Társoldalunk:

Baumgartner Montoya-sikert vár a Ringen

Forma-3000-es pilótánk, Baumgartner Zsolt pénteken másodszor "ugorhat neki" a Forma-1-ben vitézkedő versenyzőknek, reggel fél kilenctől ugyanis részt vesz a négy csapat részvételével zajló gyakorláson. Zsolt az újoncokkal szeretné tartani a lépést, a Forma-3000-es futamon pedig a dobogó az álma. A legjobbak között Montoya-sikert jósol, de a Ferrarit is dobogóra várja.

Május 15-én került sor arra a sajtótájékoztatóra, amelyen kiderült, Baumgartner Zsolt a Forma-1-es Jordan-istálló tesztpilótája lesz. A jelenleg a Forma-3000-ben, a Coloni Motorsport színeiben szereplő magyar pilóta két lehetőséget kapott arra, hogy tudását a legjobbak között mutassa meg, a hockenheimi Német, illetőleg a mogyoródi Magyar Nagydíj péntek reggeli, négy csapat részvételével zajló tréningjére ígértek neki helyet a Jordanben.

Nos, Baumgartner a németországi gyakorláson már túl van, ráadásul egészen jó eredményt ért el: a Minardi mindkét pilótájánál jobbnak bizonyult, de tartotta a lépést a Jordan angol versenyzőjével, Ralph Firmannel is. Zsolt a tavalyi Magyar Nagydíj előtt néhány kör erejéig már beülhetett a sárga versenyautóba, de a mostani erőpróba azért egészen más lesz.

- Izgulsz? - kérdeztük Baumgartnert, akivel csütörtökön kötött szponzori megállapodást a CIB Bank, Forma-3000-es pályafutását egyengetendő.
- Bevallom, van bennem egy kis feszültség, de azért jóval nyugodtabb vagyok, mint mondjuk a három héttel ezelőtti Német Nagydíjon. Akkor mégiscsak először ültem a Jordanben éles körülmények között, ráadásul idegen nézők előtt. A hazai közönség sokat segíthet, jobb eredmények elérésére sarkallhat.

- Három héttel ezelőtt már megmutattad, mire vagy képes, most milyen eredménnyel lennél elégedett?
- Hockenheimben sikerült tartanom a lépést az újoncokkal, sőt, még Firmant is megszorongattam. Egyelőre még csak velük tudom felvenni a versenyt, így a Hungaroringen is azt várom magamtól, hogy lehetőleg őket magam mögé utasítsam. De persze nem leszek szomorú, ha esetleg jobb eredményt érek el.

- Jelenthet-e előnyt, hogy magyarként talán a többieknél picivel jobban ismered az átépített pályát?
- Természetesen minimális előnyöm van, de ez csak a nézőkre vonatkozik. A pálya új vonalvezetését ugyanis én sem ismerem sokkal jobban, mint vetélytársaim, elvégre az építkezés csak nemrég fejeződött be, így nem sok lehetőség volt kipróbálni a módosításokat.

- Neked személyesen hogy tetszik az új Hungaroring?
- Az első kanyar kifejezetten izgalmas lett, szerintem jónéhány előzést láthatunk majd a célegyenes végén. A szintén átépített 12-es kanyarban is várható néhány akció, de jóval kevesebb, mint a pálya elején. Egyértelműen a Ring javára váltak a módosítások, beszéltem már néhány csapatvezetővel is, akik szintén elégedettségüket hangoztatták.

- Ezen az átépített pályán kit tartasz esélyesnek a győzelemre?
- A Williamsek mostanság egyértelműen a többiek előtt járnak, de nem szabad elfeledkezni a többi michelin-es csapatról, többek között a McLarenről sem. Hírlik, hogy a Bridgestone is új keverékekkel rukkolt elő a Magyar Nagydíjra, így a Ferrarit is dobogóra várom.

- Konkrét tipp?
- Talán Montoya lesz a befutó.

- Természetesen a Forma-3000-es futamon is rajthoz állsz, ezen mit várhatunk tőled?
- Nagyon szeretném végre megismételni a monacói ötödik helyemet, s hol másutt lenne erre tökéletesebb alkalom, mint Magyarországon? Mondjuk, titokban arról álmodom, hogy esetleg dobogóra állhatok, de ehhez nagyon sok mindennek kellene összejönnie.

Baumgartner Zsoltot olvasóink is eláraszthatják majd kérdéseikkel, augusztus 26-án, kedden 13 órakor ugyanis az [origo] Társalgójának vendége lesz a Forma-1-et is megjárt magyar pilóta.

k.d.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK