Vágólapra másolva!
Vendéggyőzelmekkel ért véget a kétfrontos orosz-amerikai csata a US Open női egyesének elődöntőiben: előbb Szvetlana Kuznyecova győzte le Lindsay Davenportot, majd Jelena Gyementyijeva bánt el a döntő szett rövidítésében Jennifer Capriatival. Szávay Ágnes nem jutott fináléba a juniorok párosversenyében.

A New York-i viadal 1998-as győztese, Davenport - aki sorozatban 23. mérkőzését készült sikerrel megvívni - pillanatok alatt hozta az első játszmát, Kuznyecova mindössze egy játékot tudott nyerni a 21 perces első felvonásban.

A folytatásban aztán feltámadt a 19 éves moszkvai játékos, sokkal pontosabban és agresszívebben teniszezett, mint korábban, s két brékkel 28 perc alatt kiegyenlítette a játszmaarányt.

A 28 éves kaliforniai klasszis a szett végén fájlalni kezdte a lábát, így rövid ápolási szünet következett. Davenport aztán - kötéssel a lábán - vállalta a folytatást, és a döntő játszma elején 3:0-ra elhúzott.

Ekkor úgy tűnt, megállíthatatlan, de riválisa máshogy gondolta: ismét elvett egy adogatójátékot, kétszer pedig hozta a sajátját, és kiegyenlített. Ezután - 4:4-nél - újabb Kuznyecova-brék következett, az amerikait láthatóan rendkívül zavarta sérülése, amely jelentősen akadályozta őt a mozgásban.

Az európai játékos a mérkőzésért adogathatott, s nem hibázott: rögtön az első meccslabdáját értékesítette, és 1 óra 27 perc után győzelmet ünnepelhetett. Davenport kudarca egyben azt is jelenti, hogy hétfőtől nem ő, hanem a US Openen már a negyeddöntőben búcsúzó francia Amélie Mauresmo vezeti majd a világranglistát.

A másik elődöntőben Gyementyijeva pillanatok alatt előnybe került, 6:0-ra hozta az első játszmát. A folytatásban Capriati bizonyult jobbnak, s a tengerentúli csillag fölényesen (6:2) nyerte a második szettet. A döntő játszmában csak a rövidítés döntött, amelynek végén az európai játékos örülhetett.

Az 2004-es évet megelőzően a gyengébbik nemnél orosz versenyző még nem nyert Grand Slam-tornát, ám idén ez megváltozott: a Roland Garroson Anasztaszja Miskina diadalmaskodott a döntőben éppen Gyementyijevát legyőzve, míg Wimbledonban a csupán 17 esztendős Marija Sarapova sikerének tapsolhatott a közönség. Mostanra az is boztossá vált, hogy az év utolsó GS-viadalán, a US Openen megszületik a harmadik orosz győztes is.

A férfi párosoknál a Mark Knowles, Daniel Nestor bahamai, kanadai duó nyert, miután a fináléban könnyedén, két sima játszmában győzött az indiai Leander Paes és a cseh David Rikl ellen. A győztes egység 400 ezer dollárt kapott sikeréért, a vesztes duó 200 ezren osztozhat.

A juniorok párosversenyében az elődöntőbe jutott Szávay Ágnes, miután a cseh Frankova oldalán két játszmában verte a Klejbanova, Peer (orosz, izraeli) kettőst. A fináléba jutás aztán nem sikerült a duónak, egy román egység megálljt parancsolt.

női egyes, elődöntő:
Kuznyecova (orosz, 9.) - Davenport (amerikai, 5.) 1:6, 6:2, 6:4
Gyementyijeva (orosz, 6.) - Capriati (amerikai, 8.) 6:0, 2:6, 7:6

férfi páros, döntő:
Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 3.) - Paes, Rikl (indiai, cseh, 13.) 6:3, 6:3

vegyes páros, döntő:
Zvonarjeva, Bob Bryan (orosz, amerikai, 4.) - Molik, Woodbridge (ausztrál) 6:3, 6:4

junior lányok, páros, negyeddöntő:
Szávay, Frankova (magyar, cseh, 7.) - Klejbanova, Peer (orosz, izraeli, 4.) 6:4, 6:3
elődöntő:
Gojnea, Niculescu (román, 5.) - Frankova, Szávay 6:2, 5:7, 7:5