Vágólapra másolva!
Hétfőn New Yorkban elkezdődnek a 128-as főtábla küzdelmei az idei utolsó Grand Slam-tornán, az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A férfiaknál Roger Federer megállíthatatlannak és legyőzhetetlennek tűnik, a hölgyeknél nagy csoda lenne, ha megvédené címét az orosz Szvetlana Kuznyecova - trónkövetelőkben pedig nincs hiány.

A férfiaknál nagy csaták várhatók, előfordulhatnak meglepetések, egy azonban biztos: a címvédő Roger Federer toronymagas esélyes: a 24 éves bázeli fenomén idei 9., pályafutása 31. ATP-tornagyőzelmét aratta egyesben, és sorozatban 22. döntőjét nyerte meg vasárnap Cincinnatiben. A Grand Slam-tornákon egyedül a Roland Garroson nem sikerült diadalmaskodnia, ám kemény vagy füves pályán csak nagyon kevesen tudják felvenni vele a küzdelmet.

Legnagyobb vetélytársa Rafael Nadal lehet, bár a 19 esztendős spanyol játékos Cincinnatiban már az első körben kikapott a cseh Tomas Berdychtól. A Roland Garros idei bajnoka ennek ellenére eljuthat a csúcsra az US Openen. Nadal a héten könnyed golfozással múlatta napjait és készült a viadalra. Ő is abba a triumvirátusba tartozik - Marat Szafin és Richard Gaquet mellett -, akik ebben az esztendőben le tudták győzni a nagy Federert.

A hazai közönség előtt szereplő Andy Roddick és Lleyton Hewitt is ott lehet a döntőben: az amerikai négy tornát és 49 meccset nyert meg (11 vereség mellett) az idén, míg a tavaly Flushing Meadowsban döntős ausztrál csupán egy viadalon diadalmaskodott (30/11). Éppen Hewitt mondta a világelsőről: "Roger egészen más ligában játszik."

Természetesen az említetteken kívül akár a döntőbe jutásra is esélyes lehet az egykor - hajviselete miatt - csak paradicsommadárként emlegetett Andre Agassi. A ma már 35 esztendős csillag csak a haját "veszítette el", teniszezni viszont nagyon tud, és arra készül, hogy búcsúképpen még nyer egy US Opent.

Ami a sorsolást illeti: a világelső Federer a cseh Ivo Milnar ellen kezd, továbbjutása esetén a második körben a Fabrice Santoro (francia) - Jürgern Melzer (osztrák) meccs győztese következik. Nadal ellenfele az amerikai Bobby Reynolds, Hewitté a spanyol Albert Costa, Roddické a luxemburgi Gilles Muller, Agassié a román Razvan Sabau lesz.

Potenciális lehetőségként az elődöntőben Federer-Davigyenko, Nadal-Agassi, Hewitt-Szafin és Roddick-Coria összecsapások lehetnek.