Vágólapra másolva!
Amikor 2003. június 21-én Lennox Lewis máig vitatott mérkőzésen technikai KO-val verte az ukrán Vitalij Klicskót - az orvos a 6. menet után leléptette a súlyosan sérült kihívót -, megingott a 38 éves kanadai ökölvívó nimbusza. Az idősebbik Klicsko fivér ugyanis a félbeszakítás pillanatában mindhárom pontozónál vezetett. Azóta a 202 centis óriás többször is kihívta szóban Lewist, bizonygatva, hogy bármikor megverné. Nos, most meglesz a lehetősége Klicskónak a bizonyításra, ugyanis úgy néz ki, a WBC világbajnoka hajlandó a visszavágóra, legalábbis ezt írja a The Sun.

Lewis - mint utólag beismerte - a tavaly júniusi Klicsko-meccset búcsúviadalának szánta, ám mivel korántsem volt meggyőző a ringben, úgy érezte, elveszítette a tekintélyét, ezért döntött a visszavágó elfogadása mellett. A WBC szabályai szerint egyébként, ha 2004 júniusáig nem állt volna ki címvédő meccsre, akkor elveszítette volna bajnoki övét, s ebben az esetben Klicsko a WBC-ranglista második helyezettjével, Corie Sandersszel verekedett volna meg a címért.

Lewis különben hivatalosan még nem jelentette be, hogy megmérkőzik Klicskóval - ezt a hónap végéig meg kell tennie, különben megfosztják címétől. Mint ahogy az IBF-övet is elvették tőle egy bírósági ítélettel, amikor évekkel ezelőtt nem állt ki Evander Holyfield ellen.

Lewis korábban kijelentette, hogy csak akkor lép ismét szorítóba, ha legalább 20 millió dolláros pénzdíjat ajánlanak fel számára. Nos, a 15 millió font az jóval több, mint húszmillió dollár, így nincs akadálya az összecsapásnak. A kanadai világbajnokkal szerződéses viszonyban álló tévétársaság, az HBO áprilist javasolja, ugyanis akkor van szabad időpont a programjában. A helyszín nagy valószínűséggel vagy Las Vegas lesz - ahol tavaly megmérkőztek -, vagy New York, vélhetően a Madison Square Garden.

A júniusi Lewis-Klicsko mérkőzése viszonylag "olcsó" volt, a bajnok 5 millió, a kihívó 1,4 millió dollárt kapott. Lewis karrierjének legborsosabb pénzdíja a 2002-es, Mike Tyson elleni meccsért kapott 30 millió dollár volt. A második Lewis-Klicsko összecsapásért 10 millió dollárt ütné az ukrán bokszoló markát.

Ch. Gáll András

[origo]