Vágólapra másolva!
Szávay Ágnes kiesett a 140 ezer dollár összdíjazású Budapest Grand Prix nőitenisz-tornán, miután az első fordulóban három játszmában vereséget szenvedett a spanyol Maria Sanchez Lorenzótól.

A nyitó játékot semmire nyerte a Roland Garroson egyesben és párosban, Wimbledonban párosban és korosztályában egyéniben Európa-bajnok hazai reménység. A világranglistán 108. Sanchez Lorenzo azonban könnyedén kiegyenlített.

A spanyol elsősorban védekezett, mert a 16 és fél éves magyar tehetség bátran támadott: tenyeres és fonák oldalról is hosszan, keményen ütött, és a lecsapásai védhetetlenek voltak. Egészen 4:4-ig fej fej mellett haladt a két teniszező, ekkor Szávay hozta az adogatását, majd három szettlabdához jutott. A spanyol kettőt kivédett, ám a harmadikkal szemben már tehetetlen volt, s ezzel a hazai játékos 46 perc elteltével vezetéshez jutott.

A folytatásban - váratlanul - megtorpant Szávay: szinte semmi sem sikerült neki, a spanyol felbátorodott, és sorra nyerte a gémeket (4:0). Hiába volt a szépszámú közönség biztatása, 34 perc elteltével Sanchez Lorenzo kiegyenlített. Az utolsó felvonás előtt tíz percet pihentek a játékosok, ám ez sem segített Szávayn: bár derekasan küzdött, újra elhúzott ellenfele (3:0).

A magyar tinédzser megpróbált felzárkózni, de szemmel láthatóan elfáradt a nagy hőségben, és már csak két gémre futotta az erejéből. "Mindent megtettem, hogy győzzek, de az ellenfelem ezúttal jobb volt. Becsülettel küzdöttem, de ez most csak ennyire volt elég. Remélem, legközelebb már jobban fog menni" - mondta veresége után Szávay.

A második helyen kiemelt Katarina Srebotnik csak nagyon nehezen nyert Jekatyerina Bicskova ellen, az orosz játékosnak ugyanis a második szett rövidítésében két mérkőzéslabdája volt, ám a szlovén nagy küzdelemben hárította azokat, majd maratoni csatában 13-11-re (!) győzött a tie-break-ban, kiegyenlített és az utolsó játszmában már simán diadalmaskodott.

Szávay Ágnes - oldalán a tunéziai Szelima Szfarral - párosban is kiesett a Budapest Grand Prix első fordulójában, miután két sima játszmában kikapott az első helyen kiemelt Emilie Loit, Katarina Srebotnik kettőstől. Gubacsi Zsófia és Nagy Kyra a negyeddöntőben egy osztrák duótól kaptak ki.

Szávay kiesésével egyesben már csak Kapros Anikó van versenyben, aki csütörtökön 17 órától játszik a cseh Michaela Pastikovával.

WTA-torna, Budapest (140 ezer dollár), egyes, 1. forduló:
Sanchez Lorenzo (spanyol) - Szávay Ágnes 4:6, 6:2, 6:2
nyolcaddöntő:
Pous Tio (spanyol) - Diaz-Oliva (spanyol) 7:6-nál Diaz-Oliva feladta
Srebotnik (szlovén, 2.) - Bicskova (orosz) 2:6, 7:6 (13-11), 6:3
Kostanic (horvát, 4.) - Schruff (német) 6:2, 6:2

páros, 1. forduló:
Loit, Srebotnik (francia, szlovén, 1.) - Szávay, Szfar (magyar, tunéziai) 6:1, 6:1
negyeddöntő:
D. Klemenschits, S. Klemenschits (osztrák) - Gubacsi, Nagy 6:2, 6:2

Valamennyi szerdán pályára lépő kiemelt továbbjutott az 585 ezer dollár összdíjazású stanfordi nőitenisz-torna második fordulójából.

WTA-torna, Stanford (585 ezer dollár), 2. forduló
V. Williams (amerikai, 2.) - Mirza (indiai) 6:3, 6:2
Schnyder (svájci, 3.) - Bartoli (francia) 6:4, 7:5
Dechy (francia, 6.) - Raymond (amerikai) 3:6, 6:3, 6:4
Jankovic (szerb-montenegrói, 7.) - Frazier (amerikai) 6:0, 6:3.