Vágólapra másolva!
Az egyesült államokbeli Los Angelesben szerdán késő este kezdődik a női teniszezők hagyományos évadzáró viadala, a WTA-világbajnokság. A tornára az idei szezon 16 legjobb játékosa utazhat, persze csak az egészségesek és motiváltak: Amelie Mauresmo például sérülés, míg Martina Hingis "teniszundoritisz" miatt marad távol az amerikai metropolisztól.

A nagy kérdés, amelyet megválaszolni igazából nem is olyan nehéz, hogy vajon meg tudja-e valaki állítani a Williams-nővéreket, akik első kiemeltek lévén csak a fináléban feszülhetnek egymásnak. Ha az utóbbi három Grand Slam-tornát nézzük, balgaság lenne feltételezni, hogy egyeduralmukat bárki is megtörheti, ezeken ugyanis mindannyiszor ők vívták a döntőt. Az ifjabbik Williams, Serena háromból három strigulát húzhatott be a győzelem rubrikába, nővérének igazából sansza sem volt ellene.

A világelső amúgy mellékesen szólva egészen parádés szezont tudhat a háta mögött, a statisztikákat böngészve ugyanis kiviláglik, hogy 66 százalékát megnyerte azoknak a tornáknak, melyeken rajthoz állt. Ezeken rendszerint igazi atomtenisszel püfölte le ellenfeleit a pályáról, tulajdonképpen meglepetés lenne, ha a Los Angeles-i Staples Centerben nem ő emelhetné magasba a győztesnek járó trófeát. Tavaly szintén ő győzedelmeskedett, igaz, a döntőben meg sem kellett mozdulnia a sikerért: Davenport térdsérülés miatt ki sem állt ellene.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Ki a legszebb teniszezőnő?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29744Williams-uralom a világranglistán/sport/egyeni/tenisz/20021104henin.html

Mint említettük, elvben nővére lehet Serena legnagyobb riválisa, Venus azonban már egy ideje apróbb sérüléssel bajlódik, és szeptember óta, mikor is a moszkvai Kremlin-kupán megdöbbentő vereséget szenvedett a bolgár Maleevától, egyetlenegyszer sem lépett pályára. Csendben készülgetett az évadzáró seregszemlére, ahol méltóképpen tudna (és szeretne) visszavágni húgának a 2002-ben elszenvedett sérelmekért.

Azért a csokilányokon kívül persze mások is vannak a mezőnyben, de ahogy mondani szokták, csak tölteléknek... Jennifer Capriati például egész biztosan nem fog beleszólni az első hely sorsába, az utóbbi hetekben mutatott produkciójára ugyanis a csapnivaló a legenyhébb jelző. Conchita Martinez, Alexandra Stevenson - mindketten olyan játékosok, akik nemrégiben péppé verték az Australian Open győztesét. Mindazonáltal persze nem lehetetlen, hogy hazai közönség előtt robbantani fog, de erre nem érdemes nagyösszegű fogadásokat kötni.

Serena Williams Hollywoodban is boldogul/sport/egyeni/tenisz/20021031serena.htmlElváltak a Williams szülők/sport/egyeni/tenisz/20021030elvaltak.htmlVenus Williams autóbalesetet szenvedett/sport/egyeni/tenisz/20020919venus.htmlSerena Williamsnek Isten a legfontosabb/sport/egyeni/tenisz/20020913serena.html

A belga különítmény, azaz Justine Henin és Kim Clijsters még odapörkölhet a Williamseknek a három millió dollár összdíjazású versenyen, de persze nem szabad elfeledkezni a formáját egyre inkább meglelő Davenportról sem. Igaz ugyan, hogy ő is sérüléssel bajlódik, a linzi tornán való részvételtől vissza is lépett, de minden bizonnyal összekapja magát az év utolsó durranására. Az energiáit lassacskán teljesen felélő Monica Selesre is oda kell figyelni, no meg az újabban szülei ellen fordult Dokic is viheti valamire, bár a második fordulóban már Serenával találkozhat.

Emlékezzünk még meg a két legnagyobb névről is, akik nem utaznak el a tengerentúlra: a gall Amélie Mauresmo a legrosszabbkor elszenvedett térdsérülése miatt nem lehet ott a mezőnyben (pedig erőteljes játékával messzire juthatott volna), míg Martina Hingisnek elege lett abból, hogy "noname" játékosok is rendre bucira verik, ezért egy időre kiszállt a profi teniszből. Játékát, gyenguska szerváit elnézve nem is lehetett volna igazán keresnivalóla a legjobbak között.

Említést érdemel még tán az is, hogy az idei év nyolc legjobb duója is összecsap Los Angelesben, vetélkedésük azonban biztosan háttérbe fog szorulni az egyéni küzdelmek mellett. A győztes kettős egyébként 290 ezer dollárral lesz gazdagabb, míg a női győztes markát 765 ezer dollár üti majd.

A sorsolás:

S. Williams (amerikai, 1. kiemelt) - Smashnova (izraeli)
Dokic (jugoszláv, 4.) - Miskina (orosz)

Capriati (amerikai, 3.) - Farina Elia (olasz)
Hantuchova (szlovák, 7.) - Maleeva (bolgár)

Clijsters (belga, 5.) - Rubin (amerikai)
Henin (belga, 4.) - Gyementyijeva (orosz)

Seles (amerikai, 6.) - Davenport (amerikai)
V. Williams (amerikai, 2.) - Schnyder (svájci)

Koncz Dávid