Vágólapra másolva!
Shangsai FRD Grandtour Tyre néven a múlt héten csapat alakult Kínában, amely a létrehozók reményei szerint záros határidőn belül a száguldó cirkusz tagja lesz.

Jövőre minden bizonnyal sor kerül az első kínai Forma-1-es futamra, amelynek Sanghaj adhat majd otthont. Az ázsiai ország azonban nem éri be "csak" a versenyrendezéssel, a jövőben saját Forma-1-es csapatot akar: a múlt héten Shangsai FRD Grandtour Tyre néven alakult is együttes, amelynek egyértelmű célja a száguldó cirkuszba való bekerülés.

"A csapat megalapítása az első lépését jelenti azon törekvéseinknek, hogy a kínai autósportot közelebb hozzuk a nemzetközi elithez, többek között a Forma-1-hez is" - mondta Ju Zsi-fej, a sanghaji ring menedzsere. Az új együttes a Guangdong tartománybeli Formula Racing Development Ltd. (FRD), valamint a szingapúri illetőségű gumigyártó, a Grandtour Tyre vegyesvállalata.

Utóbbi három év alatt kilencmillió dollárt pumpál a gárdába, amelyet a sanghaji ring menedzsmentje fog irányítani. Az FRD-nek ugyanakkor erős beleszólása lesz a csapat ügyeibe, feladata lesz többek között fiatal kínai tehetségek felkutatása, s azoknak szereplési lehetőség biztosítása az általa üzemeltetett sorozatban, az ázsiai Forma-Renault-bajnokságban, valamint az úgynevezett Forma-Campusban, ahol a fiatalok az autósport csínját-bínját sajátíthatják el.

A csapat irányításáért felelős három cég jövőre állítólag minden szükséges feltételnek megfelel majd, amely a Forma-1-es szerepléshez szükséges.