Vágólapra másolva!
Hétfőn a főtábla küzdelmeivel elrajtol az év második Grand Slam-tornája, a francia nyílt teniszbajnokság a világhírű Roland Garroson. A nemhivatalos salakpályás világbajnokság 128-as elitmezőnyében idén egyetlen magyar játékos, Mandula Petra próbál szerencsét.

Az elmúlt hónapokban porckorongsérvvel küszködő Mandula éppen ezen a héten, a párizsi viadal selejtezőjében tért vissza a pályára, s nem is akárhogyan, hiszen három mérkőzést nyerve - egyedüliként az öt magyar induló közül - felverekedte magát a főtáblára. Az 1. körben az az Anabel Medina Garrigues lesz a magyar teniszező ellenfele, akit a spanyol hölgyek közül jelenleg a legelőkelőbb helyen, a 34-ediken jegyeznek a világranglistán. Mandula most a 255., de mindenképpen eséllyel veheti fel a küzdelmet riválisával. Amennyiben a torna 2001-es negyeddöntőse sikerrel veszi az első akadályt, a 32 közé jutásért várhatóan a bolgár Magdalena Maleeva, a nyolcaddöntőért pedig a 2003-as győztes Justine Henin-Hardenne ellen léphetne pályára.

A 10. helyen kiemelt belga klasszist egyértelműen az esélyesek közé sorolják a szakemberek, hiszen hosszú kihagyás után idén látványos és rendkívül eredményes visszatérést produkált, tavasszal három tornát - Charleston, Varsó, Berlin - is megnyert salakon. Az első helyre a világranglista vezetőjét, Lindsay Davenportot rangsorolták a szervezők, ő pihenéssel készült a Roland Garrosra. Természetesen a favoritok közé tartozik, bár tény, hogy eddig még nem alkotott maradandót Párizsban, és kissé idegenül mozog ezen a borításon. A hazai kedvenc Amélie Mauresmo és Henin-Hardenne honfitársa, az indulását térdsérülése miatt még mindig fontolgató Kim Clijsters mellett számolni kell még az orosz kvartettel, a tavaly "forradalmat" kirobbantó címvédő Anasztaszja Miszkinával, valamint Marija Sarapovával, Jelena Gyementyjevával és Szvetlana Kuznyecovával is.

A férfiaknál Roger Federer számít a legnagyobb esélyesnek, annak ellenére, hogy eddigi legjobb teljesítménye a francia fővárosban egy negyeddöntő volt még 2001-ben. A svájci világklasszis idén mindössze két mérkőzést veszített, s a múlt heti, hamburgi Mester-verseny megnyerésével hangolt a Roland Garrosra. Ha győzni tud, ő lesz a hatodik olyan férfi játékos, aki mind a négy GS-viadalt megnyerte legalább egyszer. A szakemberek szerint a fiatal, mindössze 18 éves, Párizsban újonc Rafael Nadal lehet a legnagyobb ellenfele, ennek alapja, hogy a spanyol játékos idén bombaformában teniszezik, öt tornagyőzelmet is aratott salakon. A sorsolás alapján Federer és Nadal az elődöntőben találkozhat egymással.

A két amerikai sztár, Andy Roddick és a 35 éves, 1999-ben győztes Andre Agassi is ott lehet a végjátékban, s nem szabad elfelejtkezni az argentin "armadáról" sem, élén a tavaly döntős Guillermo Coriával és a címvédő Gaston Gaudióval. A szakértők a favoritok közé sorolják a januári Australian Open bajnokát, az orosz Marat Szafint is, aki azonban melbourne-i diadala óta csak bukdácsol, így nagy meglepetésnek számítana, ha eljutna a legjobb négyig. Rapszodikus hangulatát és formáját ismerve azonban minden elképzelhető...