Vágólapra másolva!
Nehéz meccsen, a vesztes fél és csapata által vitatott eredménnyel, de Erdei Zsolt megőrizte a WBO félnehézsúlyú profi bokszvilágbajnoki címét. A szombaton késő éjszaka kezdődött, vasárnapba átnyúló mérkőzésen, a dortmundi Westfalenhalléban a magyar ökölvívó többségi pontozással (114:114, 115:113, 116:112) legyőzte az argentin Hugo Hernán Garayt, és ezzel első ízben védte meg 2004. január 17-én, Karlsruhéban megszerzett világbajnoki övét.

Ch. Gáll András helyszíni tudósítása Dortmundból:

Az Universum Box-Promotion dortmundi gálájának programján nyolc összecsapás szerepelt, ezek közül az utolsó volt a ZDF-en és az RTL Klubon egyenesben közvetített Erdei-Garay meccs. Mire éjjel féltizenkettő tájban elkezdődött a fő műsorszám, történt egy s más a mintegy nyolcezer néző által kétharmad részben megtöltött arénában. Például megesett a ritka jelenség, hogy a Mario Veit-Kabaray Salem WBO ideiglenes nagyközépsúlyú címmérkőzés után a hazai közönség kifütyülte a győztesnek kihozott német Veitet, és megtapsolta a vesztes egyiptomi Salemet.

A Stipe Drews-Konsztantyin Svec félnehézsúlyú Európa-bajnoki címmeccsel nem volt probléma - a horvát Drews péppé verte az ukránt, és elsöprő fölénnyel őt is hozták ki nyertesnek -, miként a Szergej Dzinziruk-Sylvestre Marianini összecsapással sem, hiszen azon a 6. menetben az orvos leléptette a vérző Marianinit a remekül bokszoló ukránnal szemben.

Erdei természetesen a "Szállj el, kismadár!" című Republic-slágerre vonult be, mosolyogva, magabiztosan, Garay a "La mano de Diós", azaz "Isten keze" címet viselő argentin melódiára, melyet egy Rodrigo nevű, autóbalesetben elhunyt zeneszerző írt Diego Maradona tiszteletére. A 23 éves, córdobai illetőségű Garay roppant ijesztőnek tűnt - és annak is bizonyult.

Már az első menet után látszott, hogy Erdeinek lényegesen nehezebb dolga lesz, mint januárban volt González ellen. Bár balhorgai ültek a magyar ökölvívónak, az argentin lényegesen többet ütött - igaz, kevésbé tisztán. Lényegében mindvégig ilyen maradt a meccs képe: Garay többet, Erdei pontosabban ütött, megrendíteni egyik ökölvívó sem tudta a másikat.

A tizenegyedik menetben elkészült erejével a magyar világbajnok, aki szemmel láthatóan kevésbé sikeresen készült fel erre az összecsapásra, mint a González ellenire. Az utolsó három percre azonban előkaparta utolsó erőtartalékait is, és kissé bizonytalan lábakon állva is hősiesen harcolt. Madár a francia pontozónál döntetlent ért el, a spanyolnál és a németnél megnyerte a meccset, és ezzel az összesítést is. Amikor kihirdették az eredményt, egy-két fütty is felharsant, Garayék hisztiztek, az argentin edzője, Carlos Tello pedig "Ladrones! Ladrones!", azaz "Tolvajok! Tolvajok!" kiáltásokkal adta a hallgatóság tudtára véleményét a pontozásról.

A sajtóértekezleten Garay azonnali visszavágót követelt, és nekiszegezte a kérdést Erdeinek: "Mondd meg őszintén, ki nyert!" Erdei válasza: "Én. Te többet ütöttél, én viszont pontosabban."

Erdei Zsolt: "Őrült nehéz meccs volt, minden elismerésem Hugóé, igazi férfi módjára küzdött. Úgy érzem, a balegyeneseimmel és a balhorgaimmal nyertem, rendre megelőztem Garayt, aki valóban többet ütött, de ezeknek nagy részét hárítottam. Ettől függetlenül a negyedik menetben úgy eltalált, mintha villám szaladt volna át rajtam, utána egy darabig kettőslátásom is volt. Minden erőtartalékom bevetésére szükség volt, a szívemmel nyertem. Köszönöm a magyar szurkolóknak a biztatást!

Hugo Hernán Garay: "Szerintem én nyertem a mérkőzést, szerettem volna elvinni az övet Buenos Airesbe - nem engedték. Revánsot akarok, lehetőség szerint Argentínában!"

Fritz Sdunek, Erdei edzője: "A boksz a találatokról szól, és ezekből Erdei ért el többet. Gyorsaságának, villámszerű balkezének és jó reflexeinek köszönheti a győzelmet, ezek mentették meg ezen a kétségtelenül roppant szoros meccsen."

Klaus-Peter Kohl, az Universum többségi tulajdonosa: "Szerintem azért fütyörészett a közönség, mert nem értették, miért adta az egyik pontozó döntetlenre a meccset."

Erdei még kifejezte azt az óhaját, hogy legközelebb Magyarországon szeretné megvédené világbajnoki övét, aminek vélhetően nem is lesz akadálya.

Nem hivatalos információk szerint Erdei 60 000 és 80 000 euró közötti összeget kapott a meccsért, húsz-huszonöt százalékkal többet, mint González ellen. Garay gázsija ennek töredéke volt.

[origo]