Győzelemre születtek

Vágólapra másolva!
Enzo Ferrari 1929-ben alapította a Scuderia Ferrarit, az azóta eltelt közel 100 évben pedig valóságos kultusz épült az olasz istálló köré. Szurkolók milliónyi szorítanak nekik a különböző versenyeken, legyen szó bármilyen kategóriáról is. Egy dologban pedig biztosak lehetünk. Bármi is történjék, a Scuderia Ferrari mindig ott lesz a legnépszerűbb, legjobb versenycsapatok között.

Hasonló sikerre hajtanak az esport csapatok is, sőt, sokan közülük már jó úton haladnak a legendává válás felé. Az ukrán eredetű Natus Vincere, vagy röviden NaVi, pontosan ilyen.

2009-ben az esport igazi berobbanásának hajnalán álltunk, már ami a Counter-Strike-ot illeti.

Már akkor is sok éves tapasztalattal rendelkező játékosok uralták a versenyeket, de akkor volt igazán érezhető, hogy ez valami naggyá nőheti ki magát. Voltak, akik ezt remek időzítéssel ismerték fel. Például Murat "Arbalet" Zhumashevich, aki Sergey "starix" Ischuk oldalán ekkor alapította meg esport csapatát, ami akkor még Arbalet.UA néven futott.

Arbalet kvázi a csapat működéséért volt felelős, míg starix maga is profi játékos volt és ő gyűjtötte maga köré azokat az ukrán társait, akik aztán valóságos legendává váltak.

Hamar kiderült, hogy ez a csapat bizony nagy eredményekre hivatott, ezt saját maguknak is be kellett látniuk és néhány hónap után már sokkal komolyabb keretek között működött a csapat. Ekkor cserélték le nevüket is. Ehhez a közösség segítségét kérték, végül a több, mint 2000 beérkezett ötletből a Natus Vincere lett a győztes, ami magyarul annyit tesz, "győzelemre született".

A NaVi első felállása:

  • Sergey "starix" Ischuk
  • Danylo "zeus" Teslenko
  • Arseniy "ceh9" Trynozhenko
  • Yehor "markeloff" Markelov
  • Ioann "Edward" Sukhariev

A csapat rögtön az első évében 12-szer állhatott fel a dobogóra, ezek közül 8 alkalommal annak a csúcsára.

Rendkívüli sikereknek örvendtek még a CS:GO megjelenése előtti években, 2010-ben Markelofft a világ legjobb Counter-Strike játékosává választották, Zeus a legjobb csapatkapitány lett, starix a 4., Edward pedig az 5. helyen végzett a legjobb profi játékosok listáján.

Ahogy mindenki, ők is 2012-ben ütköztek falba, amikor el kellett dönteniük, hogy váltanak-e CS:GO-ra, ami korántsem volt biztos, hogy sikeres lesz hosszútávon, vagy pedig maradnak a CS1.6-nál, amiről viszont nem lehetett tudni, hogy meddig marad még életben.

Végül a váltás mellettek döntöttek, de hamar rá kellett döbbeniük, hogy bizony ez a játék már nem az a játék, amit őt ismertek. A CS:GO sokat fejlődött az 1.6-hoz képest, a NaVi veteránjai pedig egyszerűen le voltak maradva.

2013-ban tartották meg a CS:GO első Major tornáját, a játék legrangosabb versenysorozatának első felvonását. A NaVi egyetlen egy meccset sem tudott megnyerni a tornán. Ekkor döbbentek rá, hogy változtatniuk, fejlődniük kell.

Több játékosukat is lecserélték, kitartóan dolgoztak,

de még a játék második Majore is kiábrándítóan gyengén sikerült számukra. 2014 végén, 2015 elején láthattuk végre azt, hogy fejlődik a csapat, onnantól kezdve egyre szebb és szebb meccseket játszottak, egyre feljebb kúsztak a ranglistákon és végre újra esélyesekként léptek fel a szerverekre, minden megmérettetésükön.

Az igazi áttörést azonban 2016 és az MLG Major hozta meg a csapat számára. Sok évnyi küzdelem és lassú fejlődés után végre ott voltak a Major döntőjében. Papíron minden őket favorizálta. A versenyen minden mérkőzésüket pályaveszteség nélkül nyerték meg, a döntőben pedig nem az akkori legjobbak, "csak" egy feltörekvő brazil csapat, a Luminosity Gaming volt az ellenfelük.

Mindenki legnagyobb meglepetésére, az LG maga mögé utasította a riadtnak, frusztráltnak tűnő NaVit.
Később kiderült, hogy egyik legfontosabb játékosuk, a magyar gyökerekkel rendelkező Ladislav "GuardiaN" Kovács kézsérüléssel volt kénytelen játszani a döntőben, ami aztán jó eséllyel a mérkőzés és a bajnoki cím elvesztéséhez vezetett.

Az elkövetkező hónapokban az észak-amerikai Team Liquid és egy fiatal ukrán játékos, Oleksandr "s1mple" Kostyliev volt a legnagyobb ellenfelük.

S1mple-ről akkoriban köztudott volt, hogy rendkívül gyerekes, már-már kezelhetetlen viselkedése van, mégis az egyik legígéretesebb tehetség volt a sportágon belül. Annyiszor tört borsot a NaVi orra alá, hogy végül az ukrán csapat elhatározta magát, ha nem megy erővel, akkor majd ésszel.
Nem tudták legyőzni s1mple-t ezért inkább átcsábították magukhoz.

Innen számítjuk azt a s1mple érát, amit mai él a csapat. Sok játékos kicserélődött az évek alatt körülötte, de s1mple mindig stabil pontja maradt a NaVinak. Éretlen, hamari gondolkodású gyerekből egy kifejezetten visszafogott, szerény profivá nőtte ki magát, aki 2018-ban a világ legjobbja volt, 2019-ben és 2020-ban pedig a második helyre ért fel.

Mindigis voltak hullámvölgyek a NaVi életében, mégis, valahogy mindig ők voltak az a csapat, akik a legnagyobb fenyegetést jelentették az éppen aktuális, világverő formában lévő ötösre.

Az Astralis például több, mint két évig uralta a CS:GO-világranglistát, de a NaVi mindig ott loholt a nyomukban.

Egyetlen egy kipipálandó tétel marad a NaVi bakancslistáján, a Major győzelem. Ez eddig egyszer sem jött össze számukra, de most minden a helyén van. A NaVinak egy fiatalokat és veteránokat vegyítő csapata van, amivel felértek a ranglista csúcsára és 2021-ben szinte futószalagon érkeznek hozzájuk a bajnoki trófeák.

A 2021-es BLAST Premier Fall szezonnak is ők a legnagyobb esélyesei, sőt, ősszel újra Major tornát rendeznek a Counter-Strike szerelmeseinek, ahol ugyancsak benne van a pakliban, hogy a NaVi bizonyul majd a legerősebb CS:GO csapatnak a világon.

A NaVi győzelemre született és ehhez a győzelemhez most közelebb vannak, mint valaha.

A NaVi jelenlegi felállása:

  • Oleksandr "s1mple" Kostyliev
  • Denis "electronic" Sharipov
  • Kirill "Boombl4" Mikhailov
  • Ilya "Perfecto" Zalutskiy
  • Valerii "b1t" Vakhovskyi
  • Andrii "B1ad3" Gorodenskyi (edző)