Vágólapra másolva!
A Ferrari egyeduralma miatt idén unalmas idényt produkáló Forma-1-en jelentősen változtatna a Nemzetközi Automobil Szövetség. A cél a költségek csökkentése, a bevétel növelése és persze a Ferrari megállítása.
Fotó: EPA
Tarthatatlan helyzet Fotó: EPA

Hétfőn a szövetség zárt dossziéban lévő tervezetet küldött mind a 11 Forma-1-es csapatnak, melynek egyik fő eleme a súlynövelés, mellyel az élcsapatokat hoznák hátrányba. A javaslat szerint mihelyst egy bizonyos pontszámot elért egy csapat, extra kilókat raknak a kocsijukba, hogy rontsák az esélyeiket.

"Széleskörű megállapodás szükséges, hogy tehessünk valamit" - mondta Max Mosley, az FIA elnöke. "Nem kétséges, hogy az intézkedések a nagy hagyományú istállókat sújtanák, de most az a helyzet állt elő, melyben a Ferrari ugyan megtarthatja tradícióit, de senkit nem érdekel, mert senki nem nézi."

Mosley szerint azonban nem csak az olasz sztárcsapattal van a baj: a költségek emelkedtek, a bevételek csökkentek, így néhány istálló csődközeli helyzetbe került, míg mások lassan behozhatatlan erőfölényt harcolnak ki.

Befejeződött az Arrows idénye/sport/f-1/20020925ismet.htmlMotort adna a Minardinak a Ferrari/sport/f-1/20020906motort.htmlSzép volt Ferrari...http://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=39653

Idén Michael Schumacher és a Ferrari óriási fölénye miatt világszerte drámaian csökkentek a nézettségi mutatók, az F1 főnöke, Bernie Ecclestone ugyanakkor úgy véli, nem a Ferrari büntetése a cél, noha cselekedni kell a sportág jól felfogott érdekében.

"Ha Micheal ugyanígy folytatja az év első két-három futamán, tennünk kell majd valamit a sportért. Senkit nem akarunk büntetni, csak szeretnénk szorosabbá tenni a versenyt a Forma-1-ben" - hangsúlyozta Ecclestone.

Bár a fent említett dokumentum pontos tartalmát nem hozták nyilvánosságra, annyit tudni, mire terjed még ki a javaslat:

  • Az időmérő edzés megváltoztatására (pénteken és szombaton is félórás tréning lenne)
  • Az autók aerodinamikájára; a szezon elején használt kasztnin csak egyszer lehetne változtatni
  • A tesztelések szigorú korlátozása