Vágólapra másolva!
Szűk öt hónappal a visszatérését követően, az egykori világelső Martina Hingis eddigi legnagyobb sikerét érte el: 1998. után másodszor megnyerte az első kategóriás római nőitenisz-tornát. Az 1,34 millió dollár összdíjazású salakpályás viadal döntőjében azt az orosz Dinara Szafinát verte simán 6:2, 7:5-re, aki az elmúlt napokban jobbnak bizonyult Kim Clijstersnél, és két honfitársánál Jelena Gyementyjevánál, valamint Szvetlana Kuznyecovánál. Győzelmével a svájci még közelebb került a női teniszezők világranglistáján az első tízhez, hétfőtől már a tizennegyedik helyen jegyzik és a Roland Garros esélyesei között emlegetik

WTA-torna, Róma (1,3 millió dollár), döntő:
Hingis (svájci) - Szafina (orosz, 16.) 6:2, 7:5

Dörzsölhették a kezüket az olaszok egy hete: kaptak egy felejthetetlen Nadal-Federer finálét a Foro Italicoban, de a rajtvonalon már ott toporzékoltak a nők, hogy ők folytassák a római teniszparádét. Kicsit lehűtötte a kedélyeket, hogy sérülés miatt, még a verseny előtt, váratlanul visszalépett Amélie Mauresmo és Marija Sarapova is, majd a friss berlini bajnok, Nagyja Petrova szintén kihúzatta a nevét a hatvannégyes tábláról.

Ez az a pillanat, amikor egy lelkisebb versenyigazgató a kardjába dől, de a rutinos Sergio Palmieri - egykoron John McEnroe menedzsere - nem esett pánikba. Tudta, hogy maradt még sztár bőven a mezőnyben és így talán az olaszok is messzebb jutnak, nem lesz gond a jegyeladással.

Az idei Campionati Internazionali D'Italia-t végül Martina Hingis tette emlékezetessé, de a fiatal orosz, Dinara Szafina menetelése is figyelemreméltó. A Kassán született svájci ezúttal nem panaszkodhatott a szerencséjére, ideális sorsolást kapott, ráadásul Mauresmo visszalépésével megnyílt előtte az út a döntőig.

"Egyre magabiztosabb vagyok a pályán. Jól ment a játék Berlinben és ez használt az önbizalmamnak. Kezd összeállni a játékom és ez biztató a Roland Garros előtt. Örülök, hogy tudtam élni a lehetőséggel Amélie visszalépése után. Már nem kell amiatt izgulnom, hogy túljutok-e az első, második fordulón. Úgy érzem, elég jól megy ahhoz a játék, megnyerjem azokat a meccseket. Fizikálisan is egyre erősebbnek érzem magam. Mindig olyan játékos voltam, akinek jót tett a folyamatos versenyzés, azzal tartottam formában magam, minden szinten"- magyarázta a héten Martina Hingis, aki azonban arra az intim, provokatív kérdésre nem volt hajlandó válaszolni, hogy ha egy-egy mérkőzése után felhívja a barátját, akkor a telefont a jelenlegi első számú cseh teniszező, Radek Stepanek veszi-e fel.

Martina Hingis a szombati elődöntőben nehezen lendült játékba, igaz a háló másik oldalán Venus Williams állt. A 6:0-ra elvesztett nyitó játszma nem fárasztotta ki és tudta, hogy nincs még semmi veszve. Alig két hete, Varsóban kikapott ugyan amerikai riválisától, de most visszavágott neki és a döntőre már esélyesként gondolt: "Ezúttal mindenképp jobb az esélyem, mint februárban, a tokiói fináléban Gyementyjeva ellen. Néhány hete Indian Wellsben már játszottam Szafinával és 6:3, 6:4-re győztem."

A Foro Italico center pályáján egy pillanatig nem forgott veszélyben a sikere. Pillanatok alatt elhúzott 5:0-ra, döbbenetes tempót diktált, lőtte a labdát az alapvonalról, ha akarta szerva-röptével gyűjtötte a pontokat, a nehéz tüzér Szafina lassúnak tűnt mellette. A játszma végére kicsit kiengedett, de nem végzetesen.

A második szettben már 4:1-te vezetett, 5:3-nál két meccslabdája volt, de túlóráznia kellett. Az embernek az volt az érzése, hogy annyira élvezi a játékot, annyira magabiztos, hogy nem akarja túl gyorsan befejezni. Egy vonalra ütött fonák kereszttel azér pontot tett a történet végére. Egy hete a férfi tenisz két aktuális óriásának drámai csatája tette történelmivé a döntőt, ezen a délutánon, pedig Martina Hingis diadala, mert mégiscsak ez volt az első serleg, amit a magasba emelhetett a visszatérése óta.

Utoljára 2002-ben, Tokióban ünnepelt Grand Prix győzelmet, de ez a mostani, a negyvenegyedik biztos emlékezetesebb marad. Még két beszédes szám Hingisről: az idén már harmincegy megnyert meccsnél tart, ennél többel csak Petrova büszkélkedhetett, míg pályafutása során már túl van az ötszázadik győztes mérkőzésen, a mai volt az 502. "Jó újra a csúcson lenni, ilyen kitűnő formában teniszezni"- lelkendezett Martina Hingis.

Ami a többi tornát illeti: a negyeddöntőben Czink Melindát elbúcsúztató amerikai Meghann Shaughnessy nyerte a 145 ezer dollár összdíjazású rabati női viadalt. A tengerentúli játékos WTA-viadalon pályafutása negyedik sikerét aratta egyesben, legutóbb 2003-ban, Canberrában tudott győzni.

WTA-torna, Rabat (145 ezer dollár), döntő:
Shaughnessy (amerikai)-Sucha (szlovák, 8.) 6:2, 3:6, 6:3

Tommy Robredo nyerte a 2,1 millió euró összdíjazású, hamburgi salakpályás férfi tornát, miután a döntőben három sima játszmában legyőzte a cseh Radek Stepaneket. A spanyol játékos 340 ezer eurót kapott győzelméért.

A viadal a Mestersorozat ötödik állomása volt. Robredo első alkalommal diadalmaskodott a sorozatban, s ez volt egyben pályafutása harmadik ATP-tornagyőzelme egyesben.

ATP-torna, Hamburg (2,1 millió dollár), döntő:
Robredo (spanyol, 8.) - Stepanek (cseh, 15.) 6:1, 6:3, 6:3.

Siklós Erik [origo] / (MTI)