Vágólapra másolva!
A brazil Acelino Freitas, a WBO és a WBA nagypehelysúlyú profi bokszvilágbajnoka bemutatta, miért tartják napjaink egyik legjobb ökölvívójának. Szombatról vasárnapra virradóra, a Connecticut állambeli Mashantucketben elsöprő fölénnyel verte az üzbég állampolgárságú, örmény nemzetiségű, német színekben versenyző Artur Grigoriant, az Universum egyik frontemberét a WBO könnyűsúlyú világbajnoki döntőjében. A 28 éves Freitas négyszer is leütötte a nála nyolc évvel idősebb Grigorjant, akinek ez a vereség - profi pályafutása első kudarca - könnyen karrierje befejezését jelentheti.

Freitas mérlege ezzel 35-0-ra javult, 31-szer kiütéssel nyert. Grigorjan mutatója most 36-1, közte 22 KO-győzelemmel. A három pontozó közül Clark Sammartino 119-108-cal, Melvina Lathan és Don O'Neill 116-107-tel adta a meccset Freitasnak. A braziltól a tizedik menetben levontak egy pontot mélyütés miatt.

A sportcsarnokot megtöltő, jobbára brazil közönség előtt Freitas a negyedik, a hatodik, a hetedik és a nyolcadik menetben is a padlóra küldte az öregember benyomását keltő Grigorjant, akinek viszont becsületére válik, hogy valahogy kihúzta a meccs végéig. A vállsérülése miatt csaknem egy évet kihagyó üzbég mindvégig egyhangú, gépies bokszot mutatott be, akkor sem zökkent ki halogató stílusából, amikor már súlyos ponthátrányban volt - a jelek szerint az volt egyetlen célja, hogy ne üssék ki.

A brazil kezdettől fogva irányított, a negyedik menetben egy jobb felütéstől fogott először padlót Grigorjan. Freitas már ekkor döntésre akarta vinni a dolgot, de ellenfele valahogy kihúzta a gongig. Az utolsó, tizenkettedik menet már bohózattá fajult, a behozhatatlan pontelőnnyel vezető Freitas körbetáncolta tehetetlen ellenfelét, aki meg sem tudta ütni a brazilt.

Freitas - Grigorjannal szemben, akinek nem akadt igazán nagy kaliberű ellenfele profi karrierje során - a létező legerősebb riválisokkal szemben építette fel makulátlan mérlegét. Legutóbbi öt ellenfelének együttvéve 114 győzelem, 5 vereség és 2 döntetlen volt a mérlege, s a legyőzöttek között volt a kubai Joal Casamayor és Daniel Attah is. Ugyanakkor Grigorjannak már a négy évvel ezelőtti, Üllői úti meccsen is nagy mázlija volt Kalocsai Zoltán ellen, hiszen "Kacsa" az utolsó menetig simán vezetett ellene, amikor a magyar fiúnak egy Grigorjan-ütéstől meglazult a protézise, és ez annyira megzavarta, hogy végül kiütéssel vereséget szenvedett.

Ch. Gáll András