Vágólapra másolva!
Férfi egyesben is kialakult a legjobb négy mezőnye az amerikai nyílt teniszbajnokságon, miután a hátramaradt két negyeddöntőben előbb Sjeng Schalken (25. a világranglistán) Fernando Gonzalezt (28.) verte meg nagy csatában, majd Pete Sampras (17.) tartott bemutatót tenisztudományából Andy Roddicknak (11.). Számunkra végérvényesen befejeződött az idei US Open, Babos Zsuzsanna ugyanis leány párosban is vereséget szenvedett.

Andrea Gaudenzi, Nicolas Kiefer, George Bastl, Wayne Arthurs, Paul-Henri Mathieu. Csak néhány olyan név, akiktől a tizenháromszoros Grand Slam-győztes Sampras az elmúlt hónapokban érthetetlen módon ki tudott kapni, már-már teljesen szétrombolva hosszú évek során felépített hírnevét. Szemmel láthatóan nem találta a helyét sem salak (ott mondjuk soha), sem füves pályán, úgy általában sehol. Az eredménytelenség elől többszöri edzőváltásokkal próbált menekülni, persze sikertelenül.


Forrás: EPA


Sampras a legjobb úton halad ötödik US Open-győzelme felé
Fotó: EPA


Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Pete Samprashttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36440A US Open mozgatja a legtöbb pénzt/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20020906aus.html

Jelentjük, nem lett kevés. Sőt. Sampras ellenállhatatlan játékkal döngölte földbe a játékostársai által csak tejfelesszájúnak becézett Roddickot, esélyt sem adott neki a győzelemre. Pedig legnagyobb rajongói egytől egyig úgy vélekedtek, ez lesz az eddigi legnehezebb meccse a tornán, ennek ellenére ezen jutott túl a lehető legsimábban. Természetesen most is szervájának köszönheti mindezt, ami csakúgy, mint az előző körben Tommy Haas ellen, most is kifogástalanul működött. Bevágott 13 ászt, csupán öt sikeres első adogatásából nem csinált pontot, Roddicknak pedig mindösszesen egy bréklabdát engedélyezett. Mint fénykorában.

Amerikában a múlt és a jövő generáció csatájaként harangozták be kettejük találkozóját, mint Sampras ezzel kapcsolatban utóbb kijelentette, ez hihetetlen erőt adott neki. "Meg akartam mutatni mindenkinek, hogy nem szabad engem még leírni, egyelőre bárkit képes vagyok megverni."

Megmutatta. Az első ponttól kezdve nyomás alatt tartotta fiatal riválisát, aki talán nehezen viselte azt a terhet, hogy 23 ezer néző előtt kellett pályára lépnie, a világ valaha volt talán legjobb játékosa ellen. Roddick amúgy is hangulatjátékos hírében áll, ha nem megy neki a tenisz, lélekben hamar feladja mérkőzéseit. Most is valami hasonló történt, hiszen rögtön első adogatójátékát elbukta, Sampras szervái ellen pedig nem tehetett semmit. Ezután elment a kedve a küzdelemtől, de ez cseppet sem kisebbíti a US Open négyszeres győztesének érdemeit, magabiztosan tette zsebre a szettet.

Rafter szerint leáldozott Sampras csillaga/sport/egyeni/tenisz/20020831rafter.html

A második játszmában sem kellett sokat várni az első brékre, 1:1-nél vette el Sampras Roddick adogatását. Ugyan első szerváiból kevesebbszer talált be a pályára, kifogástalan röptézéssel orvosolni tudta ezt a hiányosságot. Roddick nem találta a ritmust, a ritörnök nagy részét elhibázta, különösen fonákja tűnt sebezhetőnek. Adogatásának újbóli elbukása után érezni lehetett, hogy Sampras itt sima háromban fog továbbmenni.

A harmadik szettet is brékkel kezdte az esti mérkőzéseken már 20-0-ás rekorddal büszkélkedő Sampras, Roddick ezt a pillanatot később úgy értékelte, hogy álma, miszerint a US Openen veri meg Samprast, itt vált rémálommá. A centerpálya közönsége viszonylag csendben figyelte a történteket, csak akkor költözött beléjük egy kis élet, mikor a mérkőzés vége közeledett. Méltó ünneplésben részesítették az immáron a végső győzelemre is esélyes görög származású klasszist.

"Úgy érzem, nagyon megérdemeltem ezt a sikert, keményen megdolgoztam érte" - értékelt Sampras. "Ahogy lépegetek előre, úgy játszom egyre jobban és jobban, boldoggá tesz, hogy talán éppen New Yorkban juthatok újra a csúcsra. Egész évben arra vártam, hogy bebizonyítsam, még a régi vagyok, most itt az alkalom. Egyelőre nem gondolok a vasárnapi végjátékra, szombaton még helyt kell állnom az elődöntőben is. Az sem lesz könnyű."

"Leütöttek a pályáról, mit mondhatnék?" - kezdte Roddick. "Mindenki láthatta, mi történt, nekem még meg kell emésztenem ezt a mérkőzést. Nagyon csalódott vagyok, de ha a jó oldaláról nézem az egészet, legalább testközelből figyelhettem meg, mit kell csinálnom a pályán ahhoz, hogy egyszer nagy játékos legyek."

Sampras pályafutása során először győzte le Roddickot, az elődöntőben pedig a holland Sjeng Schalkennel mérheti össze erejét. Egymás elleni mérlegüket tekintve az amerikai 4-0-ra vezet, szettet is mindössze egyet bukott. Legutóbb viszont elég régen, az 1998-as philadelphiai versenyen találkoztak, Sampras akkor 6:2, 6:2-re diadalmaskodott.

Becker bekerülhet a Davis-kupa csapatba/sport/egyeni/tenisz/20020904becker.htmlCsere a francia Davis-kupa csapatban/sport/egyeni/tenisz/20020905csere.html

Schalken egyébként valami bűnrossz meccset játszott Fernando Gonzalezzel, méltatlan volt a színvonal egy Grand Slam-negyeddöntőhöz. Gyermeteg hibákat követtek el mindketten, de ebben főleg a chilei járt az élen. Az rendben van, hogy bombaerős tenyeresekkel bombázza ellenfelei térfelét, gondolkodni azonban nem nagyon szokott. Ahogy esik, úgy puffan, így áll hozzá ütéseihez, s emiatt nem egyszer elképesztő gyatrákat üt. Fonákja gyakorlatilag nincs is, amikor csak lehet, hanyatt-homlok menekül előle. Tetézi az egészet, hogy tegnap pocsék formában volt, csak Schalkennek köszönheti, hogy két szettet is meg tudott nyerni. Az első játszma rövidítését a hollandus 5:1-es előnyről veszítette el 7:5-re, a negyedikét pedig 5:3-ról ugyanilyen arányban. A döntő szettben még úgy, ahogy színvonalnak lehet nevezni, amit ők ketten műveltek, de legjobb, ha az egészet mindenki gyorsan elfelejti. Schalkennek ez a produkció édeskevés lesz Sampras legyőzéséhez, de ezt minden bizonnyal tudja ő is.

"Olyan ez az egész, mint egy álom" - így a pályafutása eddigi legjobb Grand Slam-eredményét elérő Schalken. "Elődöntőt játszhatok a US Openen, soha nem gondoltam volna, hogy egyszer idáig jutok. Meglátjuk, a folytatásban mire leszek képes, én azonban már így is maximálisan elégedett vagyok."

Becker a Hírességek Csarnokába kerülhet/sport/egyeni/tenisz/20020829becker.htmlDokic nem lesz brit állampolgár/sport/egyeni/tenisz/20020827dokic.html

Magyar szempontból végérvényesen befejezettnek tekinthetjük a 2002-es US Opent, Babos Zsuzsanna ugyanis a leány egyes második fordulója után a párosnak is ugyanezen fázisában búcsúzott. Pedig a tajvani Csinnel ötödik kiemeltek voltak, ráadásként az első fordulóban pályára sem kellett lépniük, játék nélkül mentek tovább. A nyolcaddöntőben aztán nem bírtak az amerikai Robinson, Zawacki párral, az első játszma 7:6-os megnyerése után gyakorlatilag sima vereséget szenvedtek.

Serena Williamsszel (1.) kapcsolatos hír, hogy a napokban letartóztatott zaklatója, a 34 esztendős német Albrecht Stromeyer bűnösnek vallotta magát, s beleegyezett, hogy pszichiátriai kezelésnek vessék alá. Belement abba is, hogy a jövőben ezer méternél nem megy közelebb egyetlen WTA-torna helyszínéhez, valamint az Amerikai Tenisz Szövetség rendezvényeihez sem. Eddigi "tevékenysége" miatt a világelső ifjabbik Williams-nővér május óta testőr kíséretében jár mindenhova.