Vágólapra másolva!
Hét mérkőzésből álló profiboksz-gálát rendeztek szombatról vasárnapra virradóra Las Vegasban, az MGM Grand "Garden Arena" nevű termében, amely hét meccséből négy világbajnoki címmérkőzés volt. A műsort Hidvégi György és az amerikai Salah Zabian csatája nyitotta, melyet a magyar cirkálósúlyú a negyedik menetben kiütéssel nyert meg. A fő műsorszám, a Marco Antonio Barrera-Erik "El Terrible" Morales nagypehelysúlyú csata a WBC világbajnoki övéért Barrera többségi pontozásos győzelmét hozta az utolsó pillanatig nyílt, látványos mérkőzésen.

Hidvégi háromhetes Las Vegas-i felkészülést követően lépett szorítóba a 31 éves amerikai Salah Zabian ellen, akinek a mérlege ezzel a vereséggel 5:5-re romlott, míg a magyar ökölvívóé immáron 4:0. Hidvégi a negyedik menetben háromszor is padlóra küldte Zabiant, ekkor hirdette ki a bíró a kiütéses győzelmet. Hidvégi legközelebb Nyíregyházán lép kötelek közé, december 18-án.

A Barrera-Morales összecsapás már a harmadik volt a két mexikói gladiátor között. Az elsőt, 2000. február 19-én, még az 54,9 kg-os (kispehelysúly) kategóriában Morales nyerte megosztott pontozással. Minden idők egyik legnagyobb bokszmeccsén a két ellenfél összesen 1500 (!) ütést eresztett el. 26 hónappal később, 2002. június 22-én ugyanitt, a Las Vegas-i MGM Grandben már Barrera nyert egyhangú pontozással, ezzel megszerezve a WBC pehelysúlyú (56,7 kg) világbajnoki övét.

Barrera 2003. november 15-én azonban elveszítette a koronát Manny Pacquiaóval szemben, a 11. menetben elszenvedett technikai KO-val. Ezért most életében először felment a nagypehelysúlyba (58,5 kg), s ott csapott össze a "Rettenetes" Moralesszel a WBC világbajnoki címéért.

Nos, a mérkőzés minden várakozást kielégített: a két - egymást szemmel láthatóan gyűlölő - mexikói öklöző az első gongszótól az utolsóig megállás nélkül csépelte egymást, és bár mindketten többször is meginogni látszottak, lábon kibírták a 12 menetes "thrillert". A három pontozó közül Jerry Roth 115-113-ra, Larry O'Connell 115-114-re Barrerát látta jobbnak, Paul Smith 114-114-es döntetlenre hozta a mérkőzést.

A küzdő felek annyira haragban vannak, hogy a meccs végén Morales nem is fogadta el Barrera feléje nyújtott jobbját. A 30 éves Barrera mérlege 59:4-re javult, a 28 éves Moralesé 47:2-re romlott.

Garden Arena, MGM Grand, Las Vegas, Nevada:
1. Cirkálósúly: Hidvégi György - Salah Zabian (amerikai) KO 4. m
2. Középsúly: Kelly Pavlik - Ross Thompson p. gy.
3. Könnyűsúly: Almazbek Raimkulov - Lamar Murphy TKO 5. m.
4. IBF harmatsúlyú vb-cím: Rafael Márquez - Mauricio Pastrana TKO. 8. m
5. WBC kispehelysúlyú vb-cím: Óscar Larios - Nedal Hussein p. gy.
6. WBO szalmasúlyú vb-cím: Iván Calderón - Carlos Fajardo p. gy.
7. WBC nagypehelysúlyú vb-cím: Marco Antonio Barrera - Erik Morales p. gy.

Ch. Gáll András

[origo]