A BLAST CS:GO versenyek múltja, jelene és jövője

Vágólapra másolva!
Pénteken kezdődik az őszi szezon csoportkörének utolsó etapja, amiben a C csoport csapatai játszanak majd, de az elkövetkező hónapokban is várnak még ránk BLAST meccsek. Jön a Showdown, a Final, majd a teljes évet lezáró World Final, ahol a legerősebb csapatot a 2021-es BLAST szezon bajnokává koronáznak majd.

Így volt ez tavaly is, és az azt megelőző évben is. Fiatal versenysorozat még a BLAST Premier, néhány bajnokot azonban már így is avattak, tekintsünk most vissza rájuk.

A jelenlegi BLAST Premier igazából csak jövő januárban lesz 2 éves, maga a BLAST versenyek viszont már 2017 óta velünk vannak. Anno még BLAST Pro Series volt a nevük és teljesen más mederben folytak az események, mint most. Egy komplett és keretrendszerbe foglalt éves szezon helyett 2-3 havonta voltak Pro Series versenyek, melyek mind a világ különböző tájait célozták meg.

2017-ben, Koppenhágában volt az első BLAST esemény, 2018-ban és 2019-ben pedig ellátogatott a versenyszéria többek között Madridba, Moszkvába, Isztambulba, Sao Pauloba és Los Angelesbe is. A 2019-es versenyeken már külön pontrendszere volt a BLASTnak, ami alapján az év végén megrendezték az első World vagy akkori nevén még Global Finalt, a szezon 4 legjobb csapatának.

2019-et írtunk, a dán Astralis még ereje teljében volt és persze megnyerte az aktuális BLAST szezont is. Persze akkoriban még legnagyobb ellenfeleik, a FaZe, a Liquid és a NiP felállása is más volt, akadályt viszont ugyanakkorát jelentettek az Astralisnak, mint most, ha nem nagyobbat.

A 2019-es bajnokcsapat Forrás:

A sikerek ellenére a Pro Series több sebből is vérzett, a csapatok és a nézők sem voltak teljesen elégedettek a produkcióval, így 2020-ban teljesen új alapokra helyezték a szériát. Ekkor született meg a Premier, amit ma is ismerünk és ami egy sokkal rendezettebb, követhetőbb élményt ad a BLAST versenyeinek.

Egy szezon egy teljes évet ölel fel, a mágikus szám pedig a hármas. Három külön részre bontható az adott év (tavaszi szezon, őszi szezon és az év végi döntő), sőt, még az egyes részek is három szakaszra oszlanak, ezek a Groups, a Showdown és a Final.

A koronavírus persze átírta a BLAST versenyeket is, már a 2020-as szezon is szinte teljes egészében online kereteket között zajlott, ez azonban nem gátolta meg a NaVit abban, hogy ők legyenek 2020 BLAST bajnokai. Egy olyan esztendőben nyerték meg az egyik legfontosabb címet, amiben az online-éra a feje tetejére állított szinte mindent és amiben nagyon nehéz volt stabil játékot nyújtani.

A NaVit 2020-as sikere Forrás:

Amit a 2020-as szezon megteremtett, azt az idei megszilárdította. A BLAST kinőtte a kezdeti hibáit és a Premier második szezonjával a világ egyik legnevesebb, leginkább kedvelt versenysorozatává vált, ami biztosan velünk lesz még sok éven át. A kérdés csak az, hogy milyen formában?

A jelenlegi rendszer szinte tökéletesnek tűnik, főleg, hogy a BLASTnak már vannak partnercsapatai, akik kvázi fizetnek azért, hogy a csoportkörökben biztos helyük legyen.

A következő lépés egyértelműen a Major. CS:GO Major rendezésére gyakorlatilag bármely versenyszervező cég beadhatja a jelentkezését, a végén úgyis a legjobb kapja majd meg a jogot, hogy a CS:GO legrangosabb versenyét tető alá hozza.

BLAST Major még nem volt, de a 2020-as és 2021-es szezont elnézve, jövőre minden esélyük meg lesz arra, hogy igazán naggyá varázsolják a BLAST Premier nevét és szellemét.