Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen nyerte a Forma-1-es Európa Nagydíj második időmérő edzését az ötszörös világbajnok Michael Schumacher, valamint Ralf Schumacher előtt.

A pénteki gyakorlást mért kör nélkül befejező Jacques Villeneuve és Cristiano da Matta kezdett szombaton, s nagy meglepetésre az újonc brazil több mint másfél mp-et vert az 1997-es világbajnokra. Antonio Pizzonia után Olivier Panis következett, s a Toyota rutinos pilótája megismételte a szabadedzéseken mutatott jó teljesítményét, s biztosan az élre vágott. Pozícióját az ötödikként induló Jos Verstappen egy pillanatig sem veszélyeztette.

Justin Wilson, majd Ralph Firman sem került Panis idejének közelébe, Nick Heidfeld pedig egy jobbkanyar után kicsúszott, ezzel azt érte el, hogy mért idő nélkül vasárnap a mezőny végéről kezdheti a futamot. Rövid szünet után Mark Webber bejött a Toyota két pilótája mögé, majd Jenson Button zárta a mezőny első felét, s a "dobogósok" utáni pozíciót szerezte meg.

Heinz-Harald Frentzen és Giancarlo Fisichella sem váltotta meg a világot, s meglepetésre az összetettben 3. Fernando Alonso sem előzte meg Panis-t, igaz feljött a 2. helyre. A Renault spanyol versenyzőjének csapattársa, Jarno Trulli remekül kezdett, első részideje az addigi legjobb volt, majd előnyét növelve az élre vágott, ekkor már csak hatan maradtak hátra.

A melbourne-i nyitó futam óta a vártnál sokkal szerényebben szereplő David Coulthard 3 tizedes hátrányba került, a folytatásban sem remekelt, többször hibázott, s végül csak 4. lett. Rubens Barrichello sokáig csak Trulli "hátát nézte", a pálya harmadik szakaszán azonban három tizeddel gyorsabb volt, s az élre került, nagy örömöt okozva a Nürburgring Ferrari-szurkolóinak.

Az olasz istálló hívei azonban nem sokáig örülhettek, mert a legutóbbi két futamon edzéselső Ralf Schumacher parádés tempóban száguldott, s könnyedén a brazil elé ugrott. Jött a Williams-BMW másik klasszisa, s a tavaly hétszer is az első rajkockából induló Juan Pablo Montoya meg is előzte Barrichellót. A Ferrari nagyobbik sztárja, az ötszörös világbajnok Michael Schumacher testvérénél lassabban kezdett, majd a folytatásban sem nyújtott százszázalékos teljesítményt, de ezzel együtt bemutatta, hogy miért ő a Forma-1 történetének egyik legkiválóbb versenyzője. A kisebb rontások ellenére az élre száguldott, ezzel hatalmas boldogságot okozott csapatának.

Utolsóként Kimi Räikkönen vágott az 5.148 km-es körnek, s elképesztően szoros csatában legyőzte a pontverseny éllovasát. Így a McLaren-Mercedes finn sztárja életében először rajtolhat vasárnap a legjobb pozícióból.