Elítélt csalóból az ország legjobbja – torzsi karrierje az utolsó CS:GO Majorig

e-sport, Torzsi
Elítélt csalóból az ország legjobbja – torzsi karrierje az utolsó CS:GO Majorig
Vágólapra másolva!
Ha egy e-sportolót egyszer elkapnak csalással, nem 1, de nem is 2 évet, hanem életfogytig szóló eltiltást kap érte. Ha amatőr, ha profi, ha 14, ha 30 éves. Nincs kivétel.

Javában zajlik már a BLAST.tv Párizs Major, az év egyik legnagyobb e-sport tornája, ahol

a MOUZ csapatában játszó Torzsás „torzsi" Ádám képviselheti Magyarországot. A 20 éves játékos azonban hosszú utat járt be, mire betehette volna a lábát egy ilyen hatalmas nemzetközi eseményre.

A következő napokban pedig igyekszünk bemutatni a legnagyobb kihívásokat és sikereket, a mélypontokat és a csúcsokat, amelyek ehhez az alkalomhoz vezettek.

Torzsi 2002. május 17-én született és már egész fiatalon felfedezte magának a Counter-Strike-ot: elmondása szerint 3, talán 4 éves lehetett, amikor először látta a testvérét játszani és 7-8 éves korábban már ő is rendszeresen odaült a gép elé, hogy ezzel mulassa az idejét. Persze ekkor még messze volt attól, hogy e-sportolóvá váljék, sőt, egy időben úgy tűnt, hogy a kézilabda lesz az, amiben kiteljesedhet.

De aztán egy napon – valamikor 2017-ben – odaállt a szülei elé és elmondta nekik, hogy ő inkább a CS:GO-ba fektetné az idejét. Természetesen nem repestek az örömtől ennek hallatán, de támogatták őt a döntésében és 2019 végén sikerült bebizonyítania, hogy jól mérte fel a lehetőségeit, igaza volt.

Persze abban a két-három évben, ami torzsi kiteljesedéséhez vezetett, még sok víz lefolyt a Dunán. 2016-tól, vagyis 14 éves korától kezdve egyre inkább foglalkoztatta őt a Counter-Strike világa és a következő évben már versenyezni is elkezdett.

Azonban amiről ekkoriban még csak kevesen tudtak, hogy VAC-kitiltással rendelkezik. A VAC (Valve Anti-Cheat) egy automatizált csalásfelismerő rendszer a Counter-Strike-ban, ami 2016. november 10-én fogta meg torzsit egy olyan program használatáért, amellyel a játékban illegális előnyt szerzett tét nélküli, szórakozásból játszott meccseken – bőven azelőtt, hogy versenyezni kezdett volna.

De úgy tűnt, ez a nap meg is pecsételte a karrierjét azelőtt, hogy az igazán elkezdődött volna. Ugyanis akkoriban a VAC-kitiltások terén a rendezvényszervezők a zéró tolerancia elvét követték. Vagyis nem számítottak az okok és a körülmények –nehéz is lett volna bizonyítani azokat. Ha valakinek volt egy ilyen eltiltása, onnantól kezdve a karrierje virtuálisan véget ért: soha többé nem vehetett részt Majorökön vagy azok selejtezőin, de más versenyeken sem fogadták tárt karokkal az ilyen játékosokat, sőt, a csapatok is élből elítélték azokat, akiknek a profilján ott szerepelt a bűnös jel. Tehát nagyon limitált volt az, hogy kivel és hol játszhatott így valaki.

Elítélt csalóból az ország legjobbja – torzsi karrierje az utolsó CS:GO Majorig Forrás: Origo

Torzsiról 2018-ban derült ki, hogy VAC-kitiltása van, amikor indulni szeretett volna az egyik fontosabb hazai amatőr versenyen, Vácon.

Mivel ezeken a LAN-tornákon bevett dolog volt, hogy átvilágítják a játékosokat és egy nyilvános tiltólistára teszik a csalókat, hamar kibukott, hogy mit tett torzsi.

Onnantól kezdve pedig mindenki kétségbe vonta a tehetségét a magyarországi közösségből, sőt, sokan egyenesen a fejéért kiáltottak. Ebben a sorsban csapattársával, Huszár „hussaR" Bencével osztoztak, aki egy még banálisabb okból kapott kitiltást azelőtt, hogy versenyszerűen játszott volna. Azonban a boszorkányüldözés ekkoriban olyan szinteket ütött meg, hogy a csaló személy azonnal hiteltelenné vált a többiek szemében.

Szerencséjükre, nemsokára egy nagy fordulat állt be világszerte a VAC-kitiltások érvényességével kapcsolatban. 2019-re több nemzetközi rendezvényszervező is úgy döntött, hogy ezeket figyelmen kívül hagyja, amennyiben eltelt legalább két év az eltiltás után.

Az új szabályokat pedig nemsokára Magyarországon is adaptálták, így torzsi és hussaR is kaptak egy új esélyt, például nevezhettek az akkoriban induló legnagyobb hazai ligába, a Magyar Nemzeti E-sport Bajnokságba. Bár többen ellenezték a szervezők döntését, egy hatásos, őszinte interjú a szezon elején sokakat meggyőzött arról, hogy kapjanak még egy második esélyt az akkor még mindig csak 17 éves játékosok. De nem mindenkit.

2019 őszén már a második V4 Future Sports Festivalt rendezték Budapesten, amely a nemzetközi mivoltja és az ennek megfelelő nyereményalapja miatt egyértelműen a legfontosabb verseny volt a hazai Counter-Strike történelmében. A tornára pedig – nagy meglepetést okozva – egy nagyon szoros magyar selejtező után torzsi és hussaR csapata, a GamerZone jutott ki az akkori legjobb hazai csapatoknak tartott Salamandert és Budapest Five-ot is legyőzve. Sokan ezért az elképzelhetetlen eredményért is csalónak titulálták őket és azt gondolták, hogy csak otthonról játszva képesek teljesíteni. De amikor szeptember közepén a régió és a világ néhány legjobb ötöse is Budapestre érkezett, torzsi megmutatta a tehetségét ellenük és minden kétség eloszlott! Az első meccsükön a verseny egyik favoritja, a Made in Brazil ellen játszottak és torzsi parádés AWP-s játékának köszönhetően a magyar csapat képes volt megnyerni a Bo3 széria első pályáját, majd tartani a lépést a következő kettőn. A győzelem nem jött össze, de már látszott, hogy nem szerencse volt a kijutásuk a selejtezőkről. A lengyel adwokacik elleni kiesési rangadón pedig még több hősies pillanatot láthattunk torzsitól, bár a győzelem sajnos nem jött össze. Ami viszont igen, hogy meggyőzőtt egy országot arról, hogy nem holmi csalás miatt játszik jól, hanem azért, mert egy rendkívüli tehetség. Sokan azonnal bocsánatot kértek tőle és meg is indult a verseny érte, hogy 2020-tól kezdve már a legjobb magyar csapatok színeiben folytassa a játékot. Legközelebb innen folytatjuk.