Vágólapra másolva!
Egy brazil e-sport siker 2016-ból számtalan válogatott futballistát, így például Neymar Jr-t és Casemirot is hatalmas Counter-Strike rajongóvá tett. De hogyan élik meg ezek a sztárok ezt a hobbit? Megmutatjuk!

2020-ban rengetegen kényszerültek arra, hogy otthon dolgozzanak vagy próbálják lefoglalni magukat, így a videójátékok és az e-sport világa hirtelen nagy népszerűségre tett szert még azok körében is, akik azelőtt soha nem követték azt. Ebben pedig sok sportoló vagy sportra szakosodott szervezet meglátta a lehetőséget, hiszen sokkal egyszerűbb volt online versenyeket szervezni például Formula-1-ből vagy futballból, mint valósakat. Arról nem is beszélve, hogy milyen márkaépítési lehetőséget jelentett ez.

Ezért nem is csoda, hogy olyan világsztárok vágtak bele nagy reményekkel a virtuális versengésbe – akár saját csapat indításával is –, mint Casemiro vagy éppen David Beckham. De nem mehetünk el az első számú FURIA-szurkoló, Neymar Jr. mellett sem,

aki már azelőtt oda meg vissza volt a CS:GO-tól, hogy az annyira menő lett volna futballista körökben, mint 2020-ban lett.

Bizonyos értelemben ő volt az, aki megfertőzte ezzel a többieket, ha lehet ilyet mondani.

Neymar nagy játékos Forrás: Hans Lucas via AFP/Jaak Moineau / Hans Lucas/Jaak Moineau

Persze a jelenleg is aktív futballsztárok számára nem volt újdonság a videójátékozás, ez a generáció már évtizedek óta rendszeresen tolja a FIFA-t és izgul azon, hogy mennyi lesz az értékelése a játékban – ez afféle szakmai ártalom. Ehhez képest

a brazil válogatott játékosok a tavalyi, katari világbajnokság alatt már egy teljes, öt fős csapatot kitéve játszották a Counter-Strike-ot a szabadidejükben.

Valljuk be, ez elég nagy ugrásnak tűnik a FIFA-hoz képest. Viszont az, hogy olyan neves játékosok, mint Neymar Jr. vagy Casemiro, nem csak a virtuális labdarúgásban lelik örömüket, hanem olyan klasszikusokat is szeretettel űznek, mint a CS:GO, csak azoknak lesz meglepetés, akik nem ismerik Brazília egyik legfontosabb e-sport történeti pillanatát.

A Valve játéka mindig is rendkívül népszerű volt az országban, de 2016-ban robbant be igazán a köztudatba, amikor is mindkét CS:GO Majort brazilok nyerték meg. Annak a csapatnak a játékosai egycsapásra ünnepelt sztárokká, nemzeti hősökké váltak a hazájukban, amiért feltették Brazíliát az e-sport világ térképére. Onnantól kezdve pedig mindenki velük akart lógni, szabályosan celebek lettek. Így a már említett brazil futballisták is kihasználták a lehetőséget, hogy személyesen a kor legjobbjaitól tanulják meg, hogyan is kell magas szinten űzni ezt az új és menő dolgot. Ebből az évek alatt rengeteget láthattunk streamek vagy közösségi események formájában. Mára pedig nemcsak a nemzeti büszkeség, de a játék iránti szeretet is hozzátartozik a rajongásukhoz.

Neymar gólöröme sajátos Forrás: Tibor Szabolcs Varga

Neymarnál maradva, talán sokan ismerik a különböző furcsa gólörömeit,

mint például a szögletzászlóval pózolást, vagy amikor a 2018-as foci világbajnokságon a társaival együtt a szemüket takarva táncoltak a gyepen.

Amit viszont kevesen tudnak ezekről, hogy a Counter-Strike ihlette mindkettőt: előbbinél a játékban található mesterlövészpuska használatát imitálta, utóbbinál pedig a Neymar által „eldobott" vakítógránátot kerülgették a játékosok.

Neymar CS:GO rajongása mára bőven túlmutat azon, hogy a brazilok jók benne, szóval lógjunk együtt. Egyrészt, nem csak a brazil játékosokkal ápol jó kapcsolatot, hanem többek között a világ legjobbjának tartott, egyébként ukrán származású Oleksandr „s1mple" Kostylievvel is. Másrészt, amikor lehetősége van rá, Neymar szívesen viszonozza a közös kockulásokat azzal, hogy meghívja az általa kedvelt e-sportolókat a PSG meccseire, akik természetesen örömmel mennek, hiszen mind nagy futballrajongók, amikor nem kell napi nyolc órán át az egeret bűvölniük.

De persze a brazilok az elsők az ő szívében és ez így is van rendjén. Még kedvenc csapata is van, a FURIA. Neymar olyannyira oda van értük, hogy a tavaly ősszel Rio de Janeiroban rendezett Major alatt a meccseik után még fel is hívta őket, hogy gratuláljon nekik, vagy csak megkérdezze, hogyan érzik magukat. Egy idei brazil versenyre pedig el is ment, hogy személyesen, a helyszínen láthassa játszani a kedvenc e-sport csapatát – természetesen a mezüket hordva, mint egy igaz rajongó.