Vágólapra másolva!
Profi boksz és bűnözés - szinte együtt jár a két fogalom a tengerentúlon, ahol egyre másra bukkannak elő olyan ökölvívók, s próbálnak visszatérni a ringbe, akik korábban összetűzésbe kerültek a törvénnyel, s letöltötték börtönbüntetésüket. Mike Tyson vagy éppen Riddick Bowe neve fémjelzi a nehézsúlyúak mezőnyét, de a képzeletbeli börtönválogatottban helyet kaphatna a "vasággyal együtt húszkilósok" kategóriájában Naseem Hamed vagy Paul Spadafora is.

Akad, aki nem hallotta még Mike Tyson nevét? Nem hiszem. Ő az az ember, aki megtestesíti a nehézsúlyt, akivel 1985-ös profi debütálása óta mindig történik valami, aki Lennox Lewis előtt az utolsó olyan bunyós volt, aki valóban megérdemelte a királyi címet.

Más kérdés, hogy Tyson az a típusú ember, akivel nemcsak egy sötét sikátorban, de a nyílt utcán világos nappal sem szívesen találkoznánk. 56 meccséből 50-et nyert meg, 44-et K.O-val, a ringben nem ismert kegyelmet, ha kellett, még fület is harapott - erről Evander Holyfield mesélhet majd legendákat az unokáinak.

Tyson első felesége, a csodaszép színésznő, Robin Givens egy évig bírta mellette (ki hinné, hogy a válóokok között testi bántalmazás is szerepelt?), majd a mélypont 1991-ben következett be, amikor bebizonyosodott, hogy megerőszakolta a Rhode Island-i szépségkirálynőt, Desiree Washingtont.

Forrás: EPA

Hat évet kapott, hármat le is ült, a börtönben áttért az iszlám hitre, s állítólag megbékélt az őt őrületbe kergető démonokkal. Néha azért még összever egy-egy fotóst, ugrál autók tetején - ennyit a megtérésről. Legújabb őrülete egy világkörüli turné, ahol már visszavonult bunyósként vív négymenetes bemutatómeccseket. Az elsőre október 20-án, Ohióban kerül sor.