Vágólapra másolva!
Négy elégedett sztárja van a 2006-os nőitenisz-szezon első két hónapjának. Justine Henin-Hardenne, aki mindössze egy meccset vesztett és két versenyen győzött, Kim Clijsters, aki nem nyert ugyan semmit, de újra vezeti a világranglistát, Martina Hingis, aki sikeresen tért vissza, illetve Amelie Mauresmo, aki veretlen maradt az első Grand Slamen, majd Párizsban és Antwerpenben is, de egyelőre eredménytelenül ostromolja a trónt.

Vannak városok, versenyek, ahol mindig jól megy egy-egy játékosnak. Taróczy Balázs például annak idején Hollandia salakpályás bajnokságán, a hilversumi viadalon hatszor győzött.

Justine Henin-Hardenne valószínűleg szívesen játszik Dubajban: még soha nem kapott ki az egymillió dolláros viadalon, 2003 és 2004 után az idén is ő nyert - tavaly térdsérülés miatt igazoltan hiányzott. Akár szerencsésnek is érezheti magát, mert az elődöntőig jó sorsolása volt és a négy között sem Amelie Mauresmo várt rá.

Az orosz Szvetlana Kuznyecova ugyanis megállította a franciát, elmaradt a melbourne-i visszavágó - az volt egyébként az egyetlen mérkőzése 2006-ban, amely nem az ő sikerét hozta. A dubaji fináléban Marija Sarapovát verte viszonylag simán, igaz az első játszmában 3:5-ről fordított 7:5-re.

"Az volt a siker kulcsa, hogy türelmes tudtam maradni a hosszú labdamenetekben, de amint lehetőségem adódott agresszívan teniszeztem. Nagyon magas színvonalon játszottunk az első szettben, Marija kihozta belőlem a maximumot. Nagyon keményen harcoltam és büszke vagyok magamra, mert végig pozitív maradtam és bebizonyítottam, hogy igazi jó versenyző vagyok. Ez a siker rengeteg önbizalmat ad nekem. Az Australian Open döntője után nagyon padlón voltam, de összességében szinte tökéletesre sikerült a szezon első két hónapja "- nyilatkozta Henin-Hardenne, aki a melbourne-i ellentmondásos visszalépése, meccsfeladása óta először indult a Touron.

A gyakorlatilag három nap alatt megnyert négy mérkőzésért 159 ezer dollárt kapott, amivel belépett a tízmillió dollárosok klubjába. Justine ezzel a tizennegyedik a nőitenisz-elitben. A hivatalos pénzdíjakból eddig Steffi Graf kereste a legtöbbet (21 895 277 dollár), de Lindsay Davenport - Martina Navratilova után - várhatóan a németet is megelőzi még az idén. Justine Henin-Hardenne profi pályafutása huszonötödik egyéni trófeáját emelhette magasba az Egyesült Arab Emirátusokban és 2006-ban mindhárom versenyén legalább a döntőig jutott.

Marija Sarapova tavaly júniusban nyert utoljára tornát, de a birminghami füves diadala óta finálét sem játszott. Sorozatban hatszor kapott ki az elődöntőben, többek között Wimbledonban, az US Openen, Melbourne-ben és Tokióban is a legjobb négynél búcsúzott. Most tehát egyet előre lépett, az elmúlt hónapok eredményeihez képest.

Forrás: EPA

"Örülök az egész heti teljesítményemnek, felülmúltam önmagam. Pénteken Martina Hingist és Lindsay Davenportot is legyőztem, jó játékkal"- mondta az orosz, aki a mostani 84 500 dolláros csekkel az ötmilliósok halmazába ért.

Sarapova nem utazott tovább Dohába, így nem tudja megvédeni címét. A katari tornáról egyébként Davenport, Henin-Hardenne, Clijsters, Pierce és Gyementyjeva is hiányzik az első tízből, ők már az amerikai két nagy versenyre készülnek és legközelebb Indian Wellsben lépnek pályára. A távollétükben Martina Hingis vagy Szvetlana Kuznyecova lehet az első kiemelt Amelie Mauresmo legnagyobb riválisa, de a svájci és az orosz közül csak az egyik találkozhat a franciával az elődöntőben, mert ők már a nyolc között összekerülnek, ha eljutnak odáig.

Mauresmónak megint esélye van rá, hogy visszaüljön a női teniszezők trónjára, de ahhoz győznie kell Dohában, ahol az alsóágról, a megbízható Nagyja Petrova viszonylag könnyedén kerülhet a fináléba.

Siklós Erik

[origo]