissza."

Azt azért tegyük hozzá: az ukrán briliáns képességű bunyós, korábban egyszer már 15 pont különbséggel megverte az egyébként kadett Eb-arannyal büszkélkedő magyart, mint legtöbb versenyzőnk, Kóczián is a mezőny egyik legjobbjától kapott ki.

Eredmenyek
60 kg, negyeddöntő: Dudás Tibor - Igor Gorlasov (ukran) p. gy. 19:17
81 kg, negyeddöntő: Roman Zavalnyuk - Kóczián József feladás az 1. menet után