Vágólapra másolva!
A boxutcából kiszivárgott hírek szerint könnyen elképzelhető, hogy Baumgartner Zsolt az idény hátralévő két versenyén is beülhet a Jordan-Fordba, ezen értesülésünket ugyanakkor cáfolta Frank Tamás, a magyar pilóta menedzsere. Hírlik még, hogy Ralf Schumacher nem egészségügyi problémák miatt, hanem dacból hagyta ki az Olasz Nagydíjat.

Korántsem elképzelhetetlen, hogy a sportág történetének első magyar pilótája, Baumgartner Zsolt az idény utolsó két futamán, az Amerikai, illetőleg Japán Nagydíjon is bizonyítási lehetőséget kap.

Nyílt titok, hogy a száguldó cirkuszban minden a pénz körül forog, egyes pilóták például csak azért lehetnek ott a mezőnyben, mert tömött pénztárcával érkeznek. Nicolas Kiesa, a Minardi dán pilótája például be is vallotta, amint telefonáltak neki Faenzából, hogy van-e kedve a Forma-1-ben szerepelni, azonnal pénzszerzési hadműveletbe kezdett, s végül sikerült is összegyűjtenie a szükséges összeget. Ennek örömére a Német Nagydíj óta ő terelgeti Paul Stoddart egyik autóját, s becsületére legyen mondva, eddig mindig célba érkezett. Az persze más kérdés, hogy rendre az utolsó helyek egyikén.

Több forrásból arra következtethetünk, hogy Ralph Firman, a Jordan jelenlegi második számú pilótájának lába alól kezd kicsúszni a talaj: az ír pilóta - noha állítólag már semmi baja, erről tanúskodik, hogy ezen a héten már megtett néhány kört a Jordan volánja mögött - nem érzi biztonságban a helyét, mégpedig Baumgartner Zsolt miatt. Firman bennfennteseknek elárulta, hogy szerinte a magyar pilóta mögött álló tőkeerős szponzorok mindent megtesznek azért, hogy előteremtsék a Forma-1-es szerepléshez szükséges összeget, ily módon benntartva Baumgartnert a sportág vérkeringésében. Monzában fel is került az autó oldalára néhány új támogató neve, amelyeket egytől egyig Baumgartner hozott a csapathoz.

Nem kizárt tehát, hogy Firman végleg kiszorult a Jordanből, ennek azonban van egy akadálya: Eddie Jordan az egyik dohánycéggel olyan szerződést kötött, amely futamonként egy brit pilóta szerepeltetését kötelezővé teszi. Ennek ellenére a Hungaroringen és Monzában is szerepelhetett Baumgartner, persze Mogyoródon a csapatnak nem is volt más választása. Ugyanakkor sokak szerint az Olasz Nagydíjra Firmannak kis túlzással kutya baja sem volt...

Akárhogy is lesz, az talán jelzésértékű, hogy Eddie Jordan egyrészt arra kérte Baumgartnert, legyen ott Indianapolisban, mert a gárda teljes jogú tagjának tekinti, másrészt - biztos, ami biztos alapon - elkészíttette számára a dohányreklámoktól mentes versenyoverállt is, az Egyesült Államok azon részén ugyanis tilos az ilyesfajta termékek népszerűsítése. No meg amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy Baumgartner csütörtökön éppen Firman helyett tesztelt Silverstone-ban.

Frank Tamás, a magyar versenyző menedzsere szerint az ilyesféle híresztelések légbőlkapottak, s egyelőre bizonytalan, ki versenyez Fisichella mellett Indianapolisban. "Nem tudom megerősíteni ezeket az információkat, aki ilyesmiket terjeszt, bizonyosan nem ért a Forma-1-hez" - mondta az [origo]-nak Frank Tamás. "Csak Amerikában fog eldőlni, hogy Firman milyen egészségi állapotban van, s képes-e a versenyzésre, addig mi is csak találgatunk, mi lesz."