Vágólapra másolva!
A belga Justine Henin-Hardenne és a hazai közönség előtt szereplő Mary Pierce jutott a női egyes döntőjébe a francia nyílt teniszbajnokságon. A juniorok mezőnyében továbbra is remekül szerepel Szávay Ágnes, aki egyesben és párosban is a legjobb négy között van.

Henin-Hardenne 68 perc alatt verte az orosz Nagyja Petrovát, így már 23 mérkőzés óta veretlen. A 2003-as győztes boldogan nyilatkozott a mérkőzés után: "Egyre fáradtabb vagyok, de a győzelmek erőt adnak. Most már az a célom, hogy veretlenül zárjam a salakszezont."

Az egy nappal korábban 23. születésnapját ünneplő, olimpiai bajnok klasszis a fináléban a hazai közönség előtt szereplő Mary Pierce-szel találkozik, aki egyoldalú mérkőzésen, 58 perc alatt "végzett" az orosz Jelena Lihovcevával, aki mindössze két játékra volt képes.

A 30 éves, montreali születésű - és Floridában élő - Pierce fölényét mutatja, hogy 26 nyerő ütést mutatott be riválisának 10-ével szemben, az összes megnyert pontok száma pedig 56-27 volt a javára.

A juniorok között versenyző Szávay Ágnes egyesben és párosban is bejutott az elődöntőbe. A 16 éves magyar játékos negyedik mérkőzésén 1 óra 7 perc alatt könnyedén nyert az orosz Jevgenyina Rogyina ellen. Szávay fölényét mutatja, hogy ellenfele 39 önhibájával szemben ő mindössze 15-öt vétett, a nyerő ütésekben pedig 67-44-re bizonyult jobbnak. Párosban a fehérorosz Azarenka oldalán sima két szettben jutott tovább a Molinero, Vaisemberg duó ellen.

A francia nyílt bajnokságon dolgozó újságírók az idén is kiosztották a legrokonszenvesebb, illetve legundokabb teniszezőnek járó "kitüntetést". Az első számú kedvencet megillető narancsdíjat a várakozásoknak megfelelően a mindig kedvesen és szerényen nyilatkozó Roger Federer kapta, míg a legbarátságtalanabb résztvevő - és ezzel a citromdíj tulajdonosa - az orosz Marija Sarapova lett.

A média képviselői az elődöntőbe jutott spanyol Rafael Nadalt választották a Roland Garros legnagyobb reménységének.

női egyes, elődöntő:
Pierce (francia, 21.) - Lihovceva (orosz, 16.) 6:1, 6:1
Henin-Hardenne (belga, 10.) - Petrova (orosz, 7.) 6:2, 6:3

junior lányok, egyes, negyeddöntő:
Szávay Ágnes (8.) - Rogyina (orosz) 6:1, 6:3

junior lányok, páros, negyeddöntő:
Szávay, Azarenka (magyar, fehérorosz, 3.) - Molinero, Vaisemberg (argentin, brazil) 7:5, 6:4

[origo] / (MTI)