Vágólapra másolva!
Andre Agassi és Robby Ginepri után Roger Federer és Lleyton Hewitt jutott be az amerikai nyílt teniszbajnokság elődöntőjébe. A svájci világelső címvédőhöz méltó játékkal, könnyedén, 6:2, 6:4, 6:1-re győzte le az argentin David Nalbandiant, míg a harmadik helyen kiemelt ausztrál alaposan megkínlódott a finn Jarkko Nieminennel (2:6, 6:1, 3:6, 6:3, 6:1). Női párosban - oldalán a német Anna-Lena Grönefelddel - nem jutott döntőbe Martina Navratilova.

Roger Federer könnyedén, Lleyton Hewitt alaposan megszenvedve jutott elődöntőbe az amerikai nyílt teniszbajnokságon. A svájci címvédő világelső 6:2, 6:4, 6:1-re győzte le az argentin David Nalbandiant, s egyedüliként jutott be úgy a legjobb négy közé, hogy nem öt szettben kellett kínlódnia.

"Nagyszerűen játszottam, pontosan úgy, ahogy egy nagy torna ezen szakaszában teniszezni kell. Elkaptam a ritmust David ellen, még engem is meglepett, milyen gyorsan ment mindez" - nyugtatta meg magát Federer, aki egy körrel korábban, Kiefer ellen még nem volt ennyire boldog.

"Rosszul adogattam, s nem találtam a játékomat. Amikor Federer úgy játszik, mint most, nagyon nehéz őt legyőzni. Ezért is ő a világ legjobbja" - mondta Nalbandian.

A másik negyeddöntőben az ausztrál Lleyton Hewitt kétszer is szetthátrányba került a finn Jarkko Nieminennel szemben, de végül 2:6, 6:1, 3:6, 6:3, 6:1-re hozta a mérkőzést. "Sokáig csak erőlködtem, úgy éreztem, minden lépésem lassabb, mint máskor. De nyertem, s most már másfél napig csak arra koncentrálok, hogy legyőzzem Federert" - nyilatkozta Hewitt.

Nem lesz könnyű dolga, hiszen a svájci klasszis zsinórban 33 mérkőzését nyerte meg kemény pályán, így mindössze egy győzelemre van attól, hogy utolérje a legendás Pete Sampras rekordját.

Ráadásul Federer az athéni olimpia óta eltelt 12 hónapban is páratlan formát mutat: 86 győzelem mellett mindössze 3 vereséget szedett össze, ez messze a legjobb teljesítmény a professzionális teniszsport 37 esztendejét tekintve, megelőzve a sokáig megközelíthetetlennek hitt 1984-es évet, amikor John McEnroe 84-3-as rekordot ért el.

"Federert csakis támadóbb játékkal lehet legyőzni, s mivel ismerem Hewitt edzőjét, s tudom, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a röptejátékra, így azt mondom, van esélye. Ne feledjük el, az ausztrál fiú kétszer is világelsőként zárta az évet, s meggyőződésem, sokkal erősebb és gyorsabb most, mint amikor a ranglista élén állt" - nyilatkozta McEnroe.

Az elődöntő érdekessége lesz, hogy Federer az utóbbi nyolc találkozásuk alkalmával mindig győzött Hewitt ellen, legutóbb éppen a wimbledoni elődöntőben. Tavaly a Flushing Meadow-i fináléban csapott össze a két klasszis, az ausztrál erre sem emlékezhet jó szívvel, hiszen 6:0, 7:6, 6:0-s vereséget szenvedett.

eredmények
férfiak, egyes, negyeddöntők
Hewitt (ausztrál 3.) - Nieminen (finn) 2:6, 6:1, 3:6, 6:3, 6:1
Federer (svájci, 1.) - Nalbandian (argentin, 11.) 6:2, 6:4, 6:1

férfiak, páros, elődöntő
Björkman, Mirnyij (svéd, fehérorosz, 1.) - W. Black, Ullyett (zimbabwei, 4.) 5:7, 7:5, 6:2

nők, páros, elődöntők
Gyementyjeva, Pennetta (orosz, olasz, 14.) - Grönefeld, Navratilova (német, amerikai, 7.) 6:2, 6:4
Raymond, Stosur (amerikai, ausztrál, 8.) - Martinez, Ruano Pascual (spanyol, 3.) 7:6, 4:6, 7:6.