Vágólapra másolva!
Már kiesett a világelső Lleyton Hewitt, a nyolcszoros Grand Slam-győztes Andre Agassi, mégis pénteken született meg a férfitorna eddigi legnagyobb meglepetése: a profi viadalokon csak tavaly óta rendszeresen induló Martin Verkerk három szettben, 2 óra 40 perc alatt legyőzte Guillermo Coriát, s vasárnap döntőt játszhat. Ellenfele a spanyol Juan Carlos Ferrero lesz, aki visszavágott honfitársának, Albert Costának a tavalyi fináléban elszenvedett vereségért: 2 óra 44 perc alatt legyőzte a címvédőt.

Pedig előzetesen lefutottnak tűnt a mérkőzés, de éppen fordított előjellel. A dél-amerikai hetek óta remek formában teniszezett, megnyerte a Mester-sorozat hamburgi állomását, s a Roland Garroson is feltartóztathatatlannak tűnt, főleg azután, hogy a legjobb nyolc között Agassit is felülmúlta.

Pénteken azonban kiderült: Góliát időnként legyőzi Dávidot! Az 198 cm magas, s így egyáltalán nem salakra termett Verkerk gyakorlatilag végigbombázta a 23 cm-rel alacsonyabb Coria térfelét, s 62 nyerő ütéssel örvendeztette meg önmagát s szurkolóit. Az argentin hiába érte el még a befuthatatlannak látszó labdákat is, csak megnehezíteni tudta az erőteniszt kiválóan alkalmazó rivális dolgát, a győzelemre nem igazán volt esélye.

A világranglista 46. helyén álló "óriás" pszichikailag is ötöst érdemelt, hiszen szinte az összes kulcspillanatot sikerrel "abszolválta". Ellenfele viszont nem, ezt az első játszma vége is jól mutatta. Miután a holland teniszező megnyerte a rövidítést, az argentin fejmagasságban eldobta ütőjét, amely kis híján sérülést okozott az egyik labdaszedőnek, egy 16 éves lánynak. Coria alaposan megijedt, kezét feltéve azonnal bocsánatot kért a tinédzsertől, s pólóját is odaadta a kissé megszeppent Perinne-nek. Majd azonnal Cedric Mourier játékvezetőre irányult a figyelme, hiszen a sportszerűtlenség súlyos következményekkel járhatott volna. A közönség tüntetni kezdett a dél-amerikai ellen, aki figyelmeztetéssel megúszta az esetet.

A második szettben 5:4 után brékelt a holland, s ezzel hatalmas lélektani előnyhöz jutott. S még az sem billentette ki egyensúlyából, hogy a harmadik játszmában 4:3-nál hat (!) bréklabdát hárított riválisa. A rövidítésben ugyanis Verkerknek minden bejött, míg Coriának szinte semmi.

Az alig másfél éves "komoly profi pályafutás" (a holland már 1998-ban, 2000-ben és 2001-ben is játszott egy-egy találkozót ATP-viadalon...) során a 24 éves teniszező már nyert tornát: február elején Milánóban, ahol Voineát, Enqvistet, Sanguinettit, Ljubicicet, végül Kafelnyikovot múlta felül.

"Fogalmam sincs, hogy mi történik...Ez hihetetlen!" - mondta Verkerk az elődöntőt követően. "Minden kissrác arról álmodik, hogy bejusson a fináléba a Roland Garroson. A végén nagyon ideges voltam, szinte lepergett előttem életem története. Alig találom a szavakat boldogságom kifejezésére."

Legutóbb 1999-ben jutott nem kiemelt játékos a párizsi döntőbe: az ukrán Andrej Medvegyev végül kikapott Andre Agassitól 1:6, 2:6, 6:4, 6:3, 6:4-re.