Társoldalunk:

A ciprusi hős visszavonul, ha megveri Federert

2006.01.28. 15:01

A melbourne-i Herald Sun szombati számának címlapján nem a női egyes döntőjével foglalkozott - az első oldal az új sztáré, Marcos Bagdatiszé lett. A lap szerint a húszéves ciprusinak - aki vasárnap a férfi egyes fináléjában a svájci Roger Federer ellen lép pályára - be kell vonulnia katonai szolgálatra.

Siklós Erik helyszíni tudósítása Melbourne-ből

Valaki tudni vélte, hogy Marcos teniszkarrierje komoly veszélyben van, hiszen a ciprusi törvények alapján két évre katonának kell állnia. A helyi energetikai miniszter azonban befolyásos ember és ciprusi görög. Természetesen kötelességének érezte, hogy közbelépjen, állítólag felvette a kapcsolatot a ciprusi kormánnyal, hogy meggyőzze az illetékeseket: Bagdatisz a világ teniszpályáin nagyobb hasznot hoz a szigetországnak, mint otthon egyenruhában. A melbourne-i ciprusi-görög közösség (kb. 50 ezer ember) kész befogadni az új bálványt, ha nincs más mód a katonaság elkerülésére.

A főszereplő nem tud róla, hogy bajban lenne. "Nincs probléma, mindig adnak két év halasztást, nagyon megértőek. Nem is zavar, hogy egyszer majd be kell vonulnom, mert ez egy ciprusi ügy és én szeretem a hazámat, elfogadom a törvényeit. Csak időre van szükségem. Mondjuk 32 évesen, a teniszpályafutásom után miért ne vonulnék be?" - nyilatkozta szombaton Bagdatisz, aki semmit nem tudott arról (sem), hogy Victoria állam néhány politikusa kapcsolatba lépett az "ügyében" a ciprusi kormánnyal.

A ciprusi hős szívesen beszélt az elmúlt napjairól, az életéről, az érzéseiről is. "Pénteken kikapcsolódtam a barátnőmmel. Nagyon nagy segítség, hogy velem van, jól szórakozunk együtt. De most már megint csak a teniszre koncentrálok, s izgatottan várom a döntőt, nem vagyok ideges. A szüleim nem utaznak ide, a verseny elején én mondtam, hogy ne jöjjenek, aztán hívtam őket, de végül a papám babonából úgy döntött - otthon maradnak. Ő jobban izgul, mint én. Ha nyerek vasárnap, a győzelmemet a mamámnak ajánlom, mert rengeteg áldozatot hozott értem és őt szeretem a legjobban."

"Alig három hete az aucklandi szállodai szobámban ültem az edzőmmel, miután kikaptam az első fordulóban. Azt mondtam neki: ha megnyerem az Australian Opent, abbahagyom a teniszt, aki erre azt válaszolta - ő pedig a munkát. Meglátjuk, dolgozunk-e tovább vasárnap után. Jó esélyt adok magamnak a sikerre, és ezzel mindenki így van a környezetemben. Amikor világelsőként kinőttem a juniorból, az edzőm nagyon hitt bennem és úgy gondolta, gyorsan kell a felnőttek között is a legjobbak közé kerülnöm. Ebben nem értettünk egyet és szakítottunk, de a tavalyi US Open óta újra vele készülök."

"Nem vártam a döntőbe kerülést, de ilyen az élet - a dolgok egyszer csak összeállnak. Dolgozol, dolgozol és hirtelen arra ébredsz, hogy ott vagy. Elképesztő! Roger a fontos pontoknál teniszezik igazán jól. Ebben kell felülmúlnom, s akkor nyerhetek. Nincs gyenge pontja, nagyon gyors, kiváló taktikus, igazi bajnok, már most a tenisz egyik legendája. Egy nap szeretnék olyan lenni, mint ő" - fogalmazott mosolyogva Marcos Bagdatisz élete első felnőtt Grand Slam-döntője előtt.

A Marcos Bagdatisz-Roger Federer férfi egyes finálé magyar idő szerint vasárnap délelőtt fél tízkor kezdődik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK