Vágólapra másolva!
Glen Johnson például sokak szerint nagyobb durranás volt 2004-ben, Roy Jones Jr. és Antonio Tarver legyőzésével, ettől függetlenül mégis az idősebbik, 33 éves Klicsko fivér, Vitalij találtatott az elmúlt esztendő legjobb profi ökölvívójának a WBC (Bokszvilágtanács) Mexikóvárosban tartott díjkiosztó gálaestjén.

A WBC - talán a legrangosabb világszervezet a "négy nagy" közül - végrehajtó bizottsága, Jose Sulaiman elnök jelenlétében számos kategóriában megválasztotta a "legeket". Íme a lista!

az év mérkőzése:
Marco Antonio Barrera-Erik Morales III
A meccset november 27-én vívták a a Las Vegas-i MGM Grand nagytermében a WBC nagypehelysúlyú világbajnoki övéért. Barrera többségi pontozással múlta felül Moralest a 12 menetes, az utolsó pillanatig nyílt csatában. Az összecsapás 27 voksot kapott, míg a második helyre szorult Arturo Gatti-Gianluca Branco kisváltósúlyú összecsapás csak hármat.

az év bokszolója:
Vitalij Klicsko
Az idősebbik Klicsko fivér megújult, szinte megfiatalodott az elmúlt esztendőben, új színt vitt az amúúgy meglehetősen fakó nehézsúlyba. Előzőleg, 2003-ban ő vívta az év legjobb meccsét, de emlékezetes módon elveszítette a Lennox Lewis elleni meccsét. Tavaly nagy meccsen verte a dél-afrikai Corrie Sanderst a megüresedett WBC-trónért, majd meg is védte koronáját az ellen a Danny Williams ellen, aki előzőleg kiütötte Mike Tysont. Klicsko 16 szavazatot kapott, a középsúlyú Bernard Hopkins tizenkettőt, Ronald "Winky" Wright (nagyváltósúly) kettőt.

az év KO-ja
Antonio Tarver kiüti Roy Jones Jr.-t kettejük visszavágóján, a második menetben, május 15-én, a Las Vegas-i Mandalay Bay Hotel csarnokában. A frenetikus balhorog, amellyel Tarver lecsapta az elmúlt másfél évtized legjobb bokszolóját, egyszersmind a WBC világbajnoki övét is jelentette Tarvernek.

a legaktívabb bajnok:
Jorge "Travieso" Arce
Méghozzá egyhangúlag. Arce, aki a Big Brother VIP-változatában tévésztár is lett, négyszer védte meg légsúlyú világbajnoki címét., melyek közül a Tijuanában rendezett, Juanito Rubillar elleni csata volt a legszenzációsabb.

példamutató bokszoló:
Veeraphol Nankonluang
A thaiföldi Veeraphol 1998. december 29-én hódította el a WBC harmatsúlyú világbajnoki övét, és azóta tizennégyszer védte meg címét. Veerapholból nemzeti hős lett szülőhazájában, s minden szinten példamutatóan képviseli a WBC-t és Thaiföldet.

az év eseménye:
a Bernard Hopkins-Oscar De La Hoya összecsapás
A meccset elnevezték a boksz Super Bowljának, és méltán. Hopkins januárban már elmúlt 40 éves, ennek ellenére a 2004. szeptember 18-án, las Vegasban rendezett WBC-középsúlyú címmeccsen a 9. menetben kiütötte az "Aranyfiút". Az egész világ a nevadai kaszinóvárosra figyelt ezen a napon: a boksztörténelem két legendája csapott össze. Mindenféle bevételi rekord megdőlt. Hopkins 19. alkalommal védte meg címét, ezzel a súlycsoportban csúcsot állított fel, detronizálva Carlos Monzónt.

Ch. Gáll András