Vágólapra másolva!
A Szerencsejáték Zrt. és a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) egy stratégiai együttműkődésról szóló megállapodást írt alá, amivel új szintre emelik a hazai e-sportot. Az egyezség részleteiről, az e-sport hazai és nemzetközi helyzetéről, illetve a nemzeti lottótársaság e-sport fogadáshoz kapcsolódó további újdonságairól egy online esemény keretében számoltak be a szerződő felek. 

A Szerencsejáték Zrt. és a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) közös online sajtótájékoztatóján jelentették be, hogy 2021. áprilisától a nemzeti lottótársaság a hazánkban is dinamikusan fejlődő sportág meghatározó támogatójává válik. A nemzeti lottótársaság első stratégiai szintű tagként csatlakozik a HUNESZ szervezetébe és a felek együttműködési megállapodást írnak alá a szektor további fejlesztésének elősegítése érekében - derül ki a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) közleményéből.

Az online sajtótájékoztatón a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója, Bánhegyi Zsófia mellett a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) elnöke, Bíró Balázs és a Szerencsejáték Zrt. sportfogadási vezetője, Horváth Zoltán ismertette a megállapodás részleteit, és értékelte a hazai e-sport terület helyzetét. Az esemény moderátora az ismert reklámszakember és NBA-szakértő, Tőrös Balázs volt.

Új szintre emelik az e-sportot Magyarországon Forrás: Szerencsejáték Zrt. Kommunikáció

A résztvevők először a pandémia miatt a világszerte elhalasztott sporteseményekről beszéltek, ami miatt a sportfogadási események kilencvenszázaléka eltűnt. Az elmúlt évben egyre több e-sport verseny és hozzá kapcsolód stream közvetítés indult el, így e-sport fogadási események egész sora jelent meg a különböző sportfogadási cégek portfoliójában.

A Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) elnöke, Bíró Balázs elmondása szerint

globálisan 2,8 milliárd ember érintett a videójátékozásban, és 662 millió fő az e-sportok nézőtábora a világon.

A 2020-as évben már megközelítette az egymilliárd dollárt az e-sportpiac bevétele, és 2021-ben ezt a számot már túl is lépheti. A hazai videójátékosok száma elérte a 3,8 millió főt, és az E-sport követők tábora 540 ezer embert tesz ki.

- mondta el Bíró Balázs.

Bíró Balázs szerint a a Szerencsejáték Zrt. partnerségével megerősödve újabb szintre emelik a felelős és tudatos videójáték kultúrát Forrás: Szerencsejáték Zrt. Kommunikáció

A HUNESZ elnöke szerint a nagyon megnőtt az e-sportok iránti érdeklődés itthon, és a pandémia alatt az igazán nagy nyertes az e-sportfogadási terület lehet.

A Szerencsejáték Zrt. 2020. augusztusában, mindössze 3 hónap alatt vezette be az e-sport fogadást.

A Tippmix földi és a Tippmixpro online fogadási rendszerében a legnépszerűbb 11 hagyományos e-sportjáték 81 piaccal, illetve a szimulátor típusú bajnokságok esetében további három sportág számos piaccal vált fogadhatóvá.

A Szerencsejáték Zrt. sportfogadási vezetője, Horváth Zoltán elmondta, hogy az e-sport jelenleg a 6. legnépszerűbb piac a közel 50 sportágat tartalmazó sportfogadási palettán.

- mondta el Horváth Zoltán. A hazai fogadók körében különösen népszerűek a szimulátor típusú e-sportok,

például a pre-match (mérkőzés előtti bontásban) fogadásban az e-labdarúgás (FIFA), élő fogadásban pedig az e-kosárlabda (NBA2K) jelentősége kiemelkedő.

A nemzetközi trendektől eltérően Magyarországon leginkább a szimulációs e-sport játékok emelkednek ki (FIFA, NBA), a teljes e-sport bevétel 87-90 százalékát adva.

A hagyományos e-sportok terén elérhető 11 játék közül pedig a League of Legends, a CS:GO és a Dota 2 a legnépszerűbb.

A bevezetés előtt várt jelentős online fogadási többlettel szemben a Tippmixen is nagyszámú követőre talált a játék,

így az összes e-sport fogadás több mint fele a lottózókban valósul meg.

A hagyományos e-sportok terén pedig a Tippmixpro adja a fogadások többségét, mintegy 60 százalékát. Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója szerint a sportfogadási világszerte szárnyal, és itthon is remek eredményeket ért el a társaság: a teljes sportfogadási szegmens jelentőségét mutatja, hogy míg 2008-ban mintegy 10 százalékos részesedése volt a társaság éves árbevételében 13 milliárd forinttal, 12 évvel később a tavalyi évben már meghaladta a 280 milliárd forintos éves árbevételt és elérte a 49 százalékos arányt.

Bánhegyi Zsófia szerint a felelős játék tudatosságának erősítése nagyon fontos célkitűzés Forrás: Szerencsejáték Zrt. Kommunikáció

– hangsúlyozta Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója. Horváth Zoltán sporfogadási vezető szerint páratlan év elé nézünk, mivel az elmúlt évben nagyon hiányoztak a sportesemények,

de idén az labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia miatt fellendülőben van a sportfogadási terület.

Az idei évre halasztott világeseményeknek is köszönhetően várhatóan a sportfogadás összaránya több mint a felét adja majd a teljes szerencsejáték forgalomnak.

- mondta el Horváth Zoltán. A legtöbben a 20-39 éves korosztályhoz tartozók fogadnak e-sportokra. 2020. augusztusában az e-sport fogadás bevezetésével 11 klasszikus és 3 szimulációs típusú e-sport játék (FIFA, NBA, NHL) is a fogadási kínálat része lett, így immár több, mint 3700 versenysorozat eseményeire érhető el összesen 450 különféle fogadási piac, hetente akár 200 ezer fogadási lehetőséggel.

- mondta el Biró Balázs György, a Magyar E-sport Szövetség elnöke.