Vágólapra másolva!
Meglepetésre már a nyolcaddöntőben búcsúzott a hazaiak egyik reménysége, Mark Philippoussis az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A bombaadogatásairól ismert klasszist a marokkói Arazi három játszmában, 6:2, 6:2, 6:4-re verte. A másik ausztrál kedvenc, Lleyton Hewitt is kiesett, Roger Federer négy szettben győzte le az egykori világelsőt. nőknél nem született meglepetés, továbbjutott a belga Clijsters, az orosz Miskina és a Venus Williamst verő amerikai Raymond is. Női párosban kiesett Mandula Petra.

A Roland Garros tavalyi bajnoka, a 3. helyen kiemelt spanyol Juan Carlos Ferrero 2 óra 53 perc alatt győzte le a román Andrei Pavelt, míg a rendkívül magabiztosan teniszező argentin David Nalbandian 1 óra 44 perc alatt búcsúztatta honfitársát, Guillermo Canast a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében.

Meglepetésre kiesett viszont Mark Philippoussis: a 10. helyen kimelt ausztrál sztárt a marokkói Hicham Araz búcsúztatta három játszmában, 1 óra 45 perc alatt. Philippoussis meglehetősen halovány teljesítményt nyújtott, tőle szokatlanul csupán nyolc foghatatlan adogatást küldött ellenfele térfelére, viszont az önhibák tekintetében sokkal "jobb" volt, 38 esetben hibázott, míg ellenfele csupán tízszer.

A tavalyi wimbledoni bajnok Roger Federer csak az első játszmában bizonytalankodott Lleyton Hewitt ellen, ám összességében 53 nyerő ütést bemutatva ellenfele 17-ével szemben végül magabiztosan nyert, ráadásul a harmadik felvonásban szinte lemosta a pályáról az ausztrált. Kettejük 11 mérkőzéses párharcában a svájci az előző nyolc
alkalommal rendre kikapott riválisától.

A 2. helyen rangsorolt Clijsters hat játékot "engedélyezett" az olasz Silvia Farina Eliának, Miszkina viszont rövidítésben elveszítette az első játszmát az amerikai Chanda Rubin ellen, azután viszont ellenállhatatlan volt.

A 4. helyen kiemelt francia Amelie Mauresmo erős hátfájdalmakkal küszködik, ezért kérdésessé vált szereplése a keddi negyeddöntőben. "Az orvosok egy kisebb szakadást diagnosztizáltak nála. Később még egy vizsgálatot mindenképpen elvégeztetünk, s az alapján döntünk szerepléséről" - mondta Loic Courteau, a francia klasszis edzője. "Az biztos, hogy nem akarunk megkockáztatni egy komoly sérülést" - tette hozzá a szakember. Az 1999-ben döntős Mauresmo kedden az előző körben Kapros Anikót búcsúztató kolumbiai Fabiola Zuluagával mérkőzne az elődöntőbe kerülésért.

Nincs már magyar a felnőttek viadalán: Mandula Petra az osztrák Patricia Wartusch oldalán 10. kiemeltként lépett pályára a hatodikként rangsorolt Maria Vento-Kabchi, Angelique Widjaja venezuelai, indonéz kettős ellen, s 1 óra 29 perc alatt szenvedett 6:4, 2:6, 6:3-as vereséget.

Manduláék a döntő játszmában 2:2-es állásnál veszítették el az adogatójátékukat, s bár a következő gémben kiegyenlíthettek volna, nem tudtak élni a lehetőséggel, s több esélyük már nem volt.

eredmények, nyolcaddöntők:
férfiak:
Arazi (marokkói) - Philippoussis (ausztrál, 10.) 6:2, 6:2, 6:4
Ferrero (spanyol, 3.) - Pavel (Romania) 6:4, 3:6, 6:3, 6:2
Nalbandian (argentin, 8.) - Canas (argentin) 6:4, 6:2, 6:1
Federer (svájci, 2.) - Hewitt (ausztrál, 15.) 4:6, 6:3, 6:0, 6:4

nők:
Clijsters (belga, 2.) - Farina Elia (olasz, 20.) 6:3, 6:3
Miszkina (orosz, 6.) - Rubin (amerikai, 9.) 6:7, 6:2, 6:2
Schnyder (svájci, 22.) - Dechy (francia, 29.) 6:2, 6:4
Raymond (amerikai, 25.) - Golovin (francia) 6:2, 6:0

női páros:
Vento-Kabchi, Widjaja (venezuelai, indonéz, 6.) - Mandula Petra, Patricia Wartusch (magyar, osztrák, 10.) 6:4, 2:6, 6:3

a női negyeddöntő párosítása:
Henin-Hardenne (belga, 1.) - Davenport (amerikai, 5.)
Mauresmo (francia, 4.) - Zuluaga (kolumbiai, 32.)
Schnyder - Raymond
Clijsters - Miszkina.