Társoldalunk:

Schumi zárt az élen

Utolsó többcsapatos napjához érkezett a valenciai Forma-1-es tesztelés, Michael Schumacher szombat után újra első lett, öccse, Ralf előtt.

Fotó: Hoch Zwei
Michael Schumacher jó formában tért vissza
Ralf Schumacher a nap legvégén tudott javítani, Williamse akkor megközelítette bátyja autóját, de a napot a Ferrari világbajnokának fölénye jellemezte. M. Schumi gumit tesztelt, elektronikát próbált és itt először próbálta ki az új sebességváltót, amelyet egybeépítettek a motorral.

"Ma standard autót használtunk, sok mindent kipróbáltunk, de főként a gumikat vizsgáltuk. Nyúztuk kicsit az új váltót is. Normális esetben a váltót Fioranóban teszteljük, de ez nem jelenti azt, hogy az új autót is idehozzuk majd. Azt Fioranóban vagy Mugellóban próbáljuk ki" - árulta el Schumacher.

Mindkét Williams-teszter, Antonio Pizzonia és Marc Gené hosszú táv megtételére törekedett, ám mindkettőjüket műszaki hiba sújtotta. Ralf Schumacher sokáig a leglassabb williamses volt, miközben fejlesztette a szoftvert, a váltót és a gumikat.

Olivier Panis napját a hátsó felfüggesztés hibája csonkította, akárcsak csapattársáét, Jacques Villeneuve-ét az előző nap. Nem jó előjel, hogy mindketten az új, 004-es BAR-t vezették. "Pech, hogy volt ez a kis gond, amit nem tudtunk megoldani" - kommentált a négynapos edzése után leharcolt francia. "Elégedett vagyok a fejlesztésekkel. Ez a teszt mindenképp igazolja a barcelonai érzéseimet. Sokkal stabilabb a kocsi elődjénél és könnyebb dolgozni vele. A következő teszten új aerodinamikai csomagunk lesz és a Honda-motor végleges, Melbourne-re szánt változata."

"Nem gondoltam volna, hogy képes leszek ma közel száz kört megtenni. Tegnap este is fájt a nyakam, ma reggel pedig még jobban. Így tehát elégedett vagyok, hogy ennyi kört vezettem és nem esett le a fejem" - viccelődött Fukuda Ryo, aki második BAR-os tesztnapján 97 kört autózott. "Sokat tapasztaltunk a fékekről és a szoftverről, de ha arról kérdez, képes lennék-e már versenytávot megtenni, nemmel felelnék. Keményen kell edzenem és rendszeresen tesztelnem" - tette hozzá Fukuda.

Hétnapos gyakorlása után a Williams összepakol és felkészíti új autóját a január 25-iki (pénteki) bemutatóra. Ugyancsak véget ért a BAR programja, hétfőn tehát csak a Ferrari marad Valenciában. Schumacher mellé visszatérhet Rubens Barrichello, aki látványos szombati bukása után kihagyta a mai napot.

Valencia, hetedik nap:
1. Michael Schumacher, Ferrari (Bridgestone), 1:12.603 perc, 90 kör
2. Ralf Schumacher, Williams (Michelin), 1.12:744, 64
3. Antonio Pizzonia, BMW-Williams (M), 1.13:387, 93
4. Marc Gené, BMW-Williams (M), 1.13:559, 105
5. Fukuda Ryo, BAR-Honda (B), 1.14:246, 97
6. Olivier Panis, BAR-Honda (B), 1.15:321, 9

Ajánlat:

Jordan-uralom a végére (a barcelonai teszthét, január 7-11.)

Korábban:

[stefano.nuovolacchi]