Vágólapra másolva!
Baumgartner Zsolt jövőre már a Forma-1-es világbajnokság állandó résztvevője lehet, ugyanis konkrét szerződési ajánlatot kapott Eddie Jordantől. A magyar versenyző a Sauber-Petronashoz távozó Giancarlo Fisichellát váltaná az ír csapatnál.

A 22 éves magyar tehetség a múlt héten a Jordan-Ford meghívásának megfelelően Indianapolisban tartózkodott az Amerikai Nagydíjon, s két fontos megkeresés is "befutott" hozzá - árulta el Frank Tamás menedzser. A pályafutását már régóta élénk figyelemmel kísérő s számára már számos lehetőséget biztosító Eddie Jordan korábban többször kijelentette, hogy alkalmasnak találja Baumgartner Zsoltot a Forma-1-es szereplésre, s ennek újabb jelét adta a tengerentúlon. A megállapodáshoz már "csak" a szponzorok megfelelő támogatására lesz szükség.

Egy másik út is nyitva áll előtte, ugyanis egy, a CART-sorozatba jövőre bekapcsolódó alakulattól szintén ajánlatot kapott.

Ha Baumgartner Zsolt és a magyar szurkolók álma teljesül, akkor ő lenne a Forma-1 első állandó kelet-európai szereplője. A 2001-es szezon utolsó három futamán a cseh Tomas Enge a Prost-csapatnál szerepelt, de azóta gyakorlatilag eltűnt az autósport elitkategóriájának közeléből.

"Rendkívül megtisztelő számomra a Jordan-Ford ajánlata, amire még annak ellenére sem számítottam, hogy az utóbbi hónapokban többször is vezethettem teszteken és versenyeken is a csapat autóját. Még nyár elején is csak abban reménykedtem, hogy esetleg néhány újabb tesztlehetőséget kapok a csapattól, de arra álmomban sem gondoltam volna, hogy pár hét leforgása alatt ilyen közel kerülhetek az állandó Forma-1-es szerepléshez.

Indianapolisban ugyan nem ülhettem autóba, mégis megérte, hogy ott voltam, hiszen egyrészt tárgyalásokat folytattunk, másrészt gazdagodtam pár rendkívül kellemes élménnyel. A Forma-1 általam rendkívül nagyra becsült személyiségeitől kaptam igen hízelgő bókokat, ugyanis a McLaren-Mercedestől Norbert Haug a Ferraritól pedig Jean Todt sem sajnálta az időt arra, hogy személyesen gratuláljanak a debütálásomhoz, véleményük szerint jó munkát végeztem a Hungaroringen és Monzában egyaránt. Természetesen minden verseny más, és mindenhol mások a feltételek, de a Forma-3000-es bajnok, Wirdheim pénteki tesztelése, illetve Ralph Firman hétvégi szereplése után a Jordan-csapat mérnökei és szerelői mellett sok más szakértő is úgy fogalmazott, hogy még nagyobb lett az értéke a monzai és hungaroringi teljesítményemnek.

Borzasztóan örülök annak, hogy Eddie Jordan egy konkrét ajánlat formájában ismét jelezte együttműködési szándékát felénk. Rendkívül hízelgő ez számomra és nagyon bízom abban, hogy megvalósulhatnak a feltételek. Amennyiben ez így lesz, akkor jövőre egész évben képviselhetem Magyarországot a világ legnézettebb sporteseményén olyan sztárok társaságában, mint például Michael Schumacher" - értékelte a történteket Baumgartner.

[origo]