Vágólapra másolva!

Belga, orosz és spanyol győzelem a Fed-kupa első napján

A madridi Fed-kupa döntő első napján a végső győzelemre is esélyes belga együttes a papírformának megfelelően 3-0-ra nyert a címvédő, de a biztonsági okokra hivatkozva visszalépő amerikaiakat helyettesítő németek ellen. Az orosz válogatott a vártnál nehezebben, de legyőzte a cseheket. A hazai pályán szereplő spanyol együttes a párosok mérkőzésétől függetlenül már legyőzte az ausztrálokat.

A győztes csapat kapitánya, Ivo Van Aken azt állítja, hogy a biztonsági okokra hivatkozva visszalépő amerikaiak valójában a madridi salakpálya miatt maradtak távol a Fed Kupa nyolcas döntőjétől: "Egyértelmű, hogy a müncheni világbajnokság után már nem akartak játszani a spanyol fővárosban. A szeptember 11-i terrortámadások csak megfelelő ürügyet jelentettek" - mondta a szakember. "Félig érthető is lenne a lépésük, hiszen nagyon komoly dolgok történtek és zajlanak jelenleg is a világban. Azonban az élet folytatódik, nekünk is tovább kell dolgoznunk. Mi a különbség a müncheni világbajnokság és a madridi Fed Kupa-döntő között? Sokak számára jelentett volna örömöt, ha az amerikaiak vállalják a játékot."

Ivo Van Aken szavait némileg alátámasztja, hogy a WTA-vb-n Lindsay Davenport, Jennifer Capriati és Serena Williams is rajthoz állt. A három hétig világelső Capriati a legjobb nyolc között kikapott, honfitársai a döntőig jutottak. A finálét végül az újdonsült világranglista-vezető Davenport térdsérülés miatt lemondta.

A-csoport, 1. forduló:
Oroszország-Csehország 2-1
Bovina-Hrdlickova 6:3, 1:6, 6:8
Gyementyijeva-Chladkova 6:4, 4:6, 6:1
Lihovceva, Petrova-Hrdlickova, Vaskova 6:3, 6:2

B-csoport, 1. forduló:
Belgium-Németország 3-0
Henin-Müller 6:3, 6:1
Clijsters-Lamade 6:3, 6:1
Callens, Courtois-Lamade, Rittner 6:4, 6:7 (5-7), 6:1

Spanyország-Ausztrália 2-0
Martinez-Molik 2:6, 6:0, 7:5
Sanchez-Vicario - Pratt 3:6, 6:1, 6:1