Vágólapra másolva!
A férfiak viadala két héten keresztül Pete Samprasról szólt, és ezt akkor is be kell ismerni, ha végül nem ő nyerte meg a tornát. Minden idők legjobb teniszezője hiába győzte le sorozatban a korábbi győzteseket, az ausztrál Patrick Raftert, az amerikai Andre Agassit, majd az orosz Marat Szafint is, érkezett egy szemtelenül fiatal ausztrál fiú, Lleyton Hewitt, akinek normális esetben háromszor is ki kellett volna esnie. Erre mi történt? Nyert, ráadásul már-már megalázó fölénnyel, 1 óra 51 perc alatt.

Hewitt ellenállhatatlan volt

Hewitt minden túlélt, majd az utolsó két meccsén hat játszmában mindössze 12 játékot vesztve nyert. Az elődöntőben az orosz Jevgenyij Kafelnyikovot "lelőtte" a betonról (6:1, 6:2, 6:1) és Sampras sem tudott ellenállni (7:6, 6:1, 6:1). "Az elmúlt két hét megerősített abban a hitemben, hogy képes vagyok még Slamet nyerni. A harminc év nem kor, rengeteg jó évem vissza van még" - nyilatkozta a sajtótájékoztatón Sampras, aki korábban a visszavonulás gondolatával is foglalkozott. Pete utoljára az 1992-es idényt zárta Grand Slam-elsőség nélkül, ráadásul a tavalyi wimbledoni siker óta 18 tornán szalasztotta el a győzelmet. A döntőt követően csókkal jelezte elégedettségét Hewitt kedvese, a belga Kim Clijsters.

- Elégedett volt a formájával?
- Igen. Tudja, nagyon nehéz az ember helyzete, ha élete első Grand Slam-döntőjét Pete Sampras ellen kell játszania. Életem mérkőzését minden idők legjobbja ellen. Szerencsére nagyon jól kezdtem, aztán éreztem, az adogatásaim is "ülnek". Nagyon klassz érzés volt. Mérkőzésről-mérkőzésre javultam az elmúlt két hétben. Ez hihetetlen! Mindig arról álmodtam, hogy Grand Slam-döntőt játszok egyesben. Itt voltam, s még nyertem is. El sem hiszem, ez fantasztikus érzés.

- Az első játszma rövidítésben történő megnyerése mekkora pszichikai előnyt adott?
- Kétségtelen, hatalmasat. Kicsit zavarban is voltam eleinte, de én kezdtem a tie-breaket és 3-3-nál Pete kettős hibát ütött. Ezt a mini breaket kellett megragadnom és sikerült is.

- Látta Marat Szafin tavalyi döntőjét Pete ellen? Nem fordult meg a fejében akkor, hogy egy nap ön is itt küzd majd a fináléban?
- Talán egy szettet láttam csak, de tudom, Marat remekül játszott élete első Grand Slam-fináléjában. Én egyszerűen bíztam magamban.

- Jól aludt vagy ideges volt a mérkőzést megelőző éjszaka?
- Aki nem ideges egy ilyen összecsapás előtt, az nem ember. De biztos vagyok benne, ha máskor eljutok eddig, akkor sem alszom majd nyugodtan.

- Mit gondol, a Samprast körülvevő aura megváltozik most, hogy egymás után két döntőt is elveszített.
- Nem, ő nagy bajnok. Mindenki leírta őt, miután a svájci Federer kiverte Wimbledonban. Biztos vagyok abban, hogy nyer még Grand Slam-tornát. Nagyon tisztelem őt mint játékost a pályán belül és kívül egyaránt.

- Azt mondta, a találkozó előtt beszél Rafterrel és kér néhány tanácsot.
- Igen, beszéltem Pattel. Mindössze annyit mondott: "Menj bátran és bízz magadban!"

- Kapott tanácsot kedvesétől, Kim Clijsterstől is?
- Egyszerűen azt mondta, nyerjek. Ez volt a kiindulópont. Ő tudta milyen nagy lehetőség, hiszen korábban a Roland Garroson ő is a győzelem kapujában állt.

- Mit gondol, mennyire változik meg az élete a győzelem után?
- Nem tudom. Sohasem gondoltam erre, én mindig ugyanaz az ember maradok. Hazamegyek, találkozom a haverokkal és készülök a Davis Kupára.

Pincési László

Korábban:

Hewitt nyerte a US Opent