Vágólapra másolva!
Bár már négy napja annak, hogy Nagy "Csonttörő" János technikai KO-val legyőzte a WBO kiskönnyűsúlyú interkontinentális bajnoki címmeccsén az argentin Julio Pablo Chacónt, a mérkőzésnek még koránt sincs vége. Az összecsapás ellenőre az a Kovács István volt, akinek éppen Chacón zárta le páratlan bokszkarrierjét még 2001 nyarán. Chacón most újra meghódíthatta volna Magyarországot, ám a német bíró no meg Csonttörő mélyütései megállították. Kokó szerint november hatodikán minden eldől, talán jön a "revans" revánsa, avagy marad a Nagy-győzelem, s akkor Jani megindulhat a csúcs felé.

- Kijelöltek, avagy te kérted, hogy a meccs ellenőre legyél? - kérdeztük Kokót, a szombati Csonttörő-Chacón "revansnak" nevezett gála WBO-ellenőrét.
- Nem kértem, hiszen én vagyok a kelet-európai régió felelőse, így evidens volt, hogy engem jelölnek ki. Egyébként sokak kritikáira válaszolva: egy "supervisor" esetében nincs összeférhetetlenség, azaz akár a rokonom meccsének is lehetnék az ellenőre.

- S milyen érzések kavarogtak benned, talán provokatív a kérdés: kinek drukkoltál?
- Nem értem, hogy sokan miért a személyemen keresztül közelítik meg a mérkőzést, én csak dolgozni mentem s persze honfitársamnak, Nagy Janinak szurkolni.

- No, akkor térjünk rá valóban a meccsre. Szerinted ki nyert, ki volt a jobb?
- Először is, az egész meccs nem volt igazságos, nagyon messze volt a szabályoktól. A végén - nem csak szerintem, hanem a szakma, például Szántó Öcsi bácsi szerint is - Chacón egy-két ponttal vezetett és nagyobbakat talált, noha a pontozóbíróknál egy ponttal Jani volt a jobb. Egy biztos, nagyon kicsi volt a különbség, és sajnálatos, hogy Janinak - aki helytállt, és a vártnál sokkal jobban megnehezítette az argentin dolgát - nem adódott meg a lehetősége, hogy normális körülmények között nyerjen.

- A bíró, a német Axel Zielke miért volt ilyen indiszponált, találkoztál már ilyennel?
- Nem tudom, hogy miért, rutinos és sok meccset vezetett már. Ennyi szabálytalanságot régen láttam egy meccsen.

- Mit gondolsz, Csonttörő miért ütött mélyen? Nem félt a leléptetéstől?
- Korábban is megesett már, hogy mélyen ütött, akár magasabb, akár alacsonyabb volt az ellenfele, a stílusából adódik, hogy néha ez történik, egy azonban biztos, nem szándékosan tette. Egyszer nekem például megharapta a vállamat, de ez persze a meccs hevében előfordul.

- S hogyan kellett volna megtorolnia a bírónak Nagy sorozatos mélyütéseit?
- Először csak figyelmeztetnie kellett volna, noha Zielke egyből megintette. De csak egyszer, később nem volt bírói reakció.

- De még nincs vége a meccsnek. Mi várható, milyen jelentést készítettél?
- Egy kétoldalasat írtam, s ebben többek között részletezem a mérkőzésvezető sorozatos hibáit. Például azt, amikor a harmadik menetben nem hallotta meg a gongszót, de még sorolhatnám. Írtam a két bokszolóról és magáról a rendezvényről is, ami egyébként remek hangulatú volt, kár, hogy a sporttól nagyon távol állt...

- Győzött-e Csonttörő, visszavághat-e Chacón?
- Az illetékes bizottságok november hatodikán, Miamiban döntenek - amelyen Rácz Félixen és Chacón képviselőin kívül a WBO nagyfőnöke is jelen lesz -, ugyanis ennyi szabálytalanságra nincs szabály. De még bármi megtörténhet. Előfordulhat, hogy jováhagyják a mostani meccs végeredményét olyan indokkal, hogy Chacón szimulált, de akár meg is semmisíthetik a végeredményt, vagy pedig újrajátsszák a meccset. Ami mindkét felet nagyon érdekel, hogy ha új összecsapás lesz, akkor vajon az első ütközet okozta ranglistaváltozásokat törlik-e vagy sem. A legtisztább a véleményem szerint az lenne, ha újra összemérné erejét Nagy János és Chacón, s ezen eldöntenék végre, hogy melyikőjük a jobb bokszoló.

Juha Pál