Vágólapra másolva!
Albert Costa (20.) és Juan Carlos Ferrero (11.) jutott a Roland Garros férfi egyes döntőjébe. Costa 3 óra 10 perc nyerte a spanyol rangadót a tavalyi és 1998-as finalista Alex Corretja ellen, míg Ferrero a másodikként rangsorolt orosz Marat Szafint verte meglepően magabiztosan, három sima játszmában. Mindkét spanyol először játszhat finálét Párizsban, sőt, Ferrerónak ez lesz Grand Slam-torna döntője.

Férfi egyes, elődöntők:
Costa (spanyol, 20.) - Corretja (spanyol, 18.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:3
Ferrero (spanyol, 11.) - Szafin (orosz, 2.) 6:3, 6:2, 6:4

A legjobb 16 között a háromszoros győztes brazil Gustavo Kuertent legyőző Costa szinte végig pontosabban játszott, igaz időnként nagy esélyeket szalasztott el. A 45 perces első, majd az 51 perces második játszmában 36 önhibát vétett, míg riválisa 48-at. A 42 perces 3. szettben már 3:1-re vezetett Costa, ekkor breaklabdái voltak, de Corretja fordítani tudott.

Az 52 perces 4. játszmában a későbbi győztes gyorsan jelentős előnyre tett szert, de csak nehezen tudta legyőzni honfitársát. Az utolsó játékban a tavalyi és 1998-as döntős először három breaklabdát rontott el, majd még egyet, végül egy könnyűnek tűnő hiba megpecsételte sorsát. Costa 1995-ben és 2000-ben a legjobb 8-ig jutott a Roland Garroson, s ugyanezt az eredményt érte el 1997-ben a melbourne-i Grand Slam-tornán is.

A két évvel ezelőtt és tavaly is az elődöntőben búcsúzó 22 éves Ferrerón az első pillanattól kezdve látszott: ezúttal nem szeretné elszalasztani a nagy lehetőséget. A nyitó játszmában kétszer is elvette Szafin adogatását, s könnyedén, 45 perc alatt biztosította 1-0-ás vezetését.

A második szettben folytatódott a világbajnoki pontversenyben vezető orosz klasszis vesszőfutása: 25 ki nem kényszerített hibát követett el, míg ellenfele mindössze 13-at. Ferrero négyszer jutott adogatáselnyerési lehetőséghez, ezek közül kettőt ki is használt, s 39 perc alatt hozta a játszmát.

Szafin a folytatásban sem tudott újítani, s bár egyszer elvette Ferrero szerváját, a spanyol salakspecialista esélyt sem hagyott számára a felzárkózásra. A találkozó mindössze 2 óra 10 percig tartott.

1998 óta először rendeznek spanyol házidöntőt a Roland Garroson. A négy évvel ezelőtti fináléban Carlos Moyá győzött a most a legjobb négy között búcsúzó Alex Corretja ellen. Szafin azzal vigasztalódhat, hogy veresége ellenére hétfőtől is ő vezeti majd a világbajnoki pontversenyt, az ATP Race-t.

Korábban: