Vágólapra másolva!
Lezárult Serena Williams 33 mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata a Grand Slam-tornákon, mert csütörtökön 2 óra 20 perces, fordulatokban gazdag találkozón kikapott Justine Henin-Hardenne-től. Így szombaton belga házidöntőre kerül sor a Roland Garroson, mert a másik ágról Kim Clijsters került a végjátékba.

A világelső Serena Williams már az elődöntő elején érezhette, hogy óriási feladat vár rá, mert a 21. születésnapját múlt vasárnap ünneplő ellenfele két brékkel 3:0-ra elhúzott. Henin a tőle megszokott erővel támadott, remekül váltott ritmust, míg a legutóbbi négy GS-viadalon diadalmaskodó amerikai könnyelműen elszórta a labdákat. Így nem volt meglepetés, hogy az európai teniszező 31 perc alatt szettelőnyhöz jutott.

A folytatás már szorosabb volt, a címvédő "megtalálta" játékát, de így csak nagy nehézségek árán tudott 53 perc alatt egyenlíteni. Ezzel viszont meg is alapozta a folytatást, 4:2-re elhúzott, s ekkor úgy tűnt, hogy hamarosan már győztest ünnepelhet a Roland Garros közönsége. De Henin másként gondolkodott, 5:4-re fordított két brékkel, de ekkor újra elveszítette adogatását. Ez azonban már csak kósza reményeket adott Serena Williamsnek, mert nem tudta hozni szerváját, s ez most már végzetesnek bizonyult. A belga ugyanis nem adott esélyt a visszakapaszkodásra, semmire hozta szerváját, s végett vetett riválisa félelmetes sorozatának.

Henin szerint most már talán másoknak is lesz beleszólása a versenyek végkimenetelébe, nem csak a két Williams lánynak, főleg nem Serenának. "Eddig nagyon sok esélyt kapott, és ezekkel rendszerint élt is. Most talán más is kap lehetőséget" - mondta a belga sztár. "Szerencsére a kritikus időszakokban nem estem pánikba."

Serena nem örült annak, hogy a francia közönség végig riválisának szorított, ráadásul minden hibájánál jót derült. "Ez az ellenfél teljes semmibevétele. Vagy nem ismerik a teniszt vagy a sportág etikettjéről nincs tudomásuk" - mondta Oracane Price, az edző-anyuka.

A világranglista-vezető legutóbb nővérétől, Venustól kapott ki Grand Slam-versenyen: 2001. szeptember 9-én 6:2, 6:4-re a US Open fináléjában.

Kim Clijsters két év után ismét döntőt játszhat egyesben a francia nyílt bajnokságon, miután 70 perc alatt, kétjátszmás mérkőzésen legyőzte a torna egyik meglepetésemberét, Nagyezsda Petrovát.

Az elődöntő csak az első szett végéig hozott szoros csatát, 4:4-nél a világranglistán 76. orosz játékos elnyerte ellenfele adogatását, de a lehetőséggel nem tudott élni. A jóval rutintalanabb Petrova ugyanis 5:4-nél 30-0-ra vezetett, majd játszmalabdához is jutott, ám elbátortalanodott. Ezt kihasználva Clijsters egyenlített, majd 5:5 után nagy fölénybe került, a következő kilenc gémből csak egyet veszített el, vagyis nem kellett izgulnia a döntőbe jutásért.

Clijsters szerint az első játszma hajrájában dőlt el a meccs, amikor Petrova szettlabdáját hatalmas szerencsével hárította, hiszen a labda a háló tetejéről "szédült át" riválisa térfelére. "Ilyen kis dolgok fordíthatják meg a találkozókat. Röviddel később brékeltem, s tudtam, hogy már nagy az esélyem a döntőbe jutásra. Előtte ugyanis sokat küszködtem a tenyeresemmel, a ritmust sem éreztem, de 5:5 után már minden más volt."

Petrova csak néhány szóban értékelt: "Azután összetörtem, hogy a szettlabdánál balszerencsés voltam."

A második helyen kiemelt Clijsters két évvel ezelőtt a fináléban 1:6, 6:4, 12:10-re kikapott az amerikai Jennifer Capriatitól.

Roland Garros, Párizs (15 286 000 dollár, salak), elődöntő:
női egyes:
Clijsters (belga, 2.) - Petrova (orosz) 7:5, 6:1
Henin-Hardenne (belga, 4.) - S. Williams (amerikai, 1.) 6:2, 4:6, 7:5

férfi páros:
B. és M. Bryan (amerikai, 3.) - Paes, Rikl (indiai, cseh, 5.) 6:4, 6:3
Haarhuis, Kafelnyikov (holland, orosz, 11.) - Arthurs, Hanley (ausztrál, 10.) 6:4, 6:4

vegyes páros:
Lihovceva, Bhupathi (orosz, indiai, 3.) - Suarez, Woodbridge (argentin, ausztrál, 1.) 7:5, 3:6, 6:2
Raymond, M. Bryan (amerikai, 2.) - C. és W. Black (zimbabwei, 4.) 6:3, 6:4

juniorok, páros, negyeddöntő:
Balázs György, Sela (magyar, izraeli) - Feeney, Guccione (ausztrál) 6:2, 6:4

junior lányok, páros, negyeddöntő:
Fraga, Gonzalez Penas (spanyol) - Németh, Szávay 6:3, 4:5-nél a magyar kettős feladta

Szombaton tizenegyedik alkalommal találkozik egymással a női egyes döntőjének két belga résztvevője: Kim Clijsters 7-3-ra vezet Justine Henin-Hardenne ellen.

Az eddigi találkozók:
2001: Indian Wells (kemény pálya, 3. forduló): 1:6, 6:4, 6:3, Clijsters-győzelem
2001: Roland Garros (salak, elődöntő): 2:6, 7:5, 6:3, Clijsters-győzelem
2001: s'Hertogenbosch (fű, döntő): 6:4, 3:6, 6:3, Henin-győzelem
2002: Sydney (kemény pálya, negyeddöntő): 7:6, 6:2, Clijsters-győzelem
2002: Australian Open (kemény pálya, negyeddöntő): 6:2, 6:3, Clijsters-győzelem
2002: Róma (salak, elődöntő): 7:5, 6:2, Henin-győzelem
2002: WTA-vb (kemény pálya, negyeddöntő): 6:2, 6:1, Clijsters-győzelem
2003: Sydney (kemény pálya, elődöntő): 6:2, 6:3, Clijsters-győzelem
2003: Antwerpen (salak, elődöntő): 6:2, 7:6, Clijsters-győzelem
2003: Berlin (salak, döntő): 6:4, 4:6, 7:5, Henin-győzelem