Vágólapra másolva!
Kótai Mihály pontozással legyőzte az orosz Akhmed Oligovot és megszerezte a WBF profi bokszszervezet nagyváltósúlyú világbajnoki övét. A manchesteri gála 12 menetes csatájában a magyar ökölvívó profi pályafutása 24. mérkőzését nyerte meg, így továbbra is százszázalékos a mérlege. Megvédte profi nehézsúlyú világbajnoki címét a brit Lennox Lewis, aki magyar idő szerint vasárnap kora reggel a Los Angeles-i Staples Centerben hat menet után technikai KO-val legyőzte az ukrán Vitalij Klicskót.

Lendületesen kezdtek mind a ketten, Kótai rögtön beszedett egy balkezes ütést, majd az orosz dulakodó stílusának köszönhetően az utóbbi meccsein rendre megsérült szemöldöke is újra felrepedt. Ettől Oligov kapott vérszemet, egyszer olyan nagy hévvel lódult meg, hogy amikor Kótai félreállt előle, szinte beesett a sarokba. Misit a kezdeti bizonytalanság után már nem nagyon zavarta, hogy Oligov leszegett fejjel, mint egy cséphadaró közeledik felé, higgadtan védekezett és kontrázott, a menet zárásaként pedig egy balhorog és némi taszítás után a földre küldte ellenfelét. A bíró úgy látta, hogy az orosz inkább a lökéstől vesztette el az egyensúlyását, és nem számolt rá.

A második menetben kiderült, hogy Oligov nem feltétlenül a megfontoltsága miatt fog problémát okozni: megint rárontott Kótaira, de igyekezetét Misi csak pontos ellenütésekkel jutalmazta. A menet végén Kótai újabb két balhorga megrogyasztotta a lábait, de a harmadik menetre kiderült, Oligov bírja a verést.

A verekedő harcmodorrol ugyani nem mondott le az orosz, úgy tűnt, más fegyvert nem is igen tartogat a repertoárja, ezzel viszont nem tudta meglepni Kótait. Illetve csak elvétve, például a negyedik menetben, amikor kétszer tisztán eltalálta a magyart, majd rávetette magát, de az újabb rohamra Tornádónak már megvolt az ellenszere, sőt a válasza is. Ezt a menetet viszont elvesztette Kótai, s a következő is elég kiegyenlített volt.

A hatodik menetre fogyott el Oligov szuflája, kettős fedezékben közeledett Misi felé, aki eleinte dupla balegyenesekkel szurkált, később egy-egy bal-jobb, illetve bal-jobb-bal kombinációval viszont már tesztelte Oligov fejének elvitathatatlan keménységét.

Kezdődött a "második félidő", és az orosz egyre fáradtabbnak tűnt, kezdeményezni legalábbis már egyáltalán nem volt hajlandó, míg Kótai erőnlétére nem lehetett panasz.

A nyolcadik-kilencedik menetben felpörgött egy kicsit a bunyó, mégis inkább Oligov Misi arcán landoló újabb bólintásának volt betudható, hogy újra felnyílt bokszolónk sebe, és alaposan összevérezte az arcát. Oligov ráadásul átesett a fizikai holtponton, és újra ráment Misire, de tisztán eltalálni nem nagyon tudták egymást.

Az utolsó menetre mindent beleadtak a felek, ám ez a három perc is jól reprezentálta, amit az összesített találati statisztikák is mutattak: Kótai többször és pontosabban ütött, azaz megérdemelten aratott pontozás sikert. "Nehéz volt, ellenfelem nagyon zártan bokszolt, ugyanakkor verekedni sem lehetett vele leállni, mert szinte azonnal lefejelt" - mondta az örömittas Kótai a mérkőzés után. "Ennek ellenére úgy érzem, egyértelműen én voltam a jobb. Nagyon boldog vagyok, jöhetnek a legnagyobbak."

Kótai a második magyar világbajnoka a hivatásosok táborának: korábban ez a bravúr Kovács Istvánnak sikerült, aki 2001-ben pehelysúlyban hódította el a WBO bajnoki övét.

[origo]