Donald Trump maratoni kampányzárást tervez, három nap alatt tizennégy helyszínre látogat

TRUMP, Donald Carson City, 2020. október 19.
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök kampánygyűlésére érkezik a Nevada állambeli Carson City repülőterén 2020. október 18-án.
MTI/AP/Alex Brandon
Carson City, 2020. október 19. Donald Trump republikánus párti amerikai elnök kampánygyűlésére érkezik a Nevada állambeli Carson City repülőterén 2020. október 18-án. MTI/AP/Alex Brandon
Vágólapra másolva!
A Newsmax értesülései szerint Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke a kampány utolsó három napjában tizennégy kampánygyűlést fog tartani annak érdekében, hogy ismét győzelmet arasson az elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

Donald Trump három nappal a választások előtt több pennsylvaniai városba is elutazik, majd vasárnap Michiganben, Iowában, Észak-Karolinában, Georgiában és Floridában tart gyűlést, a kampányt pedig a választások előestéjén Wisconsinban zárja. A RealClearPolitics felmérése szerint Donald Trump hátránya átlagosan 7,8 pont a demokrata elnökjelölttel szemben, azonban még közel sem lehet lezártnak tekinteni a versenyt, mivel számos olyan állam van, amely megfordíthatja a jelenlegi állást, írja a Newsmax.

Az amerikai elnök a kampányidőszak utolsó három napjában éppen ezért olyan államokba látogat, ahol szoros a verseny, közülük többen is döntetlen közeli az eredmény a jelenlegi állás szerint.

A nagyszabású gyűlések mindig is Donald Trump egyik legjelentősebb fegyverének számítottak, ezekre pedig szükség is van, hiszen az elnök augusztus óta jelentősen lemaradt Bidennel szemben a pénzügyi támogatottságban. Emiatt a demokrata jelölt jóval többet tudott költeni televíziós reklámokra azokban az államokban, ahol még szoros az eredmény.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök kampánygyűlésére érkezik a Nevada állambeli Carson City repülőterén Forrás: MTI/AP/Alex Brandon

Ugyan Donald Trumpot sok kritika érte az elmúlt időben azért, mert több ezer ember részvételével tart tömegrendezvényeket, az elnök szerint ezeknek ugyanakkora létjogosultsága van, mint a baloldal által szervezett tüntetéseknek.

Ráadásul Trump gyűlésein folyamatosan ügyelnek arra is, hogy a résztvevők a lehető legnagyobb biztonságban legyenek, ennek érdekében pedig maszkokat és kézfertőtlenítőket is rendszeresen osztogatnak.

Több állam ennek ellenére is próbálja hátrányos helyzetbe hozni az elnököt azzal, hogy nem engedik megszervezni a gyűléseket, vagy csak rendkívül kevés embert engednek be. Donald Trump arról számolt be, hogy Minnesotában 25 ezren akartak részt venni a gyűlésén, azonban az állam csak 250 ember részvétét engedélyezte abban reménykedve, hogy Trump lemondja a rendezvényt. Minnesota demokrata kormányzójának, Tim Walznak azonban nem sikerült ezt elérnie, az eseményt megtartották.

A Videán folytatódott a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián John McCain-díjat nyert Mártonffy Balázsnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusának sorozata az amerikai elnökválasztásról. A kutató az Egyesült Államok fővárosának rangos egyeteme, a washingtoni American University nemzetközi közszolgálati karán szerzett PhD-fokozatot 2019-ben. Íme, a nyolcadik videó.