Társoldalunk:

Magyarok a világsiker kapujában

2021.05.11. 18:22

Május 12-én elstartol a BLAST Rising e-sport bajnokság, melyben a világ legjobbjai küzdenek meg egymással. Az idei versenysorozatot az Origo e-sport oldalán is láthatják a rajongók, valamint az Esport1-nek köszönhetően magyar nyelven, a legjobb hazai kommentátorokkal követhetik a nézők. A 30 ezer dolláros összdíjazású versenyen a Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) című játékban bizonyíthatnak a fiatal tehetségek, köztük az egyedüli magyar csapatként bejutott Budapest Five formációval.

Kezdjük az elején: mi az az e-sport?
Az e-sport, avagy elektronikus sport lényege, hogy a játékosok amatőr vagy professzionális módon, versenyszerűen foglalkoznak az egyes videójátékokkal. Az e-sport mára nem a „kockák" műfaja, egy egész iparág épült a jelenségre, így éves szinten több millió dollár, játékos, rajongó és rengeteg ország érintett az e-sporban. A legegyszerűbben úgy képzelhetjük magunk elé a különböző bajnokságokat, mint a hagyományos sportban: az érdeklődők arénákat töltenek meg, amikor kedvenceik indulnak egy-egy versenyen.

Mi az a BLAST Rising?
A BLAST Pro Series 2017-ben indult útjára, amikor még csak hat csapat mérte össze a tudását a Counter Strike: Global Offensive-ben, ám hamar kinőtte magát, és 2021-re a BLAST versenyek a CS:GO egyik leginkább meghatározó eseményeivé váltak. A BLAST Rising egy európai bajnokság, melyben 24 csapat küzd az elismerésért május 3-23. között. A csapatokat 6 csoportba osztották, mindegyik csoportban 4 csapat található. A rajongók online követhetik nyomon kedvenceik teljesítményét.

Mi az a Counter-Strike: Global Offensive?
A CS:GO egy belsőnézetes lövöldözős játék, melyben nemcsak a gyors reflexek, hanem a taktikai érzék, a pályák és fegyverek ismerete is nélkülözhetetlen a sikeres összecsapásokhoz. A meccseken két ötfős csapat küzd meg egymással: az egyik csapat a támadó, a másik a védő. A támadók célja, hogy élesítsenek egy bombát az adott pályán található bombalerakó helyeken, és biztosítsák, hogy a bomba fel is tud robbanni; míg a védők feladata ennek megakadályozása.

A Budapest Five csapataForrás: Origo

Mi az a Budapest Five?
A 2019. januárjában alapított profi e-sport szervezet a CS:GO magyar fenegyerekeit tömöríti magában, melynek tagjai számtalan hazai bajnokságon bizonyítottak már. 2020-ban megnyerték a K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság CS:GO kupáját, idén pedig megkezdték szereplésüket Magyarország első, felelős ligarendszerű CS:GO tornáján, a TippmixPro CS:GO Masters versenyén.

A Budapest Five a BLAST Rising E-csoportjába került, ahol a francia Double Poney, az ukrán Natus Vincere Junior, és a cseh SINNERS Esports nevű formációk lesznek versenytársai. Az elsődleges cél a csoportelsőség, és ezzel együtt a továbbjutás a rájátszásba, de a második és harmadik helyezéssel is folytatható a küzdelem.

A Budapest Five május 12-én, szerdán 12:00 órától látható az Origo e-sporton. Győzelem esetén szerdán 18:00-tól is szurkolhatunk a srácoknak, viszont ha kikapnak, akkor másnap, csütörtökön szállhatnak még ringbe. Hajrá fiúk!