Vágólapra másolva!
A hét vége legrangosabb férfi teniszeseményének a Davis-kupa negyeddöntői ígérkeznek. A párosítás szerint az Egyesült Államok Spanyolországgal, Franciaország Csehországgal, Argentína Horvátországgal, Oroszország pedig Svédországgal küzd a szeptember 20-22-ei elődöntőbe jutásért.

Egyesült Államok - Spanyolország
Westside Tennis Club, Houston, Texas
USA: Sampras, Roddick, T. Martin, Blake
Spanyolország: Corretja, A. Martin, Robredo, Balcells

A két válogatott egymás elleni mérlege 3-2-az amerikaiak javára, amely, ha valami csoda nem történik, akkor vasárnapra 4-2-re módosul. Miután az Egyesült Államok a pályaválasztó, a szövetség és Patrick McEnroe szövetségi kapitány úgy döntött, a párharcot füves pályára viszik. Ezzel a salakspecialista spanyolok esélye csökkent, nem beszélve arról az abszolút kedvezőtlen hírről, hogy legjobbjuk, Juan Carlos Ferrero lábsérülés miatt nem léphet pályára.

Az amerikai válogatottat az a Pete Sampras vezeti, aki két éve nem lépett pályára a Davis-kupában. Az egykori világelső akkoriban úgy nyilatkozott, inkább a Grand Slam-viadalokra koncentrál, ám amióta 2000-ben, Wimbledonban megszerezte tizenharmadik elsőségét, nem tudott tornát nyerni. A sikerélményt ezúttal a Dk-től reméli. "Úgy vélem, a Davis-kupa karrierem jelenlegi állapotában sokat segíthet. Szükségem van új inspirációkra, mert az elmúlt esztendőkben nem sikerültek úgy a dolgok, ahogy szerettem volna" - nyilatkozta Sampras, akinek vezetésével nyert utoljára Dk-t az Egyesült Államok, még 1995-ben. Ráadásul centenáriumi diadalt is ünnepelhet a klasszis: eddigi pályafutása során 17 veresége mellett 99 győzelmet ért el füvön.

Franciaország - Csehország
Palais des Sports, Pau
Franciaország: Grosjean, Santoro, Escudé, Clément
Csehország: Novak, Ulihrach, Rikl, Vacek

A két válogatott eddig tizenkét alkalommal találkozott egymással a Davis-kupa története során, a mérleg teljesen egyenlő, azaz hat-hat. A jelenlegi állapotban azonban nagy meglepetés lenne, ha a hazai pályán játszó címvédő elbukna a csehek ellen. Sokszor feltették a kérdést, miért van az, hogy a kupában jobban megy a franciáknak? "Egyszerű. A Davis-kupában a hazádért, a csapatodért, a nemzetedért játszol, ráadásul van kapitány, aki segíti a munkádat. Azt hiszem, ez a válasz a kérdésre" - monda Nicolas Escude, a tavalyi döntő hőse.

Miközben Guy Forget szövetségi kapitánynak három olyan teniszezője is van, aki jelenleg a a világranglistán a legjobb harmincban van (Sebastien Grosjean, Fabrice Santoro, Nicolas Escude), addig kollégájának, Jan Kukal cseh kapitánynak csupán egy ilyen kaliberű játékosa van, az Australian Openen elődöntőt játszó Jiri Novak személyében. "Ahhoz, hogy aprócska esélyünk is legyen a bravúrra, a legjobbunkat kell nyújtanunk" - elemezte az esélyeket Kukal.

Argentína - Horvátország
Buenos Aires Lawn Tennis Club, Buenos Aires
Argentína: Canas, Chela, Gaudio, Arnold
Horvátország: Ivanisevic, Ljubicic, Krajan, Karlovic

A Davis-kupa története során a két nemzet még soha nem találkozott egymással. A mostani párharc esélyese viszont Argentína, nemcsak a hazai pálya, de Ivanisevic sérülése miatt is. A dél-amerikai együttes igazi salakspecialistákból áll, és bár nincsenek olyan klasszisaik, mint húsz, harminc évvel ezelőtt (gondoljunk csak Guillermo Vilasra vagy Jose Luis Clercre), az idei évkezdetkor hét teniszezője is a legjobb százban volt.

Niki Pilic horvát kapitány gondjai nagyobbak, mert bár Ivan Ljubicic időnként kiválóan játszik a lassú pályán is, de másik éljátékosa, Goran Ivanisevic vállsérülése miatt nem léphet pályára egyesben, de lehet párosban sem. "A fájdalom csak nő, és nem tudok ellene tenni semmit. Szinte megöl. Játszani akarok, de nem tudok" - nyilatkozta hét elején az összes horvát Dk-rekordot tartó játékos. Pilic kicsit bizakodóbban vélekedett a horvát Vecernji List keddi számában. "Goran külön dolgozik, ütőt csak szerdán vesz majd a kezébe. Meglátjuk mi lesz, reméljük, párosban tud majd szerepelni" - reménykedett a kapitány.

Oroszország-Svédország
Luzsnyiki Sportpalota, Moszkva
Oroszország: Kafelnyikov, Szafin, Juzsnyij, Cserkaszov
Svédország: Johansson, Enqvist, Björkman, Vinciguerra

Ugyan eddigi négy találkozójukat egyaránt Svédország nyerte, a skandinávok éljátékosa, Jonas Björkman szerint teljesen esélytelenek. "Salakon és hazai, zajos környezetben az oroszok abszolút favoritok. Adok harminc százalék esélyt magunknak, de csak azért, mert nem is olyan rossz dolog esélytelenként pályára lépni. Sajnos sem Thomas Johansson, sem Thomas Enqvist, sem én nem vagyok jó salakon, akiknek fekszik ez a borítás, Andreas Vinciguerra és Magnus Norman pedig sérültek" - nyilatkozta Björkman a svéd Expressen című napilapnak. Az orosz sajtó és maguk a teniszezők is úgy érzik, idei csapatuk kiváló és a két nagy sztár, Marat Szafin, illetve Jevgenyij Kafelnyikov, kiegészülve a fiatal tehetséggel Mihail Juzsnyijjal és a veterán Andrej Cserkaszoval akár a végső sikerre is esélyesek.

Pincési László